Ko Branko Grims izgubi živce: burno dogajanje na seji o aferi slovenski Watergate #video

Poslanec SDS Branko Grims je na vsak način želel preprečiti zaslišanje nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja. Ko mu to ni uspelo, je izgubil živce.

Avtor: Primož Cirman
petek, 7. 6. 2024, 11:00


grims izpad
Branko Grims je želel preprečiti zaslišanje ključnih prič v aferi slovenski Watergate. Ko mu to ni uspelo, je izgubil živce.
Posnetek zaslona

Pred današnjo sejo parlamentarne preiskovalne komisije, ki je želela zaslišati Damjana Žuglja, nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranje denarja iz časa zadnje vlade Janeza Janše, je prišlo do zapleta.

V SDS so očitno na vsak način želeli, da do seje, s tem pa do Žugljevega zaslišanja, ne pride. To nalogo so zaupali svojemu poslancu in članu komisije Branku Grimsu.

Po neuradnih informacijah so v SDS že včeraj opravičili oba člana preiskovalne komisije, češ da se seje ne moreta udeležiti. V SDS so izračunali, da bo komisija posledično nesklepčna. V preteklosti tega preiskovalne komisije tega niso problematizirale, predvsem pri zaslišanjih prič. Tokrat je bilo to drugače. 

Preberite še:
Janšev direktor, ki je vohljal za Vučića, našel zatočišče v Srbiji

DOSJE -> Afera slovenski Watergate

Članica komisije iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič je namreč predsednika Aleša Rezarja opozorila, da komisija ni sklepčna. V takšnem primeru je potrebno sejo po poslovniku prekiniti in zagotoviti sklepčnost. To se je tudi zgodilo. Nato je v akcijo stopil Grims, ki je očitno stal pred vrati sejne dvorane, v kateri je potekalo zaslišanje.

Po neuradnih informacijah je Grims začel prepričevati Čadonič Špelič, naj ne hodi nazaj na sejo. Na vsak način so želeli prekiniti sejo in preprečiti zaslišanja. Toda v vmesnem času je na sejo prišlo dovolj članov komisije, kar je pomenilo, da se je seja lahko nadaljevala. Takoj zatem je Grims prišel v dvorano in začel obračunavati s predsednikom. Govor, poln zmerljivk, je zaključil z besedami, da protestno zapušča sejo in odstopa iz komisije.

Damjan Žugelj bi moral biti zaslišan že na prejšnji seji preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vpletanja politike v delo policije in drugih državnih organov, a se ni odzval vabilu. Enako sta storili nekdanji uslužbenki urada sodelavki Petra Zakrajšek in Simona Kaučič, obe članici SDS. Ti sta imeli po naših informacijah ključno vlogo pri posebnih operacijah, ki naj bi jih vodil Žugelj.

Preberite še:
Dolga Vučićeva roka: kako je slovenski urad vohljal za srbsko opozicijo
"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno zbirali podatke z bančnih računov"

Koga vse je obveščal Žugelj
Kako je Žugljev urad s pomočjo Snežiča brskal po računih novinarjev necenzurirano.si