Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

Objavljamo sporočila, ki dokazujejo, da je nekdanji direktor URI Soča Zvone Čadež zaposlenim in pogodbenim partnerjem naročal, naj mu pripravljajo seminarske naloge za njegov študij. Kaj vse je s tem narobe?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 10. 5. 2024, 05:55


1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Zvone Čadež (na fotografiji) je član SDS, ki se je v času prejšnje vlade zavihtel na vrh javnega zavoda URI Soča, čeprav ni imel nobenih izkušenj v zdravstvu.
S.R.

Pred dvema letoma je vlada Janeza Janše na položaj Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča, ki opravlja celovite rehabilitacije odraslih in otrok, imenovala takratnega mestnega svetnika SDS Zvoneta Čadeža. Šlo je za izrazito politično kadrovanje, saj Čadež pred tem nikoli ni delal v zdravstvu. Kljub temu je ob vseh izzivih pri vodenju zavoda, ki zaposluje 650 ljudi, našel čas še za izredni študij, pri katerem so mu morali pomagati tudi podrejeni iz URI Soča.

Danes namreč objavljamo dokumente, ki dokazujejo, da je Čadež kot direktor zaposlenim in pogodbenim partnerjem URI Soča naročal pripravo seminarskih nalog in drugih gradiv za njegov študij. Gre za elektronska sporočila, ki jih je zdaj že nekdanji direktor URI Soča na različne naslove pošiljal med lanskim novembrom in letošnjim februarjem.

Čadež, ki ga je vlada Roberta Goloba razrešila prejšnji mesec, se včeraj pozno popoldne na naše zaprosilo za komentar ni odzval. Toda po naših podatkih je pripravo izdelkov za njegov študij zahteval od najmanj petih oseb, ki so bile ali zaposlene v URI Soča ali pa so s tem zavodom poslovno sodelovale. Njihova imena hranimo v uredništvu. Večina jih je Čadeževo zahtevo izpolnila.

Kmalu zatem, marca letos, je svet zavoda URI Soče, ki ga vodi Tomaž Pliberšek, začel postopek za njegovo razrešitev, a med razlogi zanjo teh zahtev ni navedel.

URI Soča
URI Soča
Sašo Švigelj

Del prostorov za fizioterapijo
Del prostorov za fizioterapijo
URI Soča

Med službo delali seminarske naloge za direktorja

Čadež je izredni študent na ekonomski fakulteti univerze v Ljubljani. Tam je vpisal dve leti trajajoč program z naslovom "management in ekonomika v zdravstvenem varstvu", ki po navedbah spletne strani fakultete "omogoča ekonomsko razumevanje zdravstvene dejavnosti". Študentje tega programa dobijo znanja o organizaciji zdravstvenih izvajalcev in oblikovanju zdravstvenih sistemov. Za študij, s katerim bi Čadež pridobil naziv magistra poslovnih in ekonomskih ved, je po lastnih navedbah plačal sedem tisoč evrov šolnine.

Toda Čadež se je v svoj študij odločil vključiti tudi zaposlene na URI Soča. Sredi lanskega novembra, torej le mesec in pol po začetku študijskega leta, se je Čadež obrnil na enega od njih z zahtevo, naj mu med službenim delovnim časom "pripravi seminarsko nalogo po priloženih navodilih". K sporočilu je priložil tudi primer že narejene naloge.

/
/
necenzurirano.si

Zaposleni tej zahtevi ni nasprotoval. Ravno nasprotno, iz elektronskih sporočil je mogoče razbrati, da nad to zahtevo ni bil niti malo presenečen, torej je šlo verjetno za stalno prakso v zavodu. Direktorju je namreč sam predlagal vsebino, ki bi lahko ustrezala temi seminarske naloge. V odgovoru je predložil še korespondenco z zunanjim izvajalcem o tej zadevi.

Preberite še:
Mestni svetnik SDS na čelu bolnišnice Soča

Kaj vse je Čadež zahteval od zaposlenih

A to je bil le začetek Čadeževih zahtev. Februarja letos je tako drugemu zaposlenemu na URI Soča naročil, naj mu pripravi procesni model za rehabilitacije v URI Soča. Tudi to zahtevo je zaposleni dobil med službenim časom. Še isti dan mu je model poslal, a v odgovoru poudaril, da "za več pa med delovnim časom nimam časa".

Še enega zaposlenega je Čadež poklical v pisarno in mu dejal, da za svoj študij potrebuje nek izračun. Podrobnosti te zahteve hranimo v uredništvu. Zaposlenim je naročal tudi, naj mu za potrebe študija priskrbijo različne podatke in jih spravijo v obliko, ki jo bo lahko uporabil pri študiju. Eni so morali zanj delati tabele v programskem orodju excel, drugi pa podatke prepisovati na papir.

Prijava enega od zaposlenih, od katerega je Čadež zahteval, da mora med službenim časom delati za njegov študij.
Prijava enega od zaposlenih, od katerega je Čadež zahteval, da mora med službenim časom delati za njegov študij.
necenzurirano.si

Enako je zahteval tudi od nekaterih zunanjih izvajalcev URI Soča. Januarja letos je tako zunanjo sodelavko tega zavoda "prosil za izdelavo prvega sklopa managerskih orodij za URI Soča za leti 2021 in 2022 po priloženih navodilih". K sporočilu je priložil dva podobna pisna izdelka za bolnišnici v Postojni in Begunjah.

Domnevati gre, da je Čadež "managerska orodja" potreboval za potrebe istoimenskega predmeta v drugem letniku svojega študija. "Gre za tehnike, ki omogočajo sprejemanje poslovnih odločitev managerjev. To je področje, ki se je v zadnjih letih hitro razvijalo in dalo managerjem možnost, da objektivizirajo podlage, na podlagi katerih se odločajo v poslovnih procesih.(...) Kompetence, ki jih pridobi študent s področja managerskega orodja, so v celoti povezane z managiranjem zdravstvenih organizacij," piše v predstavitvi predmeta na spletni strani fakultete.

Korespondenca zdaj že nekdanjega direktorja URI Soča z zunanjo sodelavko, s katero je javni zavod poslovno sodeloval.
Korespondenca zdaj že nekdanjega direktorja URI Soča z zunanjo sodelavko, s katero je javni zavod poslovno sodeloval.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Inšpektorji odkrili serijo nepravilnosti v bolnišnici Soča

Stavka, ki je prizadela invalide

Čadeževo ravnanje je sporno zaradi več razlogov. V največji meri zato, ker je za potrebe lastnega študija intenzivno izkoriščal notranje vire zavoda, ki ga je vodil do prejšnjega meseca. Zaposlenim je s položaja njihovega nadrejenega med službenim časom odrejal naloge, ki niso imele zveze z njihovim rednim delom. Postavljeni roki so bili običajno zelo kratki.

Vse to so zaposleni vedeli, več njih pa je takšna praksa motila. Kar je najpomembneje, vse to je Čadež počel v času, ko je imela URI Soča velike težave s poslovanjem in stavko zdravniškega sindikata Fides. Januarja in februarja letos, ko je Čadež od zaposlenih in zunanjih izvajalcev zahteval pripravo seminarskih nalog in drugih študijskih gradiv, je URI Soča skupaj ustvarila več kot 742 tisoč evrov "minusa". Za primerjavo: v istem obdobju lani je bil ta za 330 tisoč evrov nižji.

Čadež je odgovornost za to valil na stavko. Še februarja letos je med stavko v URI Soča več kot 200 invalidov čakalo na obravnavo v ambulanti za voznike. Tamkajšnja ambulanta je namreč edina, kjer lahko invalidi opravijo obvezna testiranja, preden zaprosijo za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Medtem ko je svet zavoda Čadeževo razrešitev vladi predlagal zaradi nespoštovanja njegovih sklepov in zanemarjanja svojih dolžnosti, je zdaj že nekdanji direktor v izjavah za medije poudarjal, da so ti očitki posledica "politične čistke".