Boj proti COVID-19: "Ne testiramo manj, ampak več"

Zakaj so uradni podatki o številu testiranj v Sloveniji nepopolni?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 17. 3. 2020, 15:56


20200312-00994900
Po podatkih NIJZ je bilo do danes potrjenih 273 primerov okužbe.
STA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil, da smo v Sloveniji danes do 14. ure skupaj opravili 7587 testov za okužbo s koronavirusom COVID-19. Ti podatki kažejo:

-       da v Sloveniji količina testiranj v zadnjih treh dneh upada. 

-       da je bilo še v petek in soboto opravljenih po več kot tisoč testov na dan, od nedelje naprej pa od 550 do 870 testov dnevno. 

Toda ti podatki so napačni oziroma nepopolni, zatrjuje dr. Miroslav Petrovec, vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij, ki opravlja teste za okužbo s COVID-19. Tudi zato bo NIJZ po naših podatkih že v prihodnjih dneh spremenil tako metodologijo kot način poročanja o številu testov.

Dnevno število testiranj in potrjenih okužb (podatki NIJZ)

/
/
necenzurirano.si

Po številu testov še vedno v svetovnem vrhu

Kaj se torej v resnici dogaja na področju testiranj? Ali je testov manj, kot je že v petek napovedala infektologinja dr. Bojana Beović, vodja strokovne skupine v vladnem kriznem štabu? "Ne drži, da v Sloveniji opravljamo manj testov. Samo včeraj smo v državi opravili več kot tisoč testov. Bili smo blizu rekorda," odgovarja dr. Petrovec, sicer predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

"Laboratoriji v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu in na Golniku delajo noč in dan. Slovenija je po številu testov v svetovnem vrhu. Smo šesti na svetu. Gledano na število prebivalcev smo opravili trikrat več testov kot Italija ali nekatere druge države. Danes do enih popoldne smo sprejeli že 600 vzorcev, kar je sto več od največje mogoče zmogljivosti," poudarja.

Preberite še:

Triki s številkami: okužb ni manj, je pa testov

Profimedia

Kakšno bo novo poročanje o testiranjih?

"Namen testov je ugotoviti, kdo je okužen in ne, kdo je zdrav. Tudi zato ne testiramo več tistih, ki so bili morda v stiku z okuženo osebo, ampak so zdravi," dodaja dr. Petrovec. Pri tem opozarja, da zaloge testov niso neskončne in da jih je na svetovnem trgu vedno težje dobiti. Ključno je tudi sprotno testiranje zdravstvenega osebja, saj je le tako mogoče preprečiti izbruh COVID-19 v bolnišnicah in drugih zdravstvenih institucijah. 

Zakaj so torej podatki NIJZ nepopolni? Dr. Petrovec ključni razlog vidi v uri poročanja: "Če boš podatke objavljal vsak dan ob drugi uri popoldan, slika ni prava, saj je pripad vzorcev lahko različen glede na čas v dnevu. Enkrat jih je več dopoldne, drugič popoldne." 

Ali NIJZ dela vzorcev ni zajel, sogovornik ne ve. Po naših podatkih pa bo NIJZ že v prihodnjih dneh spremenil tako metodologijo kot način poročanja. Rezultate naj bi objavljal ob koncu dneva. Na pojasnila NIJZ še čakamo.

Bo Janševa vlada na vrhuncu epidemije obglavila še NIJZ?

Že včeraj smo na necenzurirano.si razkrili, da je del nove vlade želel na prvi seji v noči na soboto zamenjati direktorico NIJZ Nino Pirnat. To se ni zgodilo, ker bi o tem najprej moral odločati svet NIJZ.

V tem organu sedi sedem članov, pri čemer so štirje predstavniki vlade. Ta je na današnji dopisni seji že razrešila enega od njih. Dr. Tatjano Lejko Zupanc s klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana, ki naj bi nasprotovala razrešitvi Nine Pirnat, je zamenjala z Matejo Lesar. Kot najresnejša kandidatka za novo direktorico NIJZ se omenja Alenka Trop Skaza, nekdanja ministrica za zdravje, ki po naših podatkih sodeluje tudi v vladnem kriznem štabu.