Bešič Loredan odstopil. Golob: Imela sva različne poglede

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je odstopil s položaja.

Avtor: Primož Cirman
petek, 7. 7. 2023, 15:28


1683622374-dsc6483-01-1683622348169
Minister za zdravje in podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan je odstopil.
Sašo Radej

"Odstop je logičen in pričakovan. V Gibanju Svoboda se od začetka zavzemamo za javno zdravstvo. Z ministrom sem v zadnjih dneh opravil več razgovorov. Ugotovil sem, da imava z ministrom različne poglede. To je edini razlog, da je odstopil. Vse ostalo so špekulacije," je danes novinarjem dejal predsednik Robert Golob, ki je odstopno izjavo že poslal v državni zbor. 

Tik pred tem pa je medijem izjavo za javnost, v kateri je potrdil, da je odstopil, poslal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.  "Kot minister za zdravje želim izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – državljankam in državljanom. Ampak, če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije," je sporočil. 

Na delo ministra Bešič-Loredana se je v zadnjih tednih usul plaz kritik. Najglasneje je njegov odhod zahteval vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. "Dokazal je več stvari. Prvič, da je metanje denarja v javni zdravstveni sistem nesmiselno, Ne pride do tega, kar si želimo, glede na denar, ki je bil zmetan v krajšanje čakalnih vrst," je sredi junija za oddajo Tarča dejal Brecelj.

"Veliko je laži, storjenega nič v enem letu"

"Kot drugo je dokazal, da se moramo boriti za javno zdravstvo. Videli smo, da so posamezniki, tako zasebniki s koncesijami kot posamezniki v javnih ustanovah, pripravljeni izpleniti zdravstvo do zadnje kaplje krvi. Tretjič, zdravniška zbornica je ugrabljena, skupinica znotraj nje dela zase. Delal je časovnice, vse so padle. Organizira novinarske konference, na katerih megalomansko obljublja stvari s figo v žepu. Veliko je laži, storjenega nič v enem letu. Predlagam, da potegne zadnjo časovnico, upam, da mu bo ta uspela, in to je odhod z ministrstva za zdravje," je še dodal Brecelj.  

“Jaz mislim, da človek mora vedno znat, poznat svoje omejitve in biti pošten do sebe in do drugih in sam mora znat ocenit, kdaj je potrebna kakšna težka odločitev. Kako se bo odločil, ne vem. Jaz vem zase, kako bi se odločil na njegovem mestu," pa je na vprašanje o ministrovem odhodu takrat odgovoril generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

Bešič Loredan sicer odhaja dva dni po tem, ko so premier Golob in poslanci Gibanja Svoboda na Brdu pri Kranju napovedali, da ga bodo podprli pri glasovanju o interpelaciji, ki jo je zoper ministra vložila SDS. Včeraj je koalicija v državnem zboru sprejela zakon, ki bo preoblikoval dosedanje dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V istem tednu pa je informacijska pooblaščenka ostro kritizirala zakon o digitalizaciji zdravstva, saj da ni skladen z ustavo in zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. 

Preberite več:

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v zdravstvu pa daljše

Razkrivamo: komu so šli milijoni za krajšanje čakalnih vrst

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

Javne bolnice pod načrti, ker so zdravniki raje pri zasebnikih

To je razlog, zakaj Bitenc potrebuje Bešič-Loredana

Bešič Loredan ima problem. Ime mu je Marko Bitenc

Čas je, da Bešič Loredan ugrizne v kislo jabolko #kolumna