Minister Vizjak skriva, kateri vplivneži so ga obiskovali

Zakaj Andrej Vizjak, ki se mu po objavi zvočnih posnetkov dogovorov s tajkunom Bojanom Petanom maje ministrski položaj, krši zakon in ne želi razkriti seznama obiskovalcev?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 12. 11. 2021, 05:55


andrej-vizjak
Andrej Vizjak se v zadnjih tednih zapleta iz afere v afero.
STA

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki se bo moral zaradi interpelacije kmalu zagovarjati pred očitki, da "favorizira dobičkarske parcialne interese na račun nepovratne škode, povzročene okolju", noče razkriti, s kom vse se je v zadnjih mesecih sestajal v svoji ministrski pisarni.

Na ministrstvu so namreč zavrnili našo prošnjo za posredovanja seznama obiskovalcev v kabinetu ministra Vizjaka. Za te podatke smo zaprosili zaradi številnih informacij o tem, da na ministrstvu pri nekaterih odločitvah niso delovali v korist države, ampak zasebnih interesov. O tem pričajo tudi naslednji primeri:

1)  Franciju Matozu, dolgoletnemu odvetniku Janeza Janše in SDS, je ministrstvo pomagalo pri njegovih zasebnih poslih. Bioplinarni v Vučji vasi, ki jo je Matoz prodal Madžarom, je naknadno izdalo dovoljenje za rabo vode in s tem Matozu prihranilo plačilo milijona evrov odškodnine novim lastnikom.

2) družbi Terme Čatež je ministrstvo v nasprotju z dosedanjo okoljsko politiko in opozorili pristojnih omogočilo črpanje ogromnih dodatnih količin termalne vode. Njen direktor je Bojan Petan, s katerim se je Vizjak nedavno zapletel v afero zaradi razkritja zvočnih posnetkov pogovorov izpred 14 let o obvladovanju Term Čatež. Kot smo razkrili, se je s Petanom v tem mandatu najmanj enkrat srečal v njegovi pisarni v Čatežu.

Franci Matoz je s preprodajo bioplinarne v Vučji vasi v Pomurju v nekaj mesecih ustvaril več kot dva milijona evrov dobička. Ta bi bil precej nižji brez pomoči ministrstva za okolje in prostor.
Franci Matoz je s preprodajo bioplinarne v Vučji vasi v Pomurju v nekaj mesecih ustvaril več kot dva milijona evrov dobička. Ta bi bil precej nižji brez pomoči ministrstva za okolje in prostor.
Bobo

3) poleti je s plebiscitarno večino na referendumu padel zakon o vodah, ki ga je pripravilo Vizjakovo ministrstvo in je bilo po mnenju opozicije v nasprotju z ustavo, mednarodnimi konvencijami in zakonom o varstvu okolja. Vizjaku so očitali, da je sporni zakon pripravil zato, da bi lahko posamezniki pokupili priobalna zemljišča in tam gradili.

Zahtevali smo tudi podatke o obiskih državnih sekretarjev na ministrstvu in direktorja Direkcije za vode, torej pri funkcionarjih, pri katerih bi lahko Matoz, Petan in drugi vplivneži "urejali" dovoljenja, koncesije in druge akte. Evidenca lobističnih stikov, ki jo vodijo na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in v katero mora ministrstvo in organi v sestavi prijavljati vse obiske in srečanja, je namreč po naših informacijah pomanjkljiva.

Preberite še:
Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo Petanu.

Janša in Simič nimata problemov z razkritjem imen

Na ministrstvu za okolje in prostor so potrdili, da v skladu s pravili pri vratarski službi vodijo dnevnik obiskovalcev. Vanj se ob vstopu v prostore ministrstva "zapiše ime in priimek obiskovalca, vrsta in številka identifikacijskega dokumenta, naslov stalnega ali začasnega prebivališča, zaposlitev, razlog vstopa in čas prihoda ter odhoda iz objekta". Toda po njihovem mnenju so vse to varovani osebni podatki, zato so se na ministrstvu odločili, da seznama obiskovalcev ne bodo razkrili.

V urejanje dovoljenj za rabo termalne vode v Termah Čatež, ki jih vodi Bojan Petan, se je osebno vključil minister Andrej Vizjak.
V urejanje dovoljenj za rabo termalne vode v Termah Čatež, ki jih vodi Bojan Petan, se je osebno vključil minister Andrej Vizjak.
STA

"Ker bi z razkritjem dnevnika obiskovalcev v kabinetu ministra mag. Andreja Vizjaka, obiskovalcev državnih sekretarjev in podatkov, kdo od državnih funkcionarjev se je sestal z obiskovalci, prišlo do razkritja varovanih osebnih podatkov, vlogi prosilca za dostop do tovrstnih podatkov po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) ni mogoče ugoditi," je v zavrnilni odločbi zapisala Karmen Jerot, pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja na ministrstvu.

S tem so ravnali v nasprotju z dosedanjo prakso in drugače kot drugi državni organi, ki nimajo nobenih zadržkov pri razkrivanju teh podatkov. Tako smo na necenzurirano.si sezname obiskovalcev že večkrat zahtevali od kabineta predsednika vlade Janeza Janše in generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Ivana Simiča. V obeh primerih so nam jih v celoti tudi posredovali.

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Vizjak, imajo medtem s transparentnostjo svojega delovanja velike težave. 

Preberite še:
Država rešila Matoza in mu prihranila milijon evrov #dokumenti

Informacijski pooblaščenec že odločil: imena so javna

Odločitev ministrstva, ki je zavrnilo našo zahtevo, je tudi v nasprotju z odločbami informacijskega pooblaščenca. Ta je med drugim leta 2014 odločal o pritožbi novinarja tednika Reporter Nenada Glücksa, ki je od takratne predsednice vlade Alenke Bratušek zahteval seznam vseh obiskovalcev. V kabinetu Bratuškove so ga zavrnili, saj da želi novinar z zahtevami "javno problematizirati tako obiske kot obiskovalce kabineta, kar bi zelo otežilo normalno delovanje organa".

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je odločila, da so seznami obiskovalcev, če gre za javne uslužbence in funkcionarje, javno dostopni podatki.
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je odločila, da so seznami obiskovalcev, če gre za javne uslužbence in funkcionarje, javno dostopni podatki.
STA

V uradu informacijskega pooblaščenca so kabinet Bratuškove podučili, da je "dostop do prosto dostopnih informacij javnega značaja omogočen vsakomur" in da o prošnjah ne smejo odločati na podlagi tega, kdo te informacije zahteva. Pritožbi novinarja so ugodili in od ministrstva zahtevali, da mu razkrije imena in priimke vseh funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki so obiskali kabinet Bratuškove. 

Toda na ministrstvu za okolje so mnenje informacijskega pooblaščenca pri odločanju o zahtevi necenzurirano.si preprosto zaobšli. Čeprav celo sami priznavajo, da so "imena javnih uslužbencev, funkcionarjev, poslancev državnega zbora in državnega sveta ter ministrov informacije javnega značaja in niso varovani osebni podatki ter jih je dovoljeno razkriti", so se izgovorili, da "iz vsebine dnevnika ni mogoče razbrati obiskovalcev, pri katerih velja izjema od varovanja osebnih podatkov". Ker torej po lastnih navedbah ne ločijo, kdo je poslanec, državni svetnik ali minister, so se odločili, da bodo prikrili imena vseh, tudi tistih, ki bi jih po zakonu morali razkriti.

Zaradi vsega tega se bomo na odločbo ministrstva za okolje pritožili in s pomočjo informacijskega pooblaščenca prišli do zahtevanega seznama. Samo na ta način bo javnost izvedela, kdo vse je v zadnjem letu in pol, ko je ministrstvo pisalo sporni zakon o vodah, izdajalo dovoljenja Matozovi bioplinarni in koncesije Termam Čatež Bojana Petana, obiskal Vizjaka in njegove državne sekretarje.

Preberite še:
Vizjak Petanu: "Našli bomo sodnika, ki ga bomo stisnili za jajca"