Ali Alenko Bratušek zapuščata dva poslanca? Janša in ostali si že delijo ministrstva.

Na pogovorih o novi vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, so na mizi že delitve posameznih ministrstev. Medtem se očitno na novo preštevajo tudi poslanci državnega zbora.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 13. 2. 2020, 18:15


Necenzurirano prenos
Odhod Marka Bandellila in Franca Kramarja bi bil slaba novica za Alenko Bratušek, saj bi v tem primeru ostala le pri treh poslancih.
STA

Po naših informacijah se o prestopih v drugo poslansko skupino oziroma stranko v tem trenutku dogovarjata dva poslanca Stranke Alenke Bratušek (SAB): Franc Kramar, ki bi okrepil vrste DeSUS, in Marko Bandelli, ki bi prestopil v SMC. 

Bandelli je danes za STA potrdil, da je s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom "govoril o možnosti sodelovanja s koalicijo, če do te ne bo prišlo, pa o drugih možnostih sodelovanja". Kramar pa je naše informacije v kratkem telefonskem pogovoru zanikal. "Ne," je odgovoril na vprašanje, ali zapušča poslansko skupino SAB.

Oba prestopa bi temeljito premešala parlamentarno matematiko pred glasovanjem o novi vladi. SDS se o koaliciji pogovarja s SMC, NSi in DeSUS. Vse štiri stranke imajo trenutno 48 poslancev, kar bi Janši omogočalo relativno stabilno večino. Toda ni skrivnost, da so znotraj posameznih strank trenja velika. Čeprav Počivalšek Janši v pogovorih zagotavlja, da ima za vstop v vlado podporo vseh desetih poslancev, temu po informacijah iz več virov ni tako.

Bo Janezu Janši uspelo sestaviti vlado?
Bo Janezu Janši uspelo sestaviti vlado?
STA

Kje so pogovori med LMŠ in SMC?

Več poslancev SMC, ki se ne strinjajo s politiko in načinom delovanja SDS, ima do podpore nove Janševi vladi velike zadržke. Ti naj bi bili bolj naklonjeni oblikovanju predvolilnega zavezništva z LMŠ, a so pogovori o tem za zdaj zastali. Medtem ko Šarec SMC ponuja tretjino kandidatnih mest na listi, ki bi nosila ime LMŠ, si v SMC želijo polovico kandidatnih mest in skupni nastop pod delovnim imenom Liberalni blok. Za zdaj ni jasno, ali Šarec taktično čaka, da bo v prihodnjih dneh več poslancev SMC prepričal k prestopu v LMŠ, ali pa bo stranki pripravil novo ponudbo. 

Čeprav nam je Kramar dejal, da bi Janševo vlado težko podprl, poznavalci razmer v dogovarjanju z njim in Bandelliju vidijo prav namero Aleksandre Pivec in Zdravka Počivalška, da si zagotovita dodatne glasove v primeru (ne)predvidenih odhodov iz poslanskih skupin. 

Ni skrivnost, da je Bandelli v odličnih odnosih s Počivalškom, ki med vsemi predsedniki strank velja za najbolj naklonjenega sodelovanju z Janšo. Prvak SDS naj bi mu v pogajanjih obljubil od štiri do pet ministrstev. V SMC si želijo resorja za notranje zadeve in infrastrukturo. Kot kandidatki za vodenje obeh se omenjata Vesna Gjerkeš Žnidar, ki je v času vlade Mira Cerarja s svojo politiko na področju migracij uživala odkrite simpatije SDS, in Violeta Bulc, dosedanja evropska komisarka za promet. 

Se je Zdravko Počivalšek (levo) z Markom Bandellijem (v sredini) že dogovoril o prestopu v poslansko skupino SMC?
Se je Zdravko Počivalšek (levo) z Markom Bandellijem (v sredini) že dogovoril o prestopu v poslansko skupino SMC?
Facebook

Kešeljevićeva vrnitev. Bo zunanji minister Anže Logar?

V zgodbo o sestavljanju vlade se je vrnil tudi nekdanji Cerarjev svetovalec za gospodarstvo Aleksandar Kešeljević, ki je vrsto let veljal za nekakšnega ideologa SMC. Kešeljević je že poleti 2018, ko je vlado sestavljal Marjan Šarec, odkrito navijal za vstop SMC v vlado, ki bi jo vodil SDS oziroma Janez Janša. Zdaj mu je Počivalšek zaupal vlogo ključnega pogajalca v kadrovskih zadevah, povezanih z oblikovanje nove vlade. 

Na presenečenje mnogih je sodelovanju v Janševi vladi naklonjen tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. V zadnjih dneh naj bi bil v igri za dva položaja: ministra za pravosodje ali celo predsednika državnega zbora. Na ta položaj je pred časom odkrito ciljal predsednik NSi Matej Tonin, a je dal Janša prvakom strank danes ponovno vedeti, da bodo morali sodelovati v vladi. 

Bolj kot program bodo verjetno prav kadrovska vprašanja na koncu pretehtala o tem, ali bo Slovenija dobila novo vlado ali pa šla na volitve. Končna razdelitev resorjev in funkcij bo v največji meri odvisna od SDS. 

V tej stranki naj bi imeli že določene ministre za posamezne resorje. Ministrstvo za finance bi prevzel Andrej Šircelj, zunanje zadeve pa Anže Logar. V SDS po naših informacijah želijo voditi resorja za infrastrukturo (kot kandidat se omenja Andrej Vizjak, nekdanji minister za gospodarstvo in delo) in pravosodje, ki bi ga po nekaterih kombinacijah zaupala Zvonku Černaču, nekdanjemu ministru za infrastrukturo v drugi Janševi vladi. 

Pivčeva razpeta med Gantarjem, poslanci in bazo

Še vedno je uganka DeSUS. Po nekaterih kombinacijah bi stranka v vladi dobila resorja za kmetijstvo, ki bi ga še naprej vodila Aleksandra Pivec, in zdravje. Tega bi prevzel Tomaž Gantar, ki je ministrstvo za zdravje vodil v vladah Janeza Janše in Alenke Bratušek. 

Toda tudi znotraj DeSUS še zdaleč niso enotni o tem, ali bi šli v novo vlado ali ne. Po naših informacijah si vstopa zelo želijo najmanj trije poslanci na čelu z vodjo poslanske skupine Francem Juršo. Eden od njih, Robert Polnar, je že nekaj časa na izhodnih vratih stranke. Obenem prava preizkušnja Pivčevo še čaka, saj o sodelovanju v Janševi vladi še ni odločal svet stranke, v katerem sedijo ljudje, ki zadržkov do tega ne skrivajo.

Prava preizkušnja Aleksandro Pivec še čaka, saj o sodelovanju v Janševi vladi še ni odločal svet stranke.
Prava preizkušnja Aleksandro Pivec še čaka, saj o sodelovanju v Janševi vladi še ni odločal svet stranke.
STA

Odhod Bandellija, prvega ministra, ki je moral zapustiti vlado Marjana Šarca, in Kramarja bi bil slaba novica za Alenko Bratušek, saj bi v tem primeru ostala le pri treh poslancih. Ker sama ni poslanka, bi imela v opoziciji težko vlogo. 

Tudi zato se je včeraj v zvezi z Bratuškovo omenjalo več možnih scenarijev. Franc Kramar je zanikal, da bi mu predsednica SAB ponujala službo v stranki v zameno za odstop s funkcije poslanca, na kateri bi ga zamenjala Bratuškova. Krepijo se tudi informacije o možnem partnerstvu za razvoj, ki bi ga koalicija – enako kot v času prve Janševe vlade - ponudila ostalim strankam v zameno za podporo pri glasovanju v državnem zboru.