Orbanov oligarh kupuje slovensko državno televizijo

Razkrivamo, kdo je najresnejši kandidat za nakup Planet TV.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 2. 6. 2020, 12:20


ILU20200504_X7R4531
/
Bobo

Le štiri mesece po imenovanju Janeza Janše za predsednika vlade so madžarski poslovneži iz kroga Viktorja Orbana v Sloveniji našli novo medijsko tarčo.

Po naših informacijah je ponudbo za nakup Planet TV oddala madžarska televizijska hiša TV2. Njen lastnik je József Vida, eden od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. Med ponudniki za Planet TV, ki ga državni Telekom Slovenije prodaja od januarja, pa je tudi hrvaški podjetnik Ivan Čaleta, nekdanji lastnik slovenske postaje TV3, ki jo je v prejšnjem desetletju prodal Švedom.

Uradnih informacij o ponudbah za zdaj ni mogoče dobiti. Znano je le, da bo novi lastnik Planet TV prevzel z vplačilom dodatnega kapitala. Še v začetku januarja so na Telekomu Slovenije iskali partnerja, ki bi prevzel manjšinski, 49-odstotni delež Planet TV, a so si nato premislili. V Telekomu Slovenije posel vodi članica uprave Vida Žurga, nekdanja finančnica SDS, ki je bila v upravo imenovana v času vlade Marjana Šarca.

József Vida je eden od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz.
József Vida je eden od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz.
Péter Piltner/wikimedia

Madžari prihajajo na velika vrata

Če bi Madžarom uspelo prevzeti Planet TV, bi šlo za novo prelomnico na domačem medijskem trgu. Do zdaj so Madžari denar vlagali le v medije iz kroga SDS. Lastniško obvladujejo Nova24TV in podjetja Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo in spletno stran Škandal24. Vse medijske operacije v Sloveniji so vodili prek manj znanega medijskega podjetjnika Petra Schatza. Denar za posle je dobival od različnih madžarskih podjetij, ki v času Orbanove vladavine dobivajo ogromna sredstva na javnih naročilih.

Zamenjava oblasti v Sloveniji je očitno spremenila pravila igre. Madžari namreč zdaj prihajajo na velika vrata. Njihova tarča v Sloveniji je prvič eden od uveljavljenih nacionalnih medijev, potencialni kupec pa eden najpomembnejših madžarskih medijev. 

TV2 je druga najpomembnejša zasebna televizija na Madžarskem. Čeprav ima slabšo gledanost od največjega konkurenta (RTL), je že več let precej bolj uspešna pri pridobivanju državnega oglaševalskega denarja. V lasti družbe TV2 je ob istoimenski televiziji še trinajst drugih TV postaj. Njihov skupni delež v starosti od 18 do 49 let dosega skoraj četrtino gledalcev na Madžarskem, kjer je velika večina medijev pod nadzorom Fideszove elite.  

/
/
STA

Orbanov hišni bankir

Do leta 2014 je bila TV2 v lasti nemške družbe Pro Sieben Sat.1 Media, a je nato pod pritiskom Orbanove vlade prešla v last madžarskih lastnikov. Lani jo je prek zasebne fundacije kupil bankir József Vida, ki ga madžarski neodvisni mediji opisujejo kot novo vzhajajočo zvezdo Fideszove poslovne elite. 

Vida je predsednik uprave Takarekbank (MTK), četrte največje madžarske bančne skupine. Z največjim madžarskim tajkunom Lőrincem Mészárosom, Orbanovim prijateljem iz otroških dni, se dogovarja o združitvi z njegovo banko MTB v madžarski bančni holding (Magyar Bankholding). Imel bi 1,3 milijona strank in 840 poslovalnic, s čimer bi postal druga največja madžarska bančna skupina. 

Gre za projekt, s katerim želi Orbanov krog oslabiti moč največje madžarske bančne skupine OTP, ki ima v Sloveniji že v lasti SKB Banko, zanimala pa se je tudi za nakup Abanke in Nove KBM. Solastnik in direktor OTP je Sandor Csanyi, sicer najbogatejši Madžar, ki že nekaj časa z Orbanom ni več v prijateljskih odnosih. Mészáros, Orbanu najljubši oligarh, je tesno poslovno povezan z nekaterimi podjetji, ki nakazujejo denar medijem SDS.

Pavel Stančev je prvi direktor televizije, ki je začela oddajati v času prve vlade Janeza Janše.
Pavel Stančev je prvi direktor televizije, ki je začela oddajati v času prve vlade Janeza Janše.
neweumarket

Zadnjo besedo o kupcu bo imel Počivalšek

Pred dnevi je začel veljati nov zakon o interventnih ukrepih za omilitev epidemije, ki vsem tujim investitorjem v Sloveniji nalaga, da morajo svojo naložbo priglasiti ministrstvu za gospodarstvo v 15 dneh od sklenitve pogodbe. Ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, bo odločalo o tem, ali naložbo odobri, prepove in prekliče, če predstavlja grožnjo varnosti ali javnemu redu Republike Slovenije. Vlada Janeza Janše se je odločila, da med panoge, za katere bo veljal tako imenovan varnostni pregled tujih naložb, uvrsti tudi medije.

Vrnitev na "mesto zločina"

Od lani TV2 vodi Bolgar Pavel Stančev, ki bi se v primeru nakupa Planet TV vrnil na "mesto zločina". Stančev je bil namreč prvi direktor televizije, ki je začela oddajati v času prve vlade Janeza Janše. Njena večinska, 51-odstotna lastnica je bila grška medijska multinacionalka Antenna Group, ki se je o prihodu v Sloveniji takrat osebno dogovarjala tudi z Janezom Janšo. Telekom Slovenije, ki ga je takrat vodil Rudolf Skobe, je v skupno podjetje vstopil z 49-odstotnim deležem. 

Stančev je Planet TV zapustil leta 2013, pozneje pa tudi Antenno Group. Že takrat je slovenska družba ustvarjala visoko izgubo. Grkov ni več med lastniki Planet TV. Po lanski izgubljeni arbitraži je moral Telekom Slovenije z 20 milijoni evrov izplačati njihov 34-odstotni delež. To je tudi pojedlo večji del lanskega čistega dobička skupine, ki bi sicer moral znašati 27,4 milijona evrov, bilo pa ga je le 1,2 milijona evrov.

/
/
necenzurirano.si

Prihodki družbe Planet TV, ki je izdajatelj treh televizijskih programov Planet, Planet 2 in Planet Plus in zaposluje 42 ljudi, so lani zrasli za šest odstotkov, na 14,1 milijona evrov. Čeprav so v družbi zniževali stroške, se je čista izguba povečala s 3,8 milijona na 8,7 milijona evrov. Na zadnji dan lanskega leta je imel Planet TV že dobrih 20 milijonov evrov negativnega kapitala. Po nekaterih informacijah družba Telekomu Slovenije dolguje približno 30 milijonov evrov.

Novo denarno injekcijo tako Planet TV potrebuje najpozneje 30. junija, kar je tudi rok za prodajo družbe. V nasprotnem primeru družbi grozi insolventnost. Planet TV za delovanje v obsegu, kot ga ima zdaj, letno potrebuje približno pet milijonov svežih sredstev.

Razburjenje zaradi madžarskih programov v Prekmurju

Madžarski medijski vpliv se že širi v Sloveniji. Precejšnje razburjenje med slovenskimi gledalci v Prekmurju je februarja letos vzbudila odločitev Telemacha, da v programsko shemo vključi kar pet madžarskih televizijskih programov. Shema se je spremenila za naročnike Telemacha na območju Lendave, Odrancev, Velike Polane in Črenšovcev. Svojo odločitev so v Telemachu pojasnili s tem, da na omenjenih področjih prebiva številčna madžarska skupnost, zato je bilo tudi veliko interesa za dodajanje madžarskih televizijskih programov. Drugi slovenski uporabniki so imeli v medijski shemi le enega, Duna World. Z letošnjim letom so dodali še M1, M2, M4, M5 in Duna TV, ki so v lasti državne medijske skupine Duna Media.