Madžarski financer Nova24TV ovaden zaradi utaje davkov

Proti Petru Schatzu, ključnemu medijskemu operativcu Viktorja Orbana v Sloveniji in solastniku strankarskih medijev SDS, je severnomakedonska finančna policija vložila ovadbo zaradi suma utaje davkov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 7. 12. 2020, 16:55


Nova24-sds-4
Peter Schatz je ključni medijski operativec Viktorja Orbana v Sloveniji, njegovo podjetje pa eden glavnih financerjev Nova24TV.
necenzurirano.si

Preiskava zaradi suma pranja denarja proti Petru Schatzu, solastniku družbe Nova obzorja, izdajatelja tednika Demokracija, in člana upravnega odbora Nova24TV, še poteka. Tamkajšnja finančna policija je že lani zahtevala zamrznitev sredstev, ki so v lasti Schatzevega podjetja Target Media Skopje, vendar s tem ni uspela. Sumijo namreč, da podjetje uporablja za prenos potencialno "umazanega" denarja iz Slovenije in Madžarske, je poročala Balkanska mreža preiskovalnih novinarjev (BIRN).

Medtem je v Sloveniji povsem zastala parlamentarna preiskava o sumih nezakonitega financiranja stranke SDS in njenih medijev, ki jo vodi Gregor Perič (SMC). Kaj v resnici počne policija, pa je nemogoče izvedeti.

Ugotovitve severnomakedonske finančne policije potrjujejo naša dosedanja razkritja. V seriji prispevkov smo razkrivali, da se je prek Schatzevih bančnih računov v Sloveniji stekal denar v Severno Makedonijo. Tam so ga madžarski lastniki medijev iz kroga SDS porabili za nakupe in financiranje medijev, naklonjenih desni opozicijski stranki VMRO-DPMNE. Dejansko je šlo za financiranje političnega delovanja v nekdanji najjužnejši jugoslovanski republiki in podpiranje sil, ki so želele blokirati njen vstop v Nato.

Preberite še:
Orbanov ključni operativec zaprl račun v Sloveniji

Štirje milijoni evrov v Slovenijo in Severno Makedonijo

Na necenzurirano.si smo v začetku letošnjega leta objavili analize dokumentov, podatke in informacije iz več držav. Ti dokazujejo, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega je:

-        1,5 milijona evrov nakazil iz madžarskih virov ostalo v Sloveniji,

-        preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo.

Denar, ki so ga Madžari nakazali za financiranje medijev iz kroga SDS in politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji, je v Slovenijo prišel z računov in podjetij, ki so jih v Londonu odprli člani najožjega kroga Viktorja Orbana, predsednika madžarske vlade. O tem je na zahtevo štirih poslancev razpravljal Evropski parlament.

Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Schatz je pri svojem poslovanju po ugotovitvah makedonske finančne policije utajeval davke in za 19.000 evrov oškodoval njihov državni proračun. Doslej so ugotovili, da ni prijavil približno 190.000 evrov denarnih sredstev, pri tem pa nezakonito pridobil korist za podjetje CHS Invest Group, ki je večinski lastnik makedonske televizije Alfa TV.

Makedonski preiskovalci so ugotovili, da Schatz svoja podjetja v Severni Makedoniji uporablja zgolj za prenos denarnih sredstev do medijev, ki jih ima v svoji lasti. Nakazila so bila "pokrita" z nenavadno visokimi oglaševalskimi pogodbami. Šlo je za plačevanje televizijskih in spletnih oglasov za izdelke dveh majhnih madžarskih podjetij, ki na makedonskem trgu sploh niso obstajali. 

Isti "poslovni model" ima v Sloveniji tudi madžarsko inženirsko podjetje Belfry, ki je najzvestejši oglaševalec medijev SDS, čeprav v naši državi ne posluje. Podjetje Belfry ima odlične politične zveze, zato serijsko dobiva posle na infrastrukturnih projektih na Madžarskem, ki jih financira EU. Pri infrastrukturnih projektih na Madžarskem je Belfry partner avstrijskega gradbinca Strabag, ki je še vedno v igri za gradnjo drugega tira Divača-Koper. 

Podjetje Belfry, ki v Sloveniji ne posluje, je eden glavnih oglaševalcev na strankarskih medijih SDS.
Podjetje Belfry, ki v Sloveniji ne posluje, je eden glavnih oglaševalcev na strankarskih medijih SDS.
posnetek zaslona

/
/
posnetek zaslona

/
/
posnetek zaslona

Schatz je prek podjetja R-Post-R prevzemal tudi medije SDS. Tako je od stranke po prenapihnjeni ceni kupil lastniški delež v družbi Nova obzorja, izdajateljici tednika Demokracija in spletne strani Škandal24.

Sedež v štabu medijev SDS

Ključno vlogo v trikotniku finančnih tokov Madžarska-Slovenija-Severna Makedonija ima Schatzevo slovensko podjetje R-Post-R, ki se ukvarja z medijsko dejavnostjo. Njegov sedež je v poslovni stavbi na Linhartovi cesti v Ljubljani, kjer je bil do nedavnega štab medijev SDS. Lani je podjetje R-Post-R ustvarilo rekordnih 4,27 milijona evrov prihodkov od prodaje. 

Iz katerih poslov je izhajal denarni tok, ni znano. Edini dokaz o poslovni dejavnosti v Sloveniji je praktično neobiskana spletna stran Ripost.news, na kateri objavljajo računalniške prevode člankov iz tujih medijev o migrantih, koronavirusu in nekaterih drugih temah. V preteklosti pa je oglaševalo tudi na televiziji Nova24TV.

V Slovenijo denarja ni nakazovalo le madžarsko podjetje Belfry, temveč tudi podjetje V4NA iz Londona, ki ima pomembno vlogo v Orbanovi medijski piramidi. V začetku lanskega leta je ustanovilo medijsko agencijo V4, namenjeno širši evropski publiki, saj objavlja novice v madžarščini, angleščini in francoščini. Poroča o dogajanju v štirih državah višegrajske skupine: Madžarski, Češki, Slovaški in Poljski. Med temami prevladujejo tiste, ki jih izpostavljajo madžarski provladni mediji: migranti, islam, istospolni, George Soros, zanikanje globalnega segrevanja ...