Triki s številkami: okužb ni manj, je pa testov

Se sploh še gre zanašati na podatke o številu okuženih za novim koronavirusom in zakaj je število novih primerov po imenovanju vlade Janeza Janše nenadoma začelo padati?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 16. 3. 2020, 18:00


janez-janša, bojana-beovič, tomaž-gantar
V Sloveniji po novem testiramo le še osebe s hujšimi simptomi in ne več vseh sumov okužbe s COVID-19.
STA

Odločitev nove vlade, da bodo za morebitno okužbo z novim koronavirusom po novem testirali le tiste s hujšimi okužbami dihal, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, stanje pa bodo ocenjevali na podlagi števila obolelih, bi lahko izkrivila sliko širjenja epidemije v Sloveniji.

Iz podatkov, ki smo jih zbrali in analizirali v uredništvu, je namreč razvidno:

- da se je dnevno število opravljenih testov drastično znižalo in danes doseglo najnižjo raven po 10. marcu, ko je bilo uradno zgolj 34 vseh okuženih,

- da je obenem začelo upadati tudi število novih potrjenih okužb.

Uradno število novih potrjenih okužb se že nekaj dni znižuje.
Uradno število novih potrjenih okužb se že nekaj dni znižuje.
necenzurirano.si

To pomeni, da bi kljub neuradnim ocenam strokovnjakov o vedno večji razširjenosti okužbe med prebivalstvom lahko odslej dobivali lažne ocene o tem, kolikšno je dejansko število okuženih. Zakaj? Ker v Sloveniji po novem testiramo le še osebe s hujšimi simptomi in ne več vseh sumov okužbe s COVID-19.

Zakaj je prepričanje, da se rast okuženih umirja, nevarno? Prvič, ker se glede na izkušnje iz tujine zagotovo ne. Epidemija je prešla v drugo fazo. Okužba se ne širi več iz prvotnih štirih žarišč, ampak iz več novih. Okuženih bi lahko bilo že več tisoč ljudi. In drugič, ker bi takšno prepričanje lahko pomenilo, da bi ljudje ravnali manj previdno, spet bili v stikih z drugimi ljudmi ali se ne bi več držali preventivnih ukrepov.

Uradno število dnevnih primerov se znižuje

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo danes do 14. ure testiranih 6712 ljudi, potrjenih okužb pa 253. Od tega je en bolnik podlegel posledicam okužbe. Po zadnjih podatkih je 130 bolnikov v zdravstveni oskrbi, od tega jih je 29 hospitaliziranih. Trije so na intenzivni negi, stanje dveh je zelo slabo.

Danes je bilo opravljenih le še 556 testov, kar je najmanj od torka, 10. marca.
Danes je bilo opravljenih le še 556 testov, kar je najmanj od torka, 10. marca.
necenzurirano.si

Glede na podatke NIJZ so v petek opravili največ testov doslej, kar 1288. Nato se je po zamenjavi vlade in spremembi spremljanja širjenja koronavirusa število začelo zniževati. V soboto je bilo 787 testov, danes pa le še 556, kar je najmanj od torka, 10. marca.

Skupaj s številom opravljenih testov se znižuje tudi število potrjenih okužb. Če jih je bilo še v petek 50, so jih včeraj potrdili 38, danes pa le še 34.

"Prvih nekaj dni smo opazovali trend, ko je bilo vsak naslednji dan za polovico več novih kot prejšnji dan. Ta trend se je zdaj malo ustavil," je danes ugotavljala infektologinja Bojana Beović, ki jo je Janševa vlada imenovala za vodjo strokovne skupine znotraj kriznega štaba.

Trend rasti števila novih primerov okužb se je začel zniževati.
Trend rasti števila novih primerov okužb se je začel zniževati.
necenzurirano.si

Po njenih besedah je razlog za ustavitev trenda v tem, da je bil konec tedna in je marsikdo počakal na svojega zdravnika. "Ljudje niso hodili v urgentne službe," je povedala. Ugiba, da bi bilo lahko zmanjšanje trenda širjenja okužb tudi že posledica tega, da se ljudje držijo navodil zdravstvene stroke in izogibajo stiku z drugimi ljudmi.

Nizko število do sedaj ugotovljenih okužb je pripisala temu, da virus kroži v populaciji in se pri veliko obolelih pojavi kot prehlad. "Sorazmerno majhno število hospitaliziranih na intenzivnem oddelku verjetno pomeni zgodnjo fazo epidemije. Ko bomo v epidemiji dovolj dolgo, bodo ljudje, ki bodo dočakali inkubacijsko dobo in to poslabšanje, bolj številčni kot danes," je dodala.

Na zaustavitev trenda rasti števila novih okužb je danes opozorila tudi Bojana Beovič, vodja strokovne skupine znotraj kriznega štaba.
Na zaustavitev trenda rasti števila novih okužb je danes opozorila tudi Bojana Beovič, vodja strokovne skupine znotraj kriznega štaba.
STA

"Ne smemo se pustiti začarati s številkami"

Da je stanje v državi bistveno slabše in imajo ljudje izkrivljeno predstavo o resničnem dogajanju, kažejo tudi opozorila strokovnjakov. 

Po mnenju imunologa Alojza Ihana iz Laboratorija za celično imunologijo na medicinski fakulteti je število okuženih precej višje od uradnih podatkov.

"To, kar zdaj spremljamo, so pozitivni testi italijanskih počitnic. A to so samo laboratorijski pozitivni testi, to je prva faza okužbe. Drugi, ki se testirajo in ki še nimajo znakov bolezni, so v glavnem iz poklicev, ki morajo še posebej skrbeti za to, da so zdravi," je Ihan povedal v pogovoru za MMC RTV SLO.

Zato nastaja napačen vtis, da samo zdravniki smučajo. Zdravniki so samo tisti, ki so se testirali. Iz izkušenj vemo, da bomo tiste, ki se niso testirali, začeli odkrivati prihodnji teden, ko se bo pojavila druga faza bolezni, kar pomeni, da niso samo zdravniki med nami, ki širijo okužbo, ampak je še vsaj petkrat ali desetkrat več drugih, ki se niso testirali. To pa se bo pokazalo v prihodnjih tednih," je poudaril.

Ne smemo se pustiti začarati s številkami z novinarskih konferenc, to so le tisti okuženi, ki so zaradi posebne pozornosti pretestirani, je dejal Ihan.