Anderličeva elita: najdražji "penthouse" kupil skriti lastnik

Kdo se skriva v ozadju fundacije iz davčne oaze Liechtenstein, ki ima v lasti najdražje stanovanje v vili Schellenburg? In kdo vse je še kupil najdražja stanovanja v Ljubljani?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 10. 11. 2023, 05:55


schellenburg
/
Schellenburg

"Je uspešen poslovnež. Prava elita nima le politične ali katerekoli druge moči, temveč ima predvsem denar, ki ga je zaslužila. Brez elite ni naroda, elita je jedro naroda. Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi, ki ne ve, kam in kako."

Tako je Jože Anderlič, investitor v palačo in vilo Schellenburg, pred mesecem dni v intervjuju za Siol.net odgovoril na vprašanje, kdo je povprečni kupec stanovanj v luksuznem kompleksu v središču Ljubljane. Pri tem je poudaril, da sam "ne gradi stanovanj za tiste z minimalno plačo". "Ne moremo biti vsi na minimalni ali povprečni plači. Če je to cilj Slovenije, vam želim dober tek," je poudaril.

Toda posamezni kupci stanovanj za elito, ki jih je zgradil Anderlič, delajo vse, da bi ostali skriti. Danes razkrivamo, da je lastnik najdražjega stanovanja v vili Schellenburg fundacija iz Liechtensteina, o kateri iz javno dostopnih virov ni mogoče izvedeti ničesar. Gre za "penthouse" s 330 kvadratnih metrov bivalne površine in dobrih 130 kvadratnih metrov terase. Zanj je moral po javnih znanih tržnih cenah stanovanj v Schellenburgu plačati najmanj štiri milijone evrov. Skrivnostni lastnik jo je kupil, ne da bi za to najel posojilo.

Kdo je torej lastnik najdražjega stanovanja v Ljubljani?

/
/
Schellenburg

Viri: lastnik je kripto bogataš

Uradni lastnik stanovanja, enega od 15-tih v vili, ki velja za najbolj prestižni del projekta Schellenburg, je fundacija Nolimit Foundation. Registrirana je na naslovu v liechtensteinskem mestecu Schaan, kjer domuje več odvetnikov in družb, ki se ukvarjajo z registracijo in upravljanjem podjetij za tuje državljane.

Kdo in kdaj jo je ustanovil, iz javno dostopnih podatkov ni mogoče izvedeti. Fundacija je sicer v Liechtensteinu ime za entiteto, ki za premožne ljudi z različnih koncev sveta upravlja njihov denar in drugo premoženje. Edina davčna obveznost, ki jo ima fundacija, je letno plačilo davka na njene prihodke, ki znaša 12,5 odstotka, pri čemer med izjeme spadajo tudi kapitalski dobički in dividende. V najboljšem primeru bo tako ustanovitelj fundacije letno plačal slabih 1.300 evrov davka, kar je po liechtensteinski zakonodaja spodnja meja.

Toda sledi za skritim ustanoviteljem Nolimit Foundation vodijo do Slovenije. Fundacija ima slovensko davčno številko, v naši državi pa naj bi imela v lasti še nekaj nepremičnin. Več virov iz ljubljanskih nepremičninskih krogov nam je zatrdilo, da je dejanski lastnik najdražjega stanovanja v Schellenburgu res slovenski državljan. Šlo naj bi za širši javnosti neznano osebo, ki je obogatela s kriptovalutami, živela pa naj bi med Slovenijo in Dubajem.

Le dve od 15 stanovanj, ki jih je v Vili Schellenburg prodal Jože Anderlič, sta bili kupljeni tako, da so lastniki najeli posojilo.
Le dve od 15 stanovanj, ki jih je v Vili Schellenburg prodal Jože Anderlič, sta bili kupljeni tako, da so lastniki najeli posojilo.
Sa.R.

/
/
Schellenburg

/
/
Schellenburg

Eden od virov nam je zatrdil, da je bila ta oseba med prvimi kupci stanovanj v Schellenburgu. Pogodbo o nakupu je z Anderličem sklenila v začetku aprila 2022. V tem primeru jo je kvadratni meter stal "le" od sedem od osem tisoč evrov, celotno stanovanje pa dobre tri milijone evrov. Pri tem naj bi lastnik izrecno zahteval, da ostane anonimen. Predlog za vpis fundacije iz Liechtensteina v zemljiško knjigo je overila notarka Barbara Andrič Velkovrh.

Olimpijec in nekdanji lastnik operaterja Vega

Med kupci ostalih stanovanj v luksuzni vili je mogoče najti le eno ime s seznama najbogatejših Slovencev. Pri večini ostalih gre za uveljavljene in premožne gospodarstvenike, toda tudi posameznike, za katere ne bi mogli reči, da imajo pod palcem dovolj denarja za nakup enega najdražjih stanovanj v Sloveniji.

Tako je kar dve stanovanji kupil Rok Drašler, nekdanji olimpijec, ki zdaj vodi družinsko podjetje MDM. To se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz nerjavnega jekla in aluminija, v zadnjih letih pa dosega rekordne rezultate. Revija Manager je letos premoženje njegove družine ocenila na slabih 75 milijonov evrov in jo uvrstila na 27. mesto lestvice. Sam Drašler je kupil 200 kvadratnih metrov veliko stanovanje, malo manjšega pa še MDM.

Pompozno odprtje kompleksa Palais in Villa Schellenburg so ob sloviti skladbi Carmina Burna pospremile projekcije na pročelje stavbe.
Pompozno odprtje kompleksa Palais in Villa Schellenburg so ob sloviti skladbi Carmina Burna pospremile projekcije na pročelje stavbe.
Marko Delbello Ocepek

Med bolj znanimi kupci stanovanj sta še poslovnež Julien Coustary, ki je nekoč vzpostavljal tretjega slovenskega mobilnega operaterja pod imenom Vega, in upokojeni poslovnež Anton Glavan, ki je nekoč vodil Rotary Klub Ljubljana. Med njimi je mogoče najti še Stjepana Oreškovića, večinskega lastnika hrvaške skupine Mplus, ki deluje tudi v Sloveniji. Nedavno je prevzela kadrovsko agencijo Manpower. Orešković je tudi predsednik nadzornega sveta IEDC - Poslovne šole Bled.

/
/
Schellenburg

Velika večina kupcev prihaja iz Slovenije  

Le dve od 15 stanovanj sta bili kupljeni s posojilom. Med temi je največjega, v višini 1,2 milijona evrov, najela družba Brezhiben, ki je v lasti Coustaryja, kupila pa je kar 260 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Veliko vprašanj je povezanih tudi s 180 kvadratnih metrov velikim stanovanjem v tretjem nadstropju vile Schellenburg. Kupila ga je družba Blejski izlet, ki je uradno v rokah ruske državljanke Ekaterine Kravcove. Ta že ima v lasti dve nepremičnini na Gorenjskem. Kdo ji je posodil denar za to in od kod so prišla sredstva za najnovejši nakup, ni mogoče ugotoviti.