Komu so Počivalškovi zaupali mega posel z maskami

Razkrivamo nov mega posel z maskami. Zakaj ga je država v enem dnevu dala posredniku, ki maske še išče po trgu?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 26. 3. 2020, 05:55


Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek naj bi v ponedeljek zvečer na seji vlade priznal, da pri dobavah prihaja do zapletov.
STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v torek zvečer doživel prvi večji politični udarec v novi vladi. 

Njen predsednik Janez Janša mu je odvzel velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav mask in druge zaščitne opreme, ki jo potrebujejo domače bolnišnice, civilna zaščita in drugi državni organi. Vlada jih je preselila na ministrstvo za obrambo. Na isti seji je namreč ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodi jo novi državni sekretar Damijan Jaklin, član NSi, ki je bil pred prihodom na ministrstvo župan občine Velika Polana. 

Uradnih informacij o dogajanju na vladi ni mogoče dobiti. Na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, so pojasnili, da so delovno skupino ustanovili zaradi "pospešitve postopkov nabave". Skupina bo sprejemala, pregledovala in vrednotila ponudbe v tehničnem smislu. Če bodo izpolnjevale zahtevane pogoje, jih bo posredovala zavodu za blagovne rezerve v nadaljnji postopek javnega naročila in sklenitve pogodb. 

Preberite še:

Je Počivalšek kupoval maske, namenjene Italiji?

Zakaj je "počilo" med Janšo in Počivalškom

Po naših informacijah naj bi na vladi zaradi opreme "počilo" že v ponedeljek zvečer, ko naj bi sam Počivalšek priznal, da pri dobavah prihaja do zapletov. Pred tem so s terena prihajale zaskrbljujoče informacije o pomanjkanju opreme in zmedi pri poslih s maskami.

Več podjetij in posameznikov je poročalo, da ministrstvo in vlada ne odgovarjata na njihove ponudbe. Nekateri dobavitelji so ponujali maske, ki jih niso imeli. Po naših informacijah ena od naročenih pošiljk opreme še vedno čaka na Kitajskem. 

Posamezna podjetja so maske, izdelane na Kitajskem, kupovala prek "off-shore" podjetij iz Hongkonga, ki so navila cene. Tudi v Sloveniji so se začeli pojavljati sumljivi posredniki, ki so se po naših podatkih skušali zriniti v posle. V zadnjih dneh je delo zavoda ohromil tudi koronavirus COVID-19, s katerim so se okužili štirje uslužbenci. 

Janez Janša je Počivalšku odvzel velik del pristojnosti pri nabavi mask in druge zaščitne opreme.
Janez Janša je Počivalšku odvzel velik del pristojnosti pri nabavi mask in druge zaščitne opreme.
/

Nova mega pogodba za maske

Odločitev vlade je sledila medijsko odmevni zgodbi o izginotju treh milijonov mask, ki bi jih moralo dobaviti podjetje Labena. Več o tem pišemo v okvirju. Danes pa razkrivamo še eno, do zdaj največjo pogodbo za dobavo mask. Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi član SDS Anton Zakrajšek, spada pa pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, jo je prejšnji teden podpisal s podjetjem MD Global Logistics iz Hoč.

Posel je vreden skoraj 10 milijonov evrov (brez DDV), kar je največ med vsemi dobavami, ki jih v teh dneh načrtuje zavod. Po pogodbi mora podjetje do konca tedna državi dobaviti 2,8 milijona mask tipa FFP2, ki nudijo učinkovito zaščito proti koronavirusu COVID-19. Za vsako masko bi torej država plačala 3,56 evra brez DDV. Toda pri tem naj bi imelo več težav. 

Več virov nam je v zadnjih dneh zatrdilo, da podjetje teh mask dejansko nima in da jih šele skuša nabaviti na trgu. To ne preseneča, saj se podjetje MD Global Logistics ukvarja s cestnim prevozom. V letu 2018 je ustvarilo slab milijon evrov prihodkov. To je desetkrat manj od vrednosti posla z maskami.

Po naših informacijah naj bi podjetje MD Global Logistics v zadnjih dneh maske poizkušalo odkupovati od domačih ponudnikov, ki enake maske na trgu ponujajo po nižjih cenah. Če bi podjetje vsako masko preprodalo po en evro višji ceni, bi v poslu skupaj zaslužilo 2,8 milijona evrov.

/
/
posnetek zaslona

Kaj razkriva pogodba

Iz pogodbe, ki smo jo dobili na vpogled, je mogoče razbrati še:

1. Da bo državni zavod za blagovne rezerve kontrolo dobavljenih mask opravil šele ob prevzemu na mariborskem letališču in ne pri proizvajalcu oziroma prvotnemu dobavitelju. To povečuje tveganje, da lahko Sloveniji pri zagotavljanju opreme za bolnišnice, civilno zaščito in druge državne organe zmanjka časa. Če bi zavod ugotovil, da so maske slabe kvalitete, bi jih namreč moral naročiti še enkrat pri novem dobavitelju.

2. Da je rok plačila isti dan po prevzemu mask.

3. Da se je odgovornim zelo mudilo s pripravo pogodbe. Ta je bila namreč podpisana na isti dan, ko je podjetje MD Global Logistics zavodu dalo ponudbo. V pogodbi je sicer napačno navedeno tako ime podjetja MD Global Logistics kot njegovega direktorja Matjaža Dolenca.

Zakaj je posel dobil posrednik

Zakaj torej državni zavod tako zajetne pogodbe ni podpisal s podjetjem ali dobaviteljem, ki se dejansko ukvarja s prodajo mask, ampak s posrednikom?

Ministrstvo za gospodarstvo nam na vprašanja o poslu včeraj ni odgovorilo. Prav tako nam za pojasnila ni uspelo priklicati Matjaža Dolenca. Podjetje MD Global Logistics je bilo sicer ustanovljeno leta 2016, nanj pa je Dolenc prenesel posle podjetja Mtekspres, ki je zaradi spora s turškim partnerjem končalo v stečaju. Iz enega od sodnih spisov je razvidno, da je podjetje MD Global Logistic poslovno sodelovalo z logističnim podjetjem F. A. MAIK, ki je v lasti nekdanjega poslanca SDS Marjana Bezjaka.

Da je podjetje MD Global Logistic palček na slovenskem trgu cestnega transporta, dokazuje podatek, da sploh nima dovoljenja za prevoz blaga iz tretjih držav. Po javno dostopnih podatkih je zaprosil za tako imenovano CEMT dovolilnico, vendar je izpadel iz čakalne liste, saj "nima dovolj vozil".

Labena je maske dobavila tudi železnicam

Podjetje Labena, ki je imelo osrednjo vlogo v zgodbi o izginulih treh milijonih mask, je Slovenskim železnicam (SŽ) dobavilo 100.000 mask, ki so jih te prejšnji teden donirale državi. 

To so danes potrdili na SŽ, kjer so pojasnili, da so za posamezno masko odšteli 14 centov. Nakup so opravili sredi februarja, ko so se v Italiji pojavili prvi primeri okužb s koronavirusom COVID-19. Del mask, ki jih na SŽ niso porabili, so donirali državi. Po naših informacijah naj bi šlo za maske slabše kvalitete, ki se še vedno nahajajo v skladišču civilne zaščite. Direktor Labene Borut Čeh za pojasnila ni bil dosegljiv. 

Podjetje Labena pod vodstvom Boruta Čeha je zaščitne maske najprej prodalo Slovenskim železnicam, nato pa dobilo še nekajkrat večji posel z državo.
Podjetje Labena pod vodstvom Boruta Čeha je zaščitne maske najprej prodalo Slovenskim železnicam, nato pa dobilo še nekajkrat večji posel z državo.
GZS

Kot je znano, je država s podjetjem Labena podpisala pogodbo o dobavi treh milijonov mask po skupni ceni 1,68 milijona evrov oziroma 56 centov za posamezno masko. Dokumenti razkrivajo, da bi podjetje Labena pri tem ustvarilo več kot pol milijona evrov zaslužka. Minister Počivalšek je pred dnevi zanikal, da bi šlo pri pri tem poslu za prevaro, saj da je rok dobave konec meseca. Na necenzurirano.si pa smo pred dnevi razkrili, da je podjetje Labena skušalo preprodati maske, namenjene v Italijo.