Dejan Židan odhaja

Dejan Židan je danes odstopil kot predsednik Socialnih demokratov (SD), so nam potrdili v stranki. Razloge za svoj odstop bo Židan pojasnil ob 17. uri. Na položaju ga bo začasno zamenjala evropska poslanka Tanja Fajon.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 28. 5. 2020, 11:12


Necenzurirano prenos
/
STA

Kot smo neuradno izvedeli, je Židan odstopil sam. Čeprav so mu v SD odločili častni umik, je nezadovoljstvo s predsednikom v stranki raslo. V zadnjih mesecih so se krepile ocene, da SD z Židanom ne more zmagati na predčasnih volitvah. Tanja Fajon uživa veliko večje zaupanje med volivci. Na zadnjih evropskih volitvah je bila že tretjič izvoljena v Evropski parlament, in sicer z več kot 53.000 preferenčnimi glasovi, kar je bilo največ med vsemi kandidati.

Tanja Fajon bo zagotovo pritegnila več glasov levosredinskih volivcev, saj se je v zadnjih mesecih profilirala kot ena najvidnejših kritikov aktualne vlade in njenega predsednika Janeza Janše. Je tudi tista članica SD, ki je najbolj na udaru prvaka SDS. Obtožuje jo, da je povezana z ameriškim milijarderjem madžarskega porekla Georgeom Sorosom. Tanja Fajon je bila ena od pobudnic razprave v Evropskem parlamentu o madžarskem financiranju medijev stranke SDS in vplivu na medijev v Severni Makedoniji. Fajonova je tudi podpredsednica S&D, druge največje stranke v EU.

Uradnih odzivov iz SD za zdaj ni. Poslanska skupina se bo z odstopom uradno seznanila ob 12. uri, nato bo zasedalo še predsedstvo stranke. Po neuradnih podatkih bo kongres stranke jeseni. Lani spremenjeni statut Fajonovi omogoča, da lahko stranko začasno vodi dlje časa kot nekateri njeni predhodniki. "Njena preizkusna doba utegne biti dolga," nam je dejal eden od vidnejših članov.

SD ima z Židanom v opoziciji vidne težave

V SD so se že dlje časa krepile razprave in razmišljanja o zamenjavi Dejana Židana. SD ima v opoziciji vidne težave. "Treba bo ugotoviti, ali je težava sporočilo ali sporočevalec," nam je dejal eden od pomembnejših članov stranke.

Tudi ankete kažejo, da SD v dveh mesecih Janševe vlade ni uspelo doseči primata v opoziciji, saj ga še vedno drži nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec – tudi ali predvsem po zaslugi Janševih napadov. Morebitna projektna vlada pa bi Židanu kupila nekaj časa do "ure resnice" v stranki, ki je že dalj časa odkrito razmišljala o alternativah (Tanji Fajon, Milanu Brglezu, Marti Kos ...). 

Drugi Židanov načrt je (bil) vezan na okrepitev poslanske skupine s prestopniki iz SMC. Če bi imela SD večje število poslancev od LMŠ, bi bil namreč sam eden od kandidatov za vodenje začasne projektne vlade.

Židan je na čelo stranke prišel pred natanko šestimi leti, ko je z vrha po slabem rezultatu stranke na evropskih volitvah odstopil Igor Lukšič. V tem času mu stranke ni uspelo pripeljati do prvega mesta na levosredinskem polu. V politiko se je sicer podal leta 2010, ko je postal minister za kmetijstvo v vladi Boruta Pahorja. Leta 2013 je ponovno postal kmetijski minister v vladi Alenke Bratušek. Marca 2014 je bil celo najbolj popularen politik po javnomnenjski raziskavi Ninamedia. V vladi Marjana Šarca je bil Židan z 49 glasovi izbran za predsednika državnega zbora.

Preberite še:

Kaj Janša dobi, če Počivalšek res gre

Brodolom socialdemokracije. Lahko Dejan Židan obrne svojo ladjo?