Kriminalisti nad posle z zaščitno opremo

Sedež državnega zavoda za blagovne rezerve, ki je pristojen za nabavo zaščitne opreme, so danes obiskali kriminalisti. Vmes je dobil še novega direktorja.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 21. 4. 2020, 18:39


Blagovne rezerve
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek z zdaj že nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom.
STA

Preverjali so domnevne nepravilnosti pri dobavi zaščitnih mask, ki niso bile skladne s priloženo dokumentacijo, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Več podrobnosti niso razkrili. Povedali so še, da "spremljajo vse dogajanje v povezavi z morebitnimi zlorabami pri nakupu in prodaji varovalne (medicinske) opreme pri nas in preverjajo morebiten obstoj razlogov za sume kaznivih dejanj".

V prihodnje bodo prednostno obravnavali "vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti". Slovenska policija pri tem sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi.

/
/
/

Kadrovska vojna

V zadnjih dneh je sicer na zavodu za blagovne rezerve prišlo do kadrovske vojne. Več virov nam je potrdilo, da s položaja direktorja odhaja Anton Zakrajšek, član SDS, ki je od prejšnjega meseca v bolniškem staležu. V njem je od ponedeljka tudi Ivan Gale, ki je v tem času nadomeščal Zakrajška.

Zamenjavo direktorja je po večerni seji vlade potrdil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Povedal je, da je bil imenovan novi vršilec dolžnosti direktorja zavoda za blagovne rezerve. To je postal Tomi Rumpf, nekdanji direktor Kobilarne Lipica, nekdanji kandidat LDS za župana občine Šmarje pri Jelšah in dober Počivalškov prijatelj. Minister je komentiral tudi policijsko preiskavo.

Že od prejšnjega tedna vstopa v prostore zavoda nima več Mitja Terče, ki ga je tja kot svetovalca postavil minister Počivalšek. Terče izjav ne daje.

Ali je obisk kriminalistov povezan s spopadom med Zakrajškovo in Počivalškovo ekipo, ki je sledil medijskim razkritjem o poslih z opremo, za zdaj ni jasno.

V vsakem primeru je zavod že nekaj dni brez operativnega vodstva. Novega direktorja bi moral imenovati upravni odbor zavoda. Donedavno ga je vodil Žarko Bogunović, ki ga je Počivalšek pred dnevi razrešil s položaja generalnega sekretarja ministrstva.

Vlada je sicer prejšnji teden po naših informacijah razpustila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je vodil Damijan Jaklin. Vlada naj bi ocenila, da ni več potrebe po njenem delovanju, saj da je opreme v zavodu za blagovne rezerve zaenkrat dovolj.

Mitja Terče je bil do nedavnega ključni mož pri pregledu in potrjevanju ponudb za dobavo zaščitne opreme.
Mitja Terče je bil do nedavnega ključni mož pri pregledu in potrjevanju ponudb za dobavo zaščitne opreme.
STA

Posredniki, preplačana oprema ...

V zadnjih tednih smo na necenzurirano.si podrobno spremljali zgodbe o "vojnem dobičkarstvu" in težavah pri dobavi mask in druge zaščitne opreme.

Razkrili smo, kje so se nahajale izginule maske, ki jih je država hotela kupiti prek več posrednikov in jih je sredi marca iskal celoten domači politični vrh.

V seriji prispevkov smo analizirali, kdo so podjetja, ki so od države dobila za več deset milijonov evrov pogodb za dobavo zaščitne opreme. Med njimi je mega posel dobil tudi posrednik, ki je maske še iskal po trgu in je imel težave z davkarijo.

Ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška smo pri poslih z zaščitno opremo večkrat postavili na laž. Država je namreč v času, ko ji je kritično primanjkovalo zaščitnih mask in opreme, prezrla ponudbo za nabavo, nekajkrat ugodnejšo od poslov, ki jih je sklepala s praktično neznanimi posredniki. Zakonodaja, na katero so se sklicevali na ministrstvu, ne obstaja.

Dokazali smo, da maske, izdelane iz papirnatih serviet in dveh običajnih elastik, za katere je država plačala 380.000 evrov, nimajo certifikata za uporabo. Poleg tega jih je država krepko preplačala.