Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega sodelavca Urške Klakočar Zupančič

Sredi poletja bo na dražbi na prodaj nekoč ena najdražjih nepremičnin v Sloveniji. Zakaj posestvo z gradom pod Krvavcem že več let zaman čaka na novega lastnika? In kaj ima z vsem skupaj nekdanji svetovalec predsednice državnega zbora?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 25. 6. 2024, 05:55


grad-poženik
/
Mojikvadrati.com

V naselju Poženik v Cerkljah na Gorenjskem, ob vznožju Krvavca, se nahaja posestvo z gradom, ki ima 1.100 kvadratnih metrov bivalne površine. Leta 2000 ga je zgradil pokojni podjetnik Lojze Vavpetič, ki se je nekoč neuspešno potegoval za župana Kamnika. Njegovi dediči so grad nazadnje prodajali za 2,3 milijona evrov. Toda zdaj je na voljo po precej nižji ceni.

18. avgusta bo namreč javna dražba, na kateri bo skušalo Okrajno sodišče v Kranju prodati tretjino gradu, ki je v lasti enega od članov družine Vavpetič. Izklicna cena zanj znaša 320 tisoč evrov. To pomeni, da je celotna nepremičnina vredna dober milijon evrov. Morebitni kupec bo dobil tudi predkupno pravico do preostalega lastništva gradu.

Toda v ozadju prodaje se skriva zgodba o sporih med dediči, v kateri nastopa tudi več znanih imen. Lastniški delež na nepremičnini pod Krvavcem se namreč prodaja zaradi izvršbe, ki jo je leta 2022 vložilo podjetje Synergos iz Maribora. Z njo zahteva plačilo nekaj manj kot 17.000 evrov. Lastnica podjetja je Suzana Osim, nekdanja odvetnica in stečajna upraviteljica, ki je bila zaradi podkupovanja v zaporu. Direktor Synergosa pa je Andraž Osim, nekdanji sodelavec v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Zakaj se najmlajši gorenjski grad že skoraj 20 let neuspešno prodaja? In kaj je tokrat sploh naprodaj?

Grad Poženik se nehaja ob vznožju Krvavca, nedaleč od gradu Strmol.
Grad Poženik se nehaja ob vznožju Krvavca, nedaleč od gradu Strmol.
Google

Kupil močvirje, ga izsušil in zgradil grad

Kot je razvidno iz oglasa na več nepremičninskih portalih, gre za ogromno hišo s 1.100 kvadratnih metrov bivalne površine, ki zaradi štirih stolpičev spominja na grad. V dveh nadstropjih so sobe, nedokončan bazen, savna, v pritličju pa ogromna avla. Celotna notranjost ni dokončana. Stoji na 15 tisoč kvadratnih metrov velikem posestvu, na katerem najdemo še štiri ribnike in vinsko klet.

Nekdanji lastnik gradu Lojze Vavpetič je izhajal iz družine, ki je bila nekoč premožna. Njegov oče je bil pred vojno in nacionalizacijo lastnik kamniškega Svilanita. "Pred leti sem kupil močvirno zemljišče, ga izsušil, naredil pravi ribnik, nastala pa je tudi stavba, ki jo je arhitekt sprva narisal kot večjo hišo," je Vavpetič leta 2005 dejal za Dnevnik. "Drugi kupujejo jahte, nekaterim so všeč avtomobili, sam sem pač tako uresničil neki svoj cilj," je dejal.

Manj kot leto dni pozneje se je grad znašel na trgu. Takrat je Vavpetič zanj pričakoval vrtoglavih pet milijonov evrov, a so nepremičninarji ceno označili kot smešno visoko. Še posebej zaradi dejstva, da so zemljišča okoli gradu nezazidljiva. Do prodaje nikoli ni prišlo, po Vavpetičevi smrti pa so lastniki postali trije njegovi sorodniki. Ti niso imeli potrebnih sredstev za dokončanje investicije, ki po nekaterih ocenah zahteva še vsaj milijon evrov velik vložek v obnovo. Za nameček so se dediči zapletli v spore, ki se vlečejo že več let.

/
/
necenzurirano.si

Zahtevali milijone za objekt brez uporabnega dovoljenja

Leta 2021 je hipoteko na delu lastništva gradu vpisalo podjetje Synergos, ki se ukvarja s posredovanjem nepremičnin na področju Slovenije in Hrvaške, gradbenim inženiringom, pravnim svetovanjem in zastopanjem pred sodnimi in upravnimi organi.

Podjetje je od enega od članov družine Vavpetič terjalo 16.800 evrov, ta denar pa bi moralo prejeti najpozneje do leta 2026. Le nekaj mesecev zatem je sprožilo izvršbo in zahtevalo plačilo denarja v celoti. Direktor in nekdanji lastnik Synergosa Andraž Osim zadeve ni želel komentirati. Po neuradnih informacijah pa terjatev izhaja iz pravnih in drugih storitev, ki jih je podjetje opravljalo za enega od članov družine Vavpetič.

Na pobudo okrajnega sodišča v Kranju je sodni cenilec Miroslav Pustovrh vrednost nepremičnine ocenil na 1,2 milijona evrov. Obenem je opozoril, da gradbeno dovoljenje iz leta 1998 na tej parceli dovoljuje gradnjo ribogojnice s spremljajočim stanovanjsko-gospodarskim objektom. "Objekt po informacijah ob ogledu nima pridobljenega uporabnega dovoljenja, s katerim bi bilo potrjeno, da je zgrajen skladno z izbranim dovoljenjem," je v dokumentu navedel Pustovrh.

Andraž Osim (na fotografiji) je bil do začetka lanskega leta svetovalec kabineta Urške Klakočar Zupančič.
Andraž Osim (na fotografiji) je bil do začetka lanskega leta svetovalec kabineta Urške Klakočar Zupančič.
Večer/Robert Balen

To je ob zelo visoki ceni verjetno ključni razlog, da grad še do danes ni dobil novega lastnika.

Od Gibanja Svoboda do liste Zelenih Slovenije

Andraž Osim je sicer nekdanji član Gibanja Svoboda, ki je po zmagi te stranke na parlamentarnih volitvah leta 2022 postal svetovalec kabineta predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Pri njej je bil zadolžen za stike z javnostmi, v začetku lanskega leta pa je stranko zapustil.

Pred zadnjimi evropskimi volitvami je Osim sodeloval s stranko Zeleni Slovenije, ki jo vodi Andrej Čuš. Na njeni listi je kandidiralo več nekdanjih članov in kandidatov Gibanja Svoboda. Ti so na evropskih volitvah skupaj dobili 10.865 glasov, torej 1,61 odstotka vseh, s čimer so med listami zasedli predzadnje mesto. V preteklosti se je Osim ukvarjal z zavarovalniškimi posli. Leta 2016 je zastopal skupino podjetnikov, ki je od takratnega lastnika Boštjana Krefta želela kupiti revijo Reporter.

Sedanja lastnica podjetja Synergos Suzana Osim pa je bila leta 2013, takrat še kot Suzana Gale, obsojena na leto dni zapora in plačilo 15.000 evrov zaradi zlorabe položaja. Kot stečajna upraviteljica koprskega podjetja Montec je namreč od njegovega ustanovitelja zahtevala podkupnino v višini 20.000 evrov v zameno za ureditev prirejene bilance.

/
/
Mojikvadrati.com

/
/
Mojikvadrati.com

/
/
Mojikvadrati.com

/
/
Mojikvadrati.com

/
/
Mojikvadrati.com

/
/
Mojikvadrati.com