Počivalškovi krepko preplačali maske z gumico

Dobava mask bo v prihodnjih tednih velik posel. Tudi primer mask z gumico dokazuje, da se bodo delili po prijateljskih, političnih in drugih merilih.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sobota, 18. 4. 2020, 07:30


photo_2020-04-17_18-41-03
Povezave podjetja Zaščita Lukač, ki je dobilo posel z zavodom za blagovne rezerve, vodijo do SDS.
necenzurirano.si

Državni zavod za blagovne rezerve je krepko preplačal 1,1 milijona necertificiranih mask z elastično gumico, ki so v zadnjih dneh povzročile val razburjenja v več slovenskih občinah. Te nimajo certifikata, ki bi predpisoval njihovo uporabo, prav tako pa jih nihče ni testiral. Ljudi, ki jih nosijo, ne varujejo v zadostni meri pred morebitno okužbo s koronavirusom COVID-19. Tudi zato jih v več občinah niso želeli prevzeti.

Dobava mask bo tudi v bodoče velik posel. Ker jih bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih obvezno nositi v javnem življenju, je jasno, da bodo potrebe velike. To bo posameznim podjetjem odprlo pot do poslov z državo oziroma zavodom za blagovne rezerve, ki sodi pod ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

A tudi primer mask z elastično gumico dokazuje, da se bo dobavitelje očitno izbiralo po prijateljskih, političnih in drugih ključih. Kot smo že poročali, je zavod za 1,1 milijona mask z elastično gumico skupaj plačal 860.000 evrov. 

Denar sta prejeli dve podjetji. Večji del, 480.000 evrov je prejelo podjetje Zaščita Lukač. Njegova lastnika sta Robert in Milena Lukač. Posamezno masko je državi prodalo za 80 centov. Še 380.000 evrov je prejelo podjetje Korez Sorting Group iz Stopč pri Grobelnem, ki je za eno masko prejelo 76 centov. Več o obeh podjetjih pišemo v okvirju. Ostali konkurenti, ki izdelujejo iste maske, do posla niso mogli priti. 

Danes smo prejeli tudi odziv podjetja Zaščita Lukač, ki ga v celoti objavljamo v okvirju.

Zavod za blagovne rezerve bi lahko zaščitne maske dobil po bistveno nižji ceni.
Zavod za blagovne rezerve bi lahko zaščitne maske dobil po bistveno nižji ceni.
STA

"Te cene so previsoke"

"Te cene so previsoke," je včeraj za necenzurirano.si potrdil Aleš Šarec, lastnik in direktor podjetja Seti, ki po vsej državi dobavlja material za izdelavo teh mask. Masko z navadno elastiko je pripravljen izdelati za 46 centov (brez DDV), torej za skoraj polovico nižjo ceno od tiste, po kateri jih je pred dvemi tedni kupila država. V tem primeru bi država za isto količino enakih mask plačala približno pol milijona evrov, torej 360.000 evrov manj. 

Zakaj sta torej posel dobili podjetji, ki sta masko iz istega materiala državi prodali po višji ceni? 

Kot je pojasnil Šarec, so se dogovori o izdelavi teh mask začeli v drugi polovici marca, ko je državi kronično primanjkovalo zaščitne opreme. Prišel je na idejo, da bi se iz njihovega materiala airlaid (ki je po zatrjevanju občin štirislojna papirnata servieta boljše kvalitete) začela množična izdelava mask za splošno uporabo. 

Tako so začeli material dobavljati podjetjem, ta pa so izdelovala maske. "Predlagali smo jim, da bi bile maske na prodaj po ceni 55 do 60 centov na masko. V slabih dveh tednih smo jim dobavili material za izdelavo 5,5 milijona mask," je dejal Šarec. Želeli so tudi, da bi si ljudje maske izdelali sami: "Skušali smo priti do pristojnih, ki bi ljudem po televiziji ali kako drugače pojasnili, da si lahko sami doma v minuti izdelajo zaščitno masko, ki jih bo stala manj kot deset centov, vendar nam nihče ni hotel pomagati." 

Zaščitna maska, ki jo je izdelalo podjetje Korez.
Zaščitna maska, ki jo je izdelalo podjetje Korez.
twitter

Kdo je dobil posel in kdo ga ni 

Toda dve od teh podjetij, Zaščita Lukač in Korez Sorting Group, sta ga prehiteli. Že 30. marca sta z državnim zavodom sklenili pogodbo za dobavo 1,1 milijona mask. 

Aleš Šarec zatrjuje, da je šele teden dni pozneje izvedel, da te maske kupuje tudi država. "Z ministrstva za gospodarstvo so me poklicali in me prosili, če bi jim lahko dostavil še kakšne gotove maske, ker jih nimajo dovolj," je pojasnil. Takoj zatem je zagnal lastno proizvodnjo. "Prvo ponudbo za dobavo mask po ceni 59 centov sem oddal 6. aprila, nato pa še najmanj tri po vsakič nižji ceni," je pojasnil Šarec. 

Na vprašanje, ali imajo njegove maske certifikat, Šarec odgovarja z dopisom UKC Ljubljana, iz katerega je razvidno, da so "primerne za splošno uporabo izven bolnišnice". A enako kot maske, ki jih je od Zaščite Lukač in Korez Sorting Group kupila država, niso v zadostni meri učinkovite proti širjenju virusa. Njihova oblika po ugotovitvah UKC Ljubljana ne omogoča ustreznega tesnjenja, "v veliki meri pa preprečuje kontaminacije iz osebe, ki jo nosi, navzven". Preprečuje torej le izdihavanje, ne pa tudi vdihavanje virusa. 

Na to se je danes odzval Šarec in poudaril, da pred morebitno okužbo s koronavirusom COVID-19 ne varuje nobena maska sama po sebi, ker je za preprečitev okužbe potrebna tudi druga zaščitna oprema, kot so očala, rokavice, obleka, pokrivalo ... "Naša maska preprečuje širjenje koronavirusa," je dejal.

Aleš Šarec je pripravljen državi dobaviti maske po precej nižji ceni.
Aleš Šarec je pripravljen državi dobaviti maske po precej nižji ceni.
posnetek zaslona

Kdo sta podjetji, ki sta dobavili maske

Družini Lukač iz Mozirja je z 480.000 evrov vrednim državnim poslom padla sekira v med. Njihovo podjetje, ki pod lastno blagovno znamko trži zaščitna oblačila, je namreč v zanje rekordnem letu 2018 ustvarilo 157.000 evrov prihodkov. Torej bodo samo s tem poslom potrojili prodajo. 

Tudi Jure Lukač, še en član družine Lukač, se ukvarja s podjetništvom. S partnerji je zagnal startup 4Fun in razvil aplikacijo Printee, zanj pa od državnega podjetniškega sklada prejel skoraj 100 tisoč evrov sredstev. V lastništvu podjetja najdemo še Mirana Kendo, ki je leta 2010 na lokalnih volitvah v občini Šentjur kandidiral na listi SDS, ter Roka in Jureta Matjaža. Njuna družina ima v Mozirju podjetje MVM Servis, ki se ukvarja z grafičnimi storitvami in tudi oddajo oglaševalskega prostora na jumbo plakatih. 

Podjetje Korez Sorting, ki bi zavodu za blagovne rezerve do včeraj moralo dobaviti 500.000 mask, se je do pred nekaj meseci imenovalo Mizarstvo Korez. Na leto ustvari okoli pol milijona evrov prihodkov, v začetku letošnjega leta pa je imelo določene likvidnostne težave. V preteklosti sta sicer v stečaju končali dve podjetji, ki sta bili v lasti zakoncev Franca in Mateje Korez.

Spet ponudbe brez odgovorov 

Podjetje Seti posla z državo ni dobilo, ker "je celoten proces zaustavil zaplet s podjetjem Acron (kjer je zaposlena mati Mateja Tonina, op. a.)". "Od tedaj se zahteva dodatno preverjanje in analiza vseh zadev, ki so jih kupovali. V sredo zjutraj sem poslal zadnjo ponudbo za dobavo tako sestavljenih kot šivanih mask. Do danes nisem prejel še nobenega odgovora," je odgovoril Šarec.

Po njegovih informacijah je bil podpis pogodbe odložen, pri dogovarjanju z ministrstvom pa jim škoduje tudi aktualno "zavajanje o ustreznosti airlaid mask za uporabo v splošne namene". Priznal je tudi, da so bili v podjetjih Zaščita Lukač in Korez Sorting Group hitrejši in da so pogodbo z državo podpisali v času, ko je kronično primanjkovalo mask.

A podjetje Seti ni edino, ki nato ni imelo sreče v pogovorih z državo. Še v dveh podjetjih, ki maske izdelujeta iz materiala podjetja Seti, so nam namreč potrdili, da jim do posla ni uspelo priti. 

"Prejšnjo soboto sem državi poslal ponudbo za zaščitne maske, ampak nisem dobil nobenega odgovora. Dobavil bi jih za 50 centov brez DDV. Na dan lahko naredimo do 20.000 mask,« je potrdil Tomo Marc iz podjetja Dumet, ki je maske med drugim dobavil Porodnišnici Kranj. 

"Iz države se name ni obrnil nihče. Imeli smo naročila za 8000 mask od občin oziroma uprave za zaščito in reševanje, ampak so jih stornirali. Rekli so nam, da mask ne potrebujejo, ker jih bodo dobili od države," pa nam je dejal Bojan Oblak iz podjetja Boob. Občine so nato dobile maske z navadno kuhinjsko elastiko, ki jih je izdeluje podjetje Korez Sorting Group. "Naše maske so šivane s tekstilno elastiko," poudarja Oblak.

Odziv podjetja Zaščita Lukač

"V preteklih dneh so se v medijih pojavile neresnične in zlonamerne informacije, da se želi družba ZAŠČITA LUKAČ d.o.o., s katero je država podpisala pogodbo o dobavi 600.000 zaščitnih mask za ceno 480.000 evrov, na račun davkoplačevalcev okoristiti s situacijo epidemije novega koronavirusa. Družba naj bi namreč državi prodala maske, ki so izdelane iz papirnatih serviet in gospodinjskih elastik, zato naj bi bila cena 0,80 evra za posamezno masko previsoka ter celo oderuška in nemoralna. Navedeno nima nobene opore v dejstvih," so sporočili iz podjetja. 

"Cena mask je določena glede na stroške njihove izdelave in je primerljiva z ostalimi podobnimi maskami na trgu. Družba ZAŠČITA LUKAČ d.o.o. ni imela nikakršnega namena okoriščati se z državnim denarjem, kot lahko bralec razbere iz prispevka. V času velikega pomanjkanja zaščitnih sredstev je družba preusmerila svojo proizvodnjo v želji, da pomaga. Posel je v tistem času sklenila na enak način kot druge družbe, brez političnih povezav, na katere namiguje prispevek. Milena Lukač namreč ni v sorodu s poslanko SDS Nado Brinovšek."

"Družba ZAŠČITA LUKAČ d.o.o. je družinsko šiviljsko podjetje s kar 40-letno tradicijo. Zaradi epidemije novega koronavirusa je moralo opustiti svojo redno dejavnost, hkrati pa je zaradi ustrezne opremljenosti proizvodnje lahko hitro pristopilo k šivanju zaščitnih mask, ki jih je na trgu še posebej v času začetka njihove izdelave hudo primanjkovalo. Zaščitne maske so izdelane iz certificiranega materiala airlaid, ki ga sicer zagotavlja družba SETI d.o.o. Airlaid material je zelo odporen, zadržuje tekočino, ne razpade in nikakor ni podoben navadnim papirnatim servietom. Ustreznost materiala je potrdila Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Maske je kot ustrezne potrdil tudi Zavod za blagovne rezerve. Maske so šivane, niso zložene, preluknjane in nimajo dodane kuhinjske elastike. Priloženo je tudi navodilo za uporabo." 

"Krivično so bile maske družbe ZAŠČITA LUKAČ d.o.o. v številnih prispevkih v zadnjih dneh primerjane z maskami iz serviet preproste izdelave, s kuhinjskimi elastikami, glede katerih je bilo med prejemniki precej slabe volje in reklamacij. Zaščitne maske družbe ZAŠČITA LUKAČ d.o.o. so, kot je bilo že poudarjeno, povsem drugačne – so šivane in opremljene z elastiko, zaradi česar se popolnoma prilegajo obrazu. Brez dvoma je prav njihova kakovost razlog, da družba do sedaj glede zaščitnih mask ni prejela nobene reklamacije." 

"Namen družbe ZAŠČITA LUKAČ d.o.o. zagotovo ni v za to krizno obdobje nemoralnem kopičenju dobička, temveč v pomoči slovenskemu gospodarstvu in zaposlenim, ki morajo kljub epidemiji opravljati svoje nujno potrebno delo. Dejstvo je, da so v posledici epidemije narasli stroški izdelave mask, otežena je predvsem dobava ustreznih materialov, cene nekaterih pa so narasle tudi za 400 %. Cena maske je tako povsem primerljiva z drugimi trenutno dostopnimi na trgu." 

"V izdelavo mask družbe je vloženo veliko truda in ročnega dela, s svojim ravnanjem pa je družba želela zgolj priskočiti na pomoč v situaciji, ko so bila skladišča Zavoda za blagovne rezerve oz. Civilne zaščite RS skoraj popolnoma prazna," so še dodali v podjetju Zaščita Lukač.