Janšev golf partner: Na Mavriciju sva se srečala po naključju

Poslanci na nujni seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ obravnavajo Janševe potencialno koruptivne lobistične stike z zdravstvenimi dobavitelji.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 26. 8. 2021, 09:15


janez-janša, andrej-marčič, božo-dimnik
Fotografija, ki smo jo objavili na necenzurirano.si, dokazuje, da predsednik vlade in SDS Janez Janša že od leta 2003 z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.
necenzurirano.si

O razkritju necenzurirano.si, da Janez Janša z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu, danes razpravljajo tudi v parlamentu. 

Poslanci štirih opozicijskih strank so skupaj z nepovezanimi poslanci sklicali nujno sejo parlamentarne komisije za nadzor javnih financ z eno samo točko - obravnavo sumov Janševih netransparentnih in potencialno koruptivnih lobističnih stikov z zdravstvenimi dobavitelji. Na sejo so ob Janši vabljeni še državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi in lastnik podjetja Marand Andrej Marčič, eden največjih zdravstvenih dobaviteljev, ki je leta 2016 z Janšo in Božom Dimnikom dopustoval na Mavriciju. 

Marčič: Igranje golfa z Janšo je prijetno

Janše na sejo ne bo. Prav tako ne Marčiča, ki je komisiji poslal daljše opravičilo. V njem je navedel, da se seje "zaradi varnosti navzočih" ne bo mogel udeležiti, saj je eden od članov njegove družine zbolel, pri čemer ima simptome covid-19.

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

V pismu je Marčič zapisal, da je Janšo "prvič in povsem po naključju srečal leta 2003". "Bilo je prav na golf turnirju na Mavriciju, ki ga zaradi ugodne zimske klime relativno pogosto obiskujem," je poslancem pojasnil Marčič. Kot smo razkrili, je bil Marčič z Janšo in lobistom Božom Dimnikom na Mavriciju najmanj dvakrat – leta 2003, kar smo dokazali s fotografijo, in leta 2016, ko so skupaj igrali tudi na enem od turnirjev. To je razvidno iz dokumentov, ki smo jih objavili pred mesecem dni. Ali se je tudi takrat na isti lokaciji z Janšo srečal po naključju, Marčič ni pojasnil. Tudi na naša vprašanja nikoli ni odgovoril. "Mavricij ni rajski otok, še posebej ni morje, ki je polno koral. Rajsko morje je Jadran," je poslancem sporočil Marčič.

/
/
Constance Belle Mare Plage

"Srečanje z Janšo je bilo posebej zanimivo, saj sem ga kot zvesti bralec Mladine in nekdo, ki je izredno cenil pokojnega predsednika Janeza Drnovška, imel priložnost spoznati v drugačni luči. Verjemite, da sem imel zanj veliko vprašanj, on pa mi je mirno odgovarjal in pojasnjeval. Igranje golfa z Janezom Janšo je prijetno, kar vam lahko potrdi marsikdo iz drugega političnega tabora, tudi starosta stranke SD, sopodpisnice današnje seje. Na golfu sva se v teh letih srečala samo še nekajkrat. Verjamem, da kot državljan lahko svobodno izbiram, s kom se bolj ali manj naključno srečujem v prostem času," je poudaril Marčič.

Preberite še:
Tu je prva fotografija Janše in dobaviteljev na Mavriciju

Po "naključnem" srečanju Marčič dobi velike posle   

Kot smo že poročali, se je prav v času prve vlade Janeza Janše, ki ga je Marčič po lastnih besedah na Mavriciju srečal po naključju, začel strm Marandov poslovni vzpon pri poslovanju s proračunskimi porabniki in podjetji v lasti države. Državni Telekom Slovenije je od Marčičevega podjetja Marand v času prve Janševe vlade v enem zamahu za 11 milijonov evrov kupil sistem za obračunavanje storitev strankam, čeprav bi ga lahko od hčerinske družbe Mobitel dobil zastonj. Posebni revizorji Deloitte pozneje niso našli elaborata o ekonomski upravičenosti posla. Marandov posel s Telekomom so preiskovali tudi kriminalisti. 

Prihodki Marčičevega podjetja so leta 2007 presegli 25 milijonov evrov, s čimer so bili za skoraj polovico višji kot dve leti pred tem. Isto leto se je v Marandu zaposlil Žan Janša, sin Janeza Janše, ki je tam delal do leta 2014, nato pa odšel v Bruselj, kjer je postal asistent nekdanje evropske poslanke SDS Patricije Šulin. Marčič je v opravičilu poslancem razkril, da je Žan Janša tja prišel "na prošnjo njegove mame" in poslance pozval, naj v politiko ne vpletajo otrok. 

Leta 2012, v času druge Janševe vlade, je ministrstvo za zdravje Marand izbralo na glavnem razpisu za projekt informatizacije slovenskega zdravstva (eZdravje). To mu je uspelo po tem, ko je drugi konkurent odstopil od ponudbe. Računsko sodišče je v dveh poznejših revizijah projekta ugotovilo, da gre za sistem, ki državo postavlja v stalno odvisnost od IT dobaviteljev. Poudarilo je, da ti v nekaterih primerih niso ponudili novih informacijskih rešitev, ampak le nadgradnjo obstoječih, četudi so bile te tehnološko zaostale in nepovezljive.

Pred poslance prišel le Božo Predalič

Lani jeseni, že v času tretje Janševe vlade, pa je generalni sekretariat Janševe vlade Marčičevemu podjetju Integralis čez noč oddal dva posla. Šlo je za celovito prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo sistema za varnostno arhiviranje. Na oba razpisa se ni prijavil nihče od ostalih konkurentov, čeprav je pred tem na predstavitev podrobnih tehničnih specifikacij naročila prišlo več ponudnikov.

Morebitni zainteresirani ponudniki so imeli za oddajo ponudb v obeh primerih na voljo manj kot mesec dni. Pri večjem, milijonskem razpisu za celovito prenovo podatkovnega centra je nekatere ponudnike zmotil razpisni pogoj, da se morajo obvezno udeležiti informativnega dneva, saj drugače njihova ponudba ne bi bila upoštevana. Informativni dan je bil 25. septembra, le tri dni po objavi javnega naročila. Vsaj en delovni dan pred udeležbo pa so morali predložiti določena dokazila. Kdor torej za razpis vnaprej ni vedel, je imel za pripravo na voljo le 48 ur. 

"Postopek je bil izveden transparentno, po vseh pravilih javnega naročanja," je poslancem dejal njegov takratni direktor generalnega sekretariata Božo Predalič, danes državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. 

Preberite še:
Janšev otok raj tudi za slovenske milijone