Afera Kengurujčki: inšpektorje prehiteli in razglasili bankrot

Javni zavod Kengurujčki, ki se je lani jeseni znašel v aferi zaradi domnevno surovega ravnanja z otroki, je razglasil bankrot.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 20. 2. 2019, 12:17


kengurujčki
Delovanje zavoda Kengurujčki je pod drobnogled vzelo tudi več inšpektoratov.
STA

Njegov direktor Aleš Vrečar je po naših podatkih v ponedeljek na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za začetek stečajnega postopka, ki ji je sodišče tudi ugodilo. Za stečajno upraviteljico je imenovalo Jožico Vindiš.

Javni zavod je bil sicer več kot štiri mesece brez zakonitega zastopnika. Prejšnji direktor Gregor Vrečar se je namreč v začetku oktobra, nekaj dni po izbruhu afere, umaknil s položaja. Aleš Vrečar je vodenje zavoda prevzel šele prejšnji teden.

Zavod Kengurujčki je bil v osnovi registriran za dejavnost oddaje lastnih in najetih nepremičnin. V vseh letih poslovanja ni imel nobenih stroškov dela. V letih od 2015 do 2017 je v povprečju ustvarjal dobrih sto tisoč evrov prihodkov in ravno toliko odhodkov.

Zavod Kengurujčki
Zavod Kengurujčki
posnetek zaslona

Preiskujejo jih številne inšpekcije

Zakaj je Aleš Vrečar poslal zavod Kengurujčki v stečaj, še preverjamo. Najverjetneje je zaradi afere ostal brez posla, poleg tega pa bi ga lahko v kratkem doletele visoke kazni.

- Finančna uprava (Furs) preiskuje očitke o poslovanju z gotovino in izogibanju davkom.

- Inšpekcija za delo preverja sume o lažnih zaposlitvah delavcev.

- Tržni inšpektorat preverja nezakonito organiziranje rojstnodnevnih zabav za otroke.

- Inšpekcija okoljskega ministrstva sumi, da je zavod oddajal nepremičnine, ne da bi bilo to vpisano v evidenci trga nepremičnin.

Policija je sicer že končala svoje delo ter proti Branimiri Vrečar vložila kazensko ovadbo zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Nad desetimi otroki, starimi med enim in tremi leti, naj bi se znašala kar slabo leto dni. Grozi ji kazen do treh let zapora.

Finančna uprava RS
Finančna uprava RS
STA
Policija ji očita, da:

- je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, kar se je odražalo v obliki vpitja, žaljenja in podobno;

- nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli;

- je otroke, ki so zavračali hrano, hranila na silo;

- je pri pripravi otrok na počitek za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive metode (na primer povijanje otrok v rjuho).

Videoposnetki razkrili surovo ravnanje z otroki

Afera je prišla na dan po tistem, ko je vzgojiteljica v javnosti objavila videoposnetke, ki razkrivajo surovo ravnanje z otroki. Iz njih je razvidno, da je enega od otrok na silo hranila, v preiskavi pa naj bi policisti odkrili, da je na otroke tudi vpila in jih žalila.

Vrečarjeva je vse očitke zanikala. Po njenih besedah naj bi vzmetnica padla na otroka, ker naj bi bil nemiren. To seveda policije ni prepričalo. Glede prisilnega hranjenja je dejala, da je otrokom treba dati priložnost, da poskusijo novo hrano. Če jo otrok odklanja ves teden, pa mu je treba dati vsaj eno žlico, da ni lačen.

Branila se je še, da je v času nastanka posnetkov sploh ni bilo tam in da je bila torej za varstvo otrok tedaj odgovorna varuška oziroma vzgojiteljica.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net