KPK rešila Janšo: ne zanima je, kdo mu je plačal golf dopust

Zakaj protikorupcijske komisije ne zanima, ali ima Janševo dopustovanje z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva na otoku Mavricij znamenja korupcije?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 11. 9. 2021, 05:55


janez-janša, andrej-marčič, božo-dimnik
Medtem ko SDS govori o korupciji v zdravstvu, Janez Janša na mondenem otoku že leta igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu.
necenzurirano.si

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni in ne bo preiskovala, ali gre pri dopustovanju Janeza Janše z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva na otoku Mavricij za korupcijo.

To so nam na KPK potrdili včeraj. Zanimalo nas je, kako so ukrepali po razkritju necenzurirano.si, da Janša že vrsto let z nekaterimi zdravstvenimi dobavitelji dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu. Konec julija smo objavili fotografijo z golf počitnic iz leta 2003, na kateri je Janša skupaj z lobistom Božom Dimnikom in lastnikom IT podjetja Marand Andrejem Marčičem. Objavili smo tudi dokumente, iz katerih je razvidno, da so se leta 2015 na Mavriciju skupaj udeležili golf turnirja.  

Gre za primer, ki odpira vprašanje korupcijskih tveganj:

- na eni strani sta Dimnik in Marčič, vplivna zasebnika z močnimi interesi. Dimnik je častni konzul Hrvaške, ki ima s Slovenijo vrsto nerešenih vprašanj, in oče Diane Dimnik, lastnice podjetja Medias International, enega največjih dobaviteljev medicinske opreme in materiala za domače zdravstvene institucije. Marčič je dolgoletni lastnik IT podjetja Marand.

- na drugi strani je Janša, predsednik vlade v treh mandatih in šef stranke, ki je dvakrat vodila ministrstvo za zdravje. Strm poslovni vzpon Marčičevega podjetja Marand pri poslovanju s proračunskimi porabniki in podjetji v lasti države se je začel prav po prvih počitnicah z Janšo. Še lani jeseni je generalni sekretariat Janševe vlade čez noč oddal dva posla drugemu Marčičevemu podjetju Integralis.

Janez Janša je bil najmanj dvakrat na golf počitnicah na otoku Mavricij v Indijskem oceanu z Božom Dimnikom in Andrejem Marčičem. Oba sta med največjimi dobavitelji v zdravstvu.
Janez Janša je bil najmanj dvakrat na golf počitnicah na otoku Mavricij v Indijskem oceanu z Božom Dimnikom in Andrejem Marčičem. Oba sta med največjimi dobavitelji v zdravstvu.
Constance Belle Mare Plage

Toda KPK, ena od državnih institucij za preganjanje korupcije, se s tem primerom ne ukvarja. Kako je to mogoče ob vseh javno znanih dejstvih? 

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Si je Janša dopust plačal sam?

Na komisiji, ki jo od lani vodi Robert Šumi, se sklicujejo na zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta določa, da lahko komisija obravnava zadeve, če od dogodka, na katerega se zadeva nanaša, ni preteklo več kot pet let. "Komisija tako ni vodila postopka v zadevi golf počitnic Janeza Janše na Mavriciju," so pojasnili v KPK.

Toda argument KPK ne drži. Od Janševih zadnjih golf počitnic na Mavriciju, za katere smo že objavili podatke, še vedno ni minilo pet let. Dokumenti, ki jih danes objavljamo, razkrivajo, da je bil Janša na Mavriciju tudi 7. in 8. decembra 2016, torej manj kot pet let nazaj. S kom je bil na Mavriciju leta 2016, ali je bil spet z Marčičem in Dimnikom ali sam, uradno ni znano, saj Janšev kabinet pojasnil o tem ne daje. Prav tako ne, kdo je prvaku SDS plačal počitnice. Obakrat, leta 2015 in 2016 je bil Janša v istem resortu in se udeležil istega golf turnirja. 

Dokaz, da je bil Janez Janša tudi decembra 2016 na otoku Mavricij. Ali je bil tam spet z Marčičem in Dimnikom ali sam, uradno ni znano,
Dokaz, da je bil Janez Janša tudi decembra 2016 na otoku Mavricij. Ali je bil tam spet z Marčičem in Dimnikom ali sam, uradno ni znano,
necenzurirano.si

Vprašanje, kdo je plačeval skupne počitnice, je verjetno ključno, ki bi moralo zanimati KPK. A podatkov o tem, ali si je Janša dopust plačeval sam, komisija očitno ni niti skušala pridobiti. Prav tako se ni odločila iskati ostalih dokumentov ali dokazil, s katerimi bi lahko potrdila ali ovrgla sume korupcije. Z Janšo ni opravila razgovora. Za primerjavo: leta 2012, ko jo je vodil Goran Klemenčič, je bila KPK med preiskovanjem Janševega premoženjskega stanja posebej pozorna na vsa njegova potovanja, med njimi tudi na Mavricij. Ugotovila je, da Janša teh stroškov ni kril iz uradno preverljivih in dokazljivih virov. Prav tako ni predložil nobenih pojasnil, ali jih je plačal sam ali mu jih je kdo drug. KPK bi torej lahko preverila vsa Janševa potovanja v zadnjih petih letih, zato da bi odpravila sleherni dvom, a tega ni storila.

Preberite še:
Z Janšo je bil na Mavriciju še en državni dobavitelj

Česa vse KPK ni preverjala

Tokrat komisije ni zanimalo, ali in kolikokrat se je aktualni predsednik vlade zasebno srečal z Dimnikom ali Marčičem. Ni preiskala okoliščin, v katerih je Marčičevo podjetje lani dobilo posel z vlado. Kot smo razkrili, je generalni sekretariat, ki ga je takrat vodil Božo Predalič, čez noč objavil razpisa za prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo varnostnega arhiviranja. Za oba projekta, ki ju je kot edini ponudnik na obeh razpisih dobil Marčič, generalni sekretariat takrat ni imel na voljo sredstev. V proračunu, ki ga je potrdil državni zbor, sploh nista bila načrtovana. Denar za izplačilo jima je vlada namenila šele konec oktobra, ko je potrdila prerazporeditev drugih postavk. 

Kronologija milijonskega posla med generalnim sekretariatom vlade, ki ga je vodil Božo Predalič (na fotografiji), in podjetjem Andreja Marčiča nakazujejo sume, da je šlo v ozadju za poizkuse političnega trgovanja.
Kronologija milijonskega posla med generalnim sekretariatom vlade, ki ga je vodil Božo Predalič (na fotografiji), in podjetjem Andreja Marčiča nakazujejo sume, da je šlo v ozadju za poizkuse političnega trgovanja.
STA

Komisija bi lahko po razkritju informacij o golf počitnicah preverila tudi, zakaj je Janševa vlada konec lanskega leta sprejela sklep o ponovnem odprtju konzulata na Mavriciju, ki ga vodi Andrew Slome, dolgoletni direktor enega od tamkajšnjih golf resortov. Vse to se je dogajalo v časovnem obdobju, ki ga komisija po zakonu lahko preiskuje.

Kaj je torej v tej zadevi sploh storila KPK? Iz njenega pojasnila je razvidno, da je na predlog parlamentarne komisije za nadzor javnih financ zgolj preverila evidenco lobističnih stikov s predstavniki, lastniki ali lobisti zdravstvenih dobaviteljev, ki jih je Janša prijavil od marca lani, poslanska skupina SDS pa od leta 2011 naprej. "S tem je zajeto obdobje, ko je bil Janez Janša zavezanec za poročanje o lobističnih stikih kot poslanec državnega zbora," so pojasnili na KPK. 

"Glede na prejete zapise o lobističnih stikih na podlagi razpoložljivih podatkov komisija ni zaznala sumov kršitev iz lastne pristojnosti, zato ni uvedla nobenih postopkov," so dodali. 

Preberite še:
Je zet Marčič pritiskal na Karla Erjavca v imenu Janše?

Kdo je odločil, da se Janše ne preiskuje?

Komisija je tako v resnici preverila le, ali sta Dimnik in Marčič Janšo kdaj obiskala v prostorih državnega zbora ali vlade, ostalih dejstev, sumov ali indicev pa ne. Da sumov nepravilnosti ni bilo, je komisija sklenila le na podlagi seznama prijavljenih lobističnih stikov. 

Morda so na komisiji res prepričani, da se Dimnik in Marčič z Janšo ne pogovarjata o poslih. "Vsakršno druženje zato še ne pomeni lobiranja, še posebej če gre za preživljanje zasebnega časa posameznika. Seveda pa je zaželeno, da vsak, ki opravlja visoko javno funkcijo, tudi z zasebnim ravnanjem daje zgled, saj tudi ravnanja nosilcev javnih funkcij v prostem času lahko povzročajo nekatere dvome javnosti o nepristranskosti odpravljanja javne funkcije," so nam pojasnili takoj po objavi naših razkritij konec julija.

Na komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Robert Šumi, so se odločili, da ne bodo preiskovali golf počitnic Janeza Janše na Mavriciju.
Na komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Robert Šumi, so se odločili, da ne bodo preiskovali golf počitnic Janeza Janše na Mavriciju.
sta
 

Na naša konkretna vprašanja včeraj na KPK niso odgovorili. Med drugim nas je zanimal natančni popis dejanj, ki so jih izvedli v zadevi, kdaj je KPK sprejel odločitev, da kršitev ni bilo, in ali je vpogledala v podatke o Janševih počitnicah oziroma dopustih iz obdobja 2007-2012. 

Ob Robertu Šumiju v vodstvu KPK sedita še dva namestnika: Simon Savski in Uroš Novak, ki je konec julija odstopil s položaja, a na njem ostaja do imenovanja naslednika. Predsednik republike Borut Pahor ga je začel izbirati šele 25. avgusta. Kot so pojasnili iz njegovega urada, se je to zgodilo, ker državni zbor, sodni svet in državno-tožilski svet zaradi parlamentarnih oziroma sodnih počitnic nista mogla prej imenovati svojih članov v kandidacijsko komisijo. Novak se vrača v službo na finančno upravo (Furs). Janševa vlada bo v prihodnjih dneh odločala o njenem direktorju, zato bi se Novak ob zadevah, povezanih s predsednikom te vlade, moral izločati. Ali in na kakšen način je to storil, ni jasno, saj na KPK niso razkrili, kdo je sprejel odločitev, da Janševih golf počitnic ne bodo preiskovali. 

Preberite še:
Janšev golf partner: Na Mavriciju sva se srečala po naključju