Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

Šli smo po sledi okvar zastarelih naprav za diagnostiko v UKC Ljubljana, zaradi katerih prihaja do zamud pri preiskavah. Kaj smo ugotovili? Da so v zadnjih 10 letih praktično vse posle s temi napravami izpeljali z urgentnimi nabavami, ki gredo na roke izbranemu dobavitelju.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 6. 5. 2024, 05:55


nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Dimitrij Kuhelj (levo) je bil po naših informacijah glavni odgovorni pri nakupih vseh radioloških naprav v UKC Ljubljana. Lani poleti ga je vodstvo bolnišnice umaknilo iz vseh razpisnih komisij. Fotografija je iz leta 2017, ko je UKC Ljubljana kupil novo Siemensovo CT napravo.
Bobo

V UKC Ljubljana imajo pri zagotavljanju diagnostičnih storitev vedno večje težave. V začetku aprila sta odpovedali dve od štirih naprav za magnetno resonanco (MR). Čeprav so eno uspeli popraviti, se čakalne dobe podaljšujejo. Bolniki morajo tako na preiskavo glave z MR s stopnjo nujnosti "zelo hitro" čakati do septembra 2025, torej 16 mesecev. Po zakonu bi morali do nje priti najpozneje v 14 dneh.

To se je zgodilo, ker so naprave v naši največji bolnišnici zastarele. Medtem ko jih v bolnišnicah v tujini običajno menjajo na pet let, so naprave v UKC Ljubljana v povprečju stare že 17 let, zato se pogosto kvarijo. To prinaša visoke stroške vzdrževanja in popravil. Obenem jih mora UKC Ljubljana najemati pri zasebnih diagnostičnih centrih. Najem zgolj ene takšne naprave ga tedensko stane več kot devet tisoč evrov.

Ključno vprašanje je, zakaj v UKC Ljubljana opreme niso pravočasno posodobili. Podatki, ki smo jih zbrali v zadnjih tednih, nakazujejo na možnost, da je do tega prišlo načrtno. Pri tem so imeli pomembno vlogo tudi nekateri vodilni zdravniki v UKC Ljubljana, ki so bili zadolženi za pripravo razpisnih pogojev za nabavo naprav. Enemu od teh, dolgoletnemu predstojniku kliničnega inštituta za radiologijo Dimitriju Kuhlju, je sedanje vodstvo UKC Ljubljana ta pooblastila odvzelo.

Kaj vse se je torej dogajalo pri javnih naročilih na področju diagnostnike?

UKC Ljubljana, ki ga vodi Marko Jug (na fotografiji), je računal na obljubljene MR naprave, ki jih je kupovala država, vendar od tega ne bo nič.
UKC Ljubljana, ki ga vodi Marko Jug (na fotografiji), je računal na obljubljene MR naprave, ki jih je kupovala država, vendar od tega ne bo nič.
Bobo

Najstarejša naprava za MR je stara 24 let

Diagnostika je ključnega pomena za vsak zdravstveni sistem. Omogoča namreč ugotavljanje bolezenskih stanj pacientov, s čimer zdravniki določajo način zdravljenja. Pri tem MR naprave zagotavljajo najmanj invazivno in škodljivo diagnostiko za vse vrste bolnikov, še posebej za tiste s covid-19. Potreba po tovrstnih napravah se je zato v zadnjih treh letih izrazito povečala.

To je razgalilo dolgoletne težave na radiološkem oddelku UKC Ljubljana. Kot so nam pojasnili, imajo na voljo štiri naprave za magnetno resonanco. Najmlajša je iz leta 2013, torej je stara 11 let. Najstarejša je iz davnega leta 2000, ko je UKC Ljubljana še vodil pokojni Primož Rode.

Trenutno delujejo tri MR naprave. Ena je v okvari in je ni mogoče več popraviti. Podobno je pri napravah za računalniško tomografijo (CT). Teh imajo v UKC Ljubljana šest. Pet jih deluje, ena pa je v trajni okvari. Zamude pri diagnostiki zaradi pokvarjenih naprav podaljšujejo čakalne vrste. Na UKC Ljubljana so prejšnji mesec priznali, da so morali nekatere bolnike obravnavati z zamudo, kar bi lahko vodilo do "prepoznega zdravljenja".

/
/
Čakalnedobe.si

Na ministrstvu za zdravje so zato že lani objavili okoli 40 milijonov evrov vreden razpis, s katerim so želeli kupiti 16 naprav MR, od tega so bile štiri za UKC Ljubljana. Toda razpis so pozneje ustavili zaradi suma korupcije in domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev, podjetja Siemens, ki ima v naši največji bolnišnici že desetletje praktično monopol na področju MR in CT naprav.

Serijske zmage Siemensa na razpisih za naprave

Siemens je tako dobavil kar dve od štirih MR naprav in vseh šest CT naprav, ki jih trenutno uporabljajo v UKC Ljubljana oziroma na njegovem kliničnem inštitutu za radiologijo. Poleg tega jim je nemški velikan prodal tudi rentgenske aparate. Od UKC Ljubljana je Siemens lani po podatkih ebonitete.si prejel nekaj več kot 1,5 milijona evrov, v zadnjih desetih letih pa že skoraj 18 milijonov evrov.

Zaslužki Siemensa v UKC Ljubljana

/
/
Ebonitete.si

Bistvo: v UKC Ljubljana so nakupe v tem času izvajali po sistemu »staro za novo«, ki je šel na roke Siemensu. Ker so vztrajali pri starih aparatih, za katere ni več rezervnih delov, so jih morali dobavljati iz drugih starih naprav ali starih zalog po visokih cenah. Te je lahko zagotovil Siemens. Ko je aparat naposled nehal delovati, so v UKC Ljubljana sprožili urgentno nabavo, pri kateri je imel najugodnejši začetni položaj obstoječi dobavitelj, torej spet Siemens.

V zadnjem desetletju je Siemens veliko poslov dobil tudi prek evidenčnih naročil, pri katerih so ponudniki običajno ponudniki izbrani vnaprej. Pri nekaterih milijonskih razpisih v UKC Ljubljana pa sploh ni imel konkurence.

Siemens je zadnji velik posel v UKC Ljubljana dobil konec minulega leta. Takrat so v naši največji bolnišnici iskali ponudnika za "servisiranje in vzdrževanje medicinske opreme proizvajalca Siemens". Nanj se je kot ekskluzivni zastopnik smel prijaviti zgolj Siemens, ki ga je po pogajanjih tudi dobil. Vrednost: štiri milijone evrov za obdobje štirih let, kar je 200 tisoč evrov več od začetne ocenjene vrednosti.

Na povpraševanje UKC Ljubljana za najem mobilne MR naprave sta se odzvala dva ponudnika. Prvi za napravo pričakuje 9150 evrov, drugi pa 10.800 evrov na teden. Razlike v ponujenih vrednostih na grafiki so posledica različnega obdobja, ki ju predvidevata ponudbi.
Na povpraševanje UKC Ljubljana za najem mobilne MR naprave sta se odzvala dva ponudnika. Prvi za napravo pričakuje 9150 evrov, drugi pa 10.800 evrov na teden. Razlike v ponujenih vrednostih na grafiki so posledica različnega obdobja, ki ju predvidevata ponudbi.
Enaročanje.si

Rekordi zasebne klinike, kamor odhajajo radiologi iz UKC

Pri tem je imel ključno vlogo predstojnik Kuhelj. Po naših informacijah je bil namreč glavni odgovorni pri nakupih vseh radioloških naprav. V UKC Ljubljana, ki ga zdaj vodi Marko Jug, so ga lani poleti umaknili iz vseh razpisnih komisij. Zakaj, še preverjamo. Pri lani zaustavljenem razpisu ministrstva za zdravje pa je bil eden glavnih članov strokovne komisije Kuhljev sodelavec Aleš Kaučič.

V vsem tem času v UKC Ljubljana niso imeli dolgoročnega načrta nabav, ki bi omogočal, da bi v tej bolnišnici s preglednimi postopki nabave zagotovili tehnološko sodobne in delujoče naprave za diagnostiko. Jasno je tudi, komu to najbolj koristi: ob Siemensu še zasebnim centrom, ki ob močno povečanem povpraševanju po diagnostičnih storitvah v Sloveniji že opravijo večino teh preiskav.

Poslovanje diagnostičnega centra Medilab

/
/
Ebonitete.si

Ti v svoje vrste uspešno privabljajo tudi radiologe iz javnega zdravstva. Samo lani naj bi se štirje iz UKC Ljubljana zaposlili v ljubljanskem diagnostičnem centru Medilab, ki je v večinski lasti finančnega sklada Alfi.

V centru Medilab imajo po naših podatkih štiri MR naprave, torej prav toliko kot v UKC Ljubljana, a so bistveno novejše. Opravijo tudi neprimerljivo več preiskav. V prvih treh mesecih letošnjega leta so jih v Medilabu zabeležili več kot 11.500, v UKC Ljubljana pa vsega 2.226. Medilab je v letu 2022 ob 8,3 milijona evrov prihodkih ustvaril in kar tri milijone evrov čistega dobička.

Medtem si v UKC Ljubljana z nujnim naročilom prizadevajo najeti MR napravo, nato pa čim prej kupiti novo. Na povpraševanje sta se odzvala dve podjetji: Arbor Medical in Insider. Prvi za napravo pričakuje 9150 evrov, drugi pa 10.800 evrov na teden.