Kaj zahtevajo Madžari, da vzamejo Planet TV

Nadzorni svet Telekoma Slovenije bo danes znova odločal o prodaji Planet TV madžarski televizijski hiši TV2 v lasti oligarha Józsefa Vide iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 7. 7. 2020, 05:55


20190830-00956582
Uprava Telekoma Slovenije pod vodstvom Tomaža Seljaka (desno) bi Planet TV prodala Madžarom.
STA

Nekateri nadzorniki naj bi imeli do prodaje veliko pomislekov. Ne le zaradi tega, kdo je kupec, ampak zaradi nenavadnega prodajnega postopka. O tem, komu prodajajo Planet TV in pod kakšnimi pogoji, so bili uradno obveščeni šele tik pred sejo prejšnji teden, na kateri bi morali potrditi posel. Poleg tega naj bi jih seznanili zgolj z madžarsko ponudbo, ki sta jo kot zmagovalno označila uprava Telekoma in finančni svetovalec KPMG.

Zdaj se je izkazalo, da ponudbe za Planet TV sploh niso primerljive med seboj. Za razliko od drugih naj bi Madžari od Telekoma dobili zagotovilo, da bo še naprej oglaševal na Planet TV. Te več milijonov evrov vredne ugodnosti v drugih ponudbah ni. Zato nadzorni svet, ki ga vodi Aleš Šabeder, pred končno odločitvijo zahteva jasen odgovor na vprašanje, ali je madžarska ponudba res najvišja.

Medtem so nanje začeli pritiskati predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu. Sindikalisti Drago KijevčaninDušan Pišek in Jana Kuhar Žižek zahtevajo, naj se o prodaji Planet TV odloča v čim krajšem času. Drugače grozijo celo z glasovanjem o nezaupnici predsedniku uprave Telekoma Tomažu Seljaku, ki vodi postopek prodaje Planet TV.

Kako preprečiti politično korupcijo?

Nadzorniki so stisnjeni v kot. Bojijo se odškodninske odgovornosti za enega najbolj izgubaških projektov Telekoma v zadnjem desetletju. Če v kratkem ne bo prišlo do prodaje, bo moral Telekom še naprej vsak mesec zagotavljati sredstva za obstoj televizije, projekt likvidirati ali celo razglasiti stečaj Planet TV.

Aleš Šabeder, predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije
Aleš Šabeder, predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije
STA

Po drugi strani so pred težko odločitvijo zaradi samega kupca in netransparentnosti prodajnega postopka. Zato bi moral nadzorni svet še pred prodajo Planet TV poskrbeti za varovalke, ki preprečujejo morebitno politično korupcijo in nedovoljeno financiranje katere od političnih strank.

Končno besedo pri prodaji bosta imela dva ministra aktualne vlade. Kulturno ministrstvo, ki ga vodi Vasko Simoniti (SDS), mora po zakonu o medijih soglašati s prodajo več kot 20-odstotnega deleža. Nedavno je začel veljati še proti korona zakon, po katerem morajo tuji investitorji pridobiti še dovoljenje gospodarskega ministrstva, ki ga trenutno vodi Zdravko Počivalšek (SMC). Država lahko naložbo odobri, prepove in prekliče, če ta predstavlja grožnjo varnosti ali javnemu redu. Med izbranimi panogami so tudi mediji.

V Planet TV vložili več kot 80 milijonov evrov

Telekom je novo komercialno televizijo Planet TV ustanovil v času druge vlade Janeza Janše. Za izvedbo projekta je bil zadolžen Rudi Skobe, ki se je še pred njenim uradnim zagonom zavihtel na položaj predsednika uprave Telekoma.

Takrat je Skobe napovedoval, da bodo v televizijo do trenutka, ko bo začela poslovati tekoče pozitivno, vložili deset do 15 milijonov evrov. To naj bi se zgodilo najpozneje v letu 2017. Napovedi se niso uresničile. Planet TV ni nikoli posloval z dobičkom ali prišel do opaznejšega položaja na trgu. K temu je pomembno prispevalo tudi dejstvo, da se je vsebina informativnega programa Planet TV prilagajala v korist vsakokratne vlade.

Nasprotno, Telekom je komercialno televizijo ves čas držal "pri življenju" s finančnimi injekcijami in oglaševanjem. V osmih letih od ustanovitve do danes je Telekom v Planet TV v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev skupaj vložil že več kot 80 milijonov evrov. To je enako 3,5-kratniku dividend, ki so jih v letošnjem letu prejeli delničarji Telekoma. 

Madžarom bi še plačali, da vzamejo Planet TV

Jozsef Vida, eden ključnih oligarhov Viktorja Orbana, želi prevzeti Planet TV.
Jozsef Vida, eden ključnih oligarhov Viktorja Orbana, želi prevzeti Planet TV.
Péter Piltner/wikimedia

Tudi če bodo nadzorniki Telekoma potrdili prodajo Planet TV Madžarom, si bo družba povrnila le manjši del vloženih sredstev. Po naših informacijah je ponudba naslednja:

- Telekom bi moral pred prodajo v kapital Planet TV pretvoriti za 30 milijonov evrov posojil. Po ocenah naj bi imel zaradi tega okoli deset milijonov evrov dodatne izgube. Poleg tega bi moral odpisati za okoli tri milijone evrov poslovnih terjatev, še dober milijon evrov pa bi moral primakniti za tekoče poslovanje Planet TV.

- Planet TV bi obdržal oglaševalske pogodbe s Telekomom, ki se iztečejo v letih od 2021 do 2023. Ohranili bi tudi dosedanje dogovore glede pogojev predvajanja njegovih vsebin na Telekomovem omrežju (retransmisija programov). Vsega skupaj gre za okoli 3,4 milijona evrov stroškov na letni ravni.

- če bi bil denarni tok iz poslovanja (EBITDA) Planet TV v letošnjem letu za 300.000 evrov nižji glede na načrte, bi lahko Madžari odstopili od pogodbe. 

- posel bi moral biti zaključen do konca septembra letos. Če se to ne zgodi, lahko Madžari podaljšajo postopek do konca leta, vendar bi moral Telekom v tem primeru nakazati dodatna dva milijona evrov za pokrivanje izgube Planet TV.

United Group ponujal 10 milijonov evrov

Kot smo razkrili na necenzurirano.si, je bilo ponudb za Planet TV več. Drugi in tretji najboljši ponudnik naj bi bila po naših podatkih pripravljena zanj plačati simboličen en evro.

Še pred dobrim letom dni, sredi marca 2019, je imel Telekom na mizi neprimerljivo boljšo ponudbo, ki je prekašala tudi aktualno madžarsko. Srbska skupina United Group, ki jo vodi njen ustanovitelj Dragan Šolak, v Sloveniji pa že ima v lasti operaterja Telemach, je bila pripravljena za Planet TV plačati deset milijonov evrov, vendar v Telekomu o tem sploh niso odločali.

K temu je pomembno pripomogla tudi prejšnja vlada, ki je v upravo Telekoma imenovala svoje predstavnike in jih zadolžila za sanacijo medijske divizije. S tem je dejansko prišla do vpliva na informativni program Planet TV. Tudi prodajni postopki so bili že vnaprej obsojeni na propad.

Planet TV je vmes kljub racionalizaciji in varčevanju še povečal izgubo. Po naših informacijah mu Telekom, ki jamči za plačilo vseh njegovih dolgov, trenutno na mesec nakaže okoli 200.000 evrov, zato da lahko izplača plače okoli 40 zaposlenim in pokrije druge stroške. Še naprej so nizki tudi tržni deleži, ki so daleč od Pop TV in nacionalne televizije.

Računajo na RTV prispevek in državna podjetja

/
/
Bobo

Kljub temu so Madžari za Planet TV oddali ponudbo, ki je po mnenju uprave Telekoma najvišja. Že minuli teden smo poročali, da naj bi prišlo do združitve televizij Planet TV in Nova24TV, v kateri večinski lastniški delež obvladujejo madžarski posamezniki blizu Orbana. S tem bi združena televizija dobila boljšo infrastrukturo in okrepila informativni program.

Potegovali bi se tudi za milijone od zbranega RTV-prispevka, ki jih namerava vlada razdeliti med druge medijske hiše. RTV bi po predlogu na leto izgubil kar 13 milijonov evrov, ki jih prejme od gospodinjstev in poleg informativnega programa nameni tudi za izobraževalne, kulturne in druge nekomercialne vsebine.

Združena televizija Planet TV-Nova24TV bi se ob podpori aktualne vlade tudi lažje potegovala za večmilijonska sredstva, ki jih državna podjetja porabljajo za oglaševanje. To se je pokazalo že kmalu po tem, ko je Janez Janša dosegel dogovor o sestavi nove vlade. Na televiziji in spletnem portalu Nova24TV so se nenadoma pojavili oglasi velikih, večinoma državnih podjetij. To je praksa tudi na Madžarskem, kjer je TV2 zaradi povezav z oblastjo mnogo bolj uspešen pri pridobivanju državnega oglaševalskega denarja od njegovih tekmecev.