Dan za sojenje: Snežič proti necenzurirano.si

Rok Snežič želi s serijskimi tožbami doseči, da nihče več nikoli ne bi pisal o njegovih poslih. Zato: pomagajte nam tako, da delite naše zgodbe.

Avtor: Uredništvo
torek, 22. 11. 2022, 05:55


rok snežič
Rok Snežič je uradno brez denarja in z visokimi dolgovi do države. Kljub temu gradi luksuzno vilo v Mariboru in financira množico zasebnih kazenskih tožb proti novinarjem necenzurirano.si.
Bobo

Skoraj 50 tožb. Več deset tisoč evrov stroškov. Kilogrami prevzete sodne pošte. Zavlačevanje s plačilom 5.000 evrov sodne takse, medtem ko v Mariboru gradi vilo. Naznanila policiji in tožilstvu, da peremo denar, utajujemo davke in poslujemo z gotovino. Javno blatenje in zmerjanje. Sporočila prek plačanih posrednikov, da smo plen.

To je kratka bilanca dveh let in pol, v katerih se je Rok Snežič, osumljenec v mednarodni preiskavi mreže za domnevno pranje denarja, odločil uničiti naš medij. Na nas se je spravil, ker smo razkrivali njegove povezave z Dijano Đuđić, državljanko Bosne in Hercegovine, s katero je prvak SDS Janez Janša, Snežičev dober prijatelj, nekaj mesecev pred volitvami leta 2018 podpisal pogodbo o najemu 450.000 evrov posojila. V seriji člankov smo preiskovali izvor denarja in ugotovili, da izvira iz različnih Snežičevih poslov.

Po dveh letih in pol se danes začenja sojenje v prvih 15 tožbah, ki jih je Rok Snežič vložil proti novinarjem necenzurirano.si. S serijo zasebnih tožb nam Snežič očita kazniva dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve. Šlo je za prvi domači primer pojava, ki ga v tujini poznajo kot SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation v angl.). Gre za serijske tožbe, ki so zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov. Njihov cilj ni iskanje pravice na sodišču, ampak finančno izčrpanje našega medija. Vse tožbe, ki jih je Snežič vložil prek Odvetniške pisarne Ketiš, Janžekovič in partnerji, so namreč bolj ali manj enake, tipske. Dolge so tri ali štiri strani, običajno se vrtijo okrog ene povedi iz naših člankov. 

Več kot deset mednarodnih novinarskih organizacij je Snežičeve SLAPP tožbe obsodilo kot nedopusten pritisk na novinarsko delo. "Koalicija proti SLAPP tožbam", ki združuje več nevladnih organizacij, je Snežiča lani nominirala za nagrado "odvisnika od pravdanja", ki jo redno podeljuje. V zadnjem letu dni smo sodelovali na številnih srečanjih s kolegi s Poljske, Švedske, Italije, Velike Britanije, Indije in drugih držav, ki so tarče takšnih tožb. 

Rok Snežič, dober prijatelj Janeza Janše, je bil v času prejšnje vlade vpleten v številna kadrovanja in posle v državnem gospodarstvu.
Rok Snežič, dober prijatelj Janeza Janše, je bil v času prejšnje vlade vpleten v številna kadrovanja in posle v državnem gospodarstvu.
Zajem zaslonske slike

Tudi zaradi primera Snežič so Mednarodni inštitut za tisk (IPI) in druge organizacije Evropsko komisijo pozvali k sprejetju direktive, ki bi onemogočala vlaganje takšnih tožb, če bi šlo pri tem za napad na javni interes. Evropska komisija se je k temu zavezala konec leta 2020. Aprila letos so v Bruslju pripravili predlog direktive. Njeno končno besedilo zdaj usklajujejo vlade držav EU. Svoj prav pa bomo morali dokazati na sodišču. 

Danes se začenja sojenje

Danes bo predobravnavni narok v zadevi, v katero je okrožno sodišče v Ljubljani združilo 15 tožb, torej pet na enega od naših (nekdanjih) novinarjev. Te se nanašajo na naslednje članke:

Kako sta si stranke podajala Rok Snežič in Dijana Đuđić

Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

SDS z Rokom Snežičem v boj za državne milijarde

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

Od skoraj 50 tožb se je kazenski postopek do zdaj pravnomočno končal pri treh. Sodišče ga je zavrglo. Vse tožbe nanašajo na ta članek:

Dobavitelji hitrih testov pokukali iz Snežičevega nabiralnika

Rok Snežič v posmeh državi in njenim organom gradi vilo na prestižni lokaciji v Mariboru.
Rok Snežič v posmeh državi in njenim organom gradi vilo na prestižni lokaciji v Mariboru.
Večer

V še 15 primerih jih je sodišče zavrglo, a se je Snežič na vse sklepe pritožil. Gre za članke:

Kdo so stranke doktorja davčnih utaj

Rok Snežič: Miran Vuk je ponarejal moj podpis

Zakaj so madžarski milijoni medijem SDS problem

Denar v SDS z računa pri Novi KBM?

Mrežo Dijane Đuđić uporabljali tudi kralji kriptopiramidnih shem

V ostalih zadevah sodišče še ni odločalo o ugovorih. Zadnjo, najnovejšo tožbo je Snežič vložil prejšnji mesec zaradi tega članka:

Bojan Požar v poslu z vplivnežem, ki je od Janše kupoval orožje

Vse članke o poslih Roka Snežiča najdete na tej povezavi:

DOSJE Rok Snežič

Namen Snežičevih SLAPP tožb ni le uničenje našega medija, ampak tudi doseči, da nihče več nikoli ne bi pisal o njegovih poslih. Zato: pomagajte nam tako, da delite naše zgodbe.