Ukinjajo zakon o obveznem cepljenju proti covid-19

Avstrijci so nekaj časa trmasto vztrajali z obveznim cepljenjem proti covidu-19. Pomladi so ga začasno prestavili, zdaj pa bodo povsem opustili to med ljudstvom osovraženo idejo.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
četrtek, 23. 6. 2022, 10:33


obvezno cepljenje, avstrija
Fotografija je simbolična
Profimedia

Avstrijski zdravstveni minister Johannes Rauch bo ob 14. uri sporočil, da bodo zakon o obveznem cepljenju proti koronavirusu umaknili iz veljave. Trenutno je bil v »zamrznjen« do konca avgusta, potem pa bi posebna komisija pretehtala razmere in ocenila, če je potreben. Tehtanje zdaj odpade, poroča Kronenzeitung. Komisija je že konec maja podala svoje mnenje, v katerem so ocenili, da obvezno cepljenje ob prevladujoči različici omikron ni potrebno.

Če bi zakon stopil v veljavo, bi bila Avstrija edina država v EU z obveznim cepljenjem proti covidu-19. Tistim, ki ne bi bili trikrat cepljeni, bi grozila finančna kazen do 3600 evrov.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje sicer pričakuje, da bodo v jeseni spet uvedli obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. Če bi število okuženih poraslo že prej, pa bi se lahko maske vrnile že poleti.