Počivalška pri maskah z gumico postavili na laž

Maske, izdelane iz papirnatih serviet in dveh običajnih elastik, za katere je država plačala 380.000 evrov, nimajo certifikata za uporabo.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 16. 4. 2020, 15:46


/
/
twitter

To potrjuje dopis uprave za zaščito in reševanje, ki ga je danes prejelo več slovenskih občin. Sporočila jim je, da "so maske primerne za splošno populacijo, niso pa namenjene uporabi za medicinske namene, zato vam certifikata ne moremo posredovati". "Maske niso certificirane, je bilo pa s strani zdravstva potrjeno, da so primerne za splošno uporabo," navaja dopis. Da so dopis prejeli, nam je potrdilo več županov. 

Uradno: maske nimajo certifikata

Sporočilo dokončno postavlja na laž nekatere trditve ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, pristojnega za dobavo zaščitne opreme. Ta je še včeraj poudarjal, da "so vse maske iz domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na UKC Ljubljana". "Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do domače obrti," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Počivalšek. 

Toda maske, ki jih je državi dobavilo podjetje Korez Sorting Group, niso prestale strokovnega preverjanja. Če bi ga, bi namreč imele cerfifikat ali drugo potrdilo, ki bi podrobneje predpisoval njihovo uporabo. Tega nimajo. 

Dobava teh mask je sicer že včeraj v občinah sprožila precej nezadovoljstva. Prejemniki so hitro ugotovili, da gre za navadne serviete, na katere sta pripeti dve elastiki. Državni zavod, ki ga vodi Anton Zakrajšek, je za 500.000 teh mask plačal 380.000 evrov oziroma za eno 76 centov. V več občinah so napovedali, da bodo te maske vrnili, upravo za zaščito in reševanje pa prosili za pojasnila o ustreznosti mask. 

Komentar županje občine Črna na Koroškem na prejeto pošiljko mask.
Komentar županje občine Črna na Koroškem na prejeto pošiljko mask.
twitter

Mask iz serviet ni preverjal nihče

Na ministrstvu so sicer zatrjevali, da so ustreznost materiala že marca preverjali in potrdili v UKC Ljubljana. Tam so to že včeraj zanikali. Poudarili so, da s podjetjem Korez Sorting Group sploh niso bili v stiku, zato "ne morejo ocenjevati njihovih izdelkov". 

V UKC Ljubljana so tako pregledali le vzorce in materiale podjetja Seti, ki je papirnate serviete prodalo izdelovalcu, torej podjetju Korez-Sorting Group. Ugotovili so, da je material ustrezen, če je namenjen izključno zaščiti splošne populacije. Dejansko so torej preverjali, ali štirislojni papir zadrži vlago, ne pa samih mask.

Iz istih papirnatih servietov je sicer izdelanih tudi 600.000 mask, ki jih je zavod naročil pri podjetju Zaščite Lukač. Zanje je plačalo 480.000 evrov, torej 80 centov za posamezno masko.