Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

Kaj piše v dokumentu, ki so ga v soboto dobili v roke delegati na kongresu SD? In kako naše informacije komentira nekdanji glavni tajnik stranke?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 15. 4. 2024, 17:00


Klemen Žibert
Klemen Žibert
Sašo Radej

V javnosti in politiki močno odmeva naše poročanje, da ima stranka SD, ki je v soboto dobila novega predsednika, že za skoraj dva milijona evrov finančnih in poslovnih obveznosti. To je razvidno tudi iz poročila o finančnem stanju, ki so ga delegati SD dobili v roke na sobotnem kongresu. Njegove izseke objavljamo danes.

Še konec "supervolilnega" leta 2022 je imela stranka skupaj za dober milijon evrov obveznosti. Zdaj pa jih ima že za 1,8 milijona evrov.

/
/
necenzurirano.si

Ključno vprašanje je, kako je stranki v dobrem letu dni uspelo pridelati za slab milijon evrov dodatnega dolga. Kot smo razkrili danes, sta glavni razlog za to dva nepremičninska projekta, ki ju je vodil zdaj že nekdanji glavni tajnik SD Klemen Žibert: obnova zgradbe v Levstikovi ulici, kjer je imela stranka vrsto let sedež, in investicija v opremo prostorov v Nazorjevi ulici, v katere se je SD preselila konec lanskega leta.

Le nekaj dni po Žibertovem odstopu so namreč na SD odkrili račune za neplačane obveznosti, za katere nihče na stranki pred tem ni vedel. Skupna vrednost računov je po neuradnih informacijah znašala okrog 600 tisoč evrov. To je približno polovica celotnih letnih prihodkov stranke.

Preberite:
Dvomilijonska luknja v blagajni SD: je Žibert skrival račune pred stranko?

Žibert je danes zanikal informacije, da so računi na stranko prihajali šele po njegovem odhodu, in namigovanja, da jih je želel pred stranko skriti. "Računi vezani na investicijo obnove stavbe na Levstikovi 15 in za ureditev novih prostorov centrale stranke na Nazorjevi ulici 6 so bili nekateri izdani v letu 2023 in plačani, nekatere račune pa je stranka prejela v pričetku leta 2024, po uradni primopredaji izvedbenih del in zaključenih storitvah, vezanih na ureditev pisarn," je poudaril.

/
/
necenzurirano.si

Toda glavnina teh računov je očitno res prišla na stranko šele naknadno. V letnem poročilu za 2023 je tako navedeno, da je stranka za obnovo prostorov na Nazorjevi, ki jih je svečano odprla decembra, namenila 184 tisoč evrov, za gradbena dela in opremljanje zgradbe na Levstikovi pa 58 tisoč evrov. Skupaj torej 242 tisoč evrov.

Toda v novem poročilu o finančnem stanju, ki so ga delegati dobili v roke na sobotnem kongresu, sta vrednosti obeh projektov skočili v nebo. Zgolj za obnovo Nazorjeve v stranki zdaj dolgujejo že skoraj 400.000 evrov, za investicijo v zgradbo na Levstikovi pa 208.000 evrov. Skupaj torej že več 608.000 evrov. Pozor: gre zgolj za obveznosti, ki jih stranka še ni plačala. Koliko znaša končna vrednost obeh projektov, iz obeh dokumentov ni mogoče ugotoviti.

Finančno stanje SD konec leta 2023

/
/
Ajpes

"Vendarle pa je očitno, da so nam kot stranki umanjkale potrebne varovalke, da bi preprečili hitro naraščanje dolga zaradi izvedenih investicij v lastno nepremičnino na Levstikovi ulici 15 in v najete prostore na Nazorjevi ulici 6 v Ljubljani, medtem ko je jasno, da razpoložljiva finančna sredstva stranki ne omogočajo takšnih potez in jo spravljajo v izjemno ranljiv položaj," je v poročilu za kongres poudaril Matevž Frangež, Žibertov začasni naslednik na položaju glavnega tajnika, ki je opozoril, da "je finančno stanje stranke slabo".

Kot že omenjeno, Frangež v petek naših vprašanj o računih ni želel komentirati.