Šmarska veterina je postala njegov »varni pristan«

Po malo manj kot treh letih je vodenje Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah spet prevzel Tomi Rumpf. Šmarska veterina je očitno postala njegov »varni pristan«, saj se vanjo vrača vsakokrat, ko mu ne uspe vodenje katerega drugega podjetja.

Svet24
Avtor: Svet24 / Janja Intihar
sreda, 8. 2. 2023, 07:01


TOMI RUMPF
Od 1. januarja je Tomi Rumpf spet direktor Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah.
STA
Postajo, v kateri ima še vedno približno 20-odstotni lastniški delež, je nazadnje vodil med letoma 2017 in 2020. Lani je največji lastnik veterinarske postaje postal naložbeni sklad Alfi PE in februarja agenciji za varstvo konkurence priglasil njen prevzem. Agencija odločitve še ni sprejela.

Tomi Rumpf je Veterinarsko postajo Šmarje pri Jelšah prvič zapustil februarja 2009, ko ga je vlada imenovala za direktorja Kobilarne Lipica, iz katere je odšel po treh letih, še pred iztekom mandata. V Šmarje se je vrnil oktobra 2017 in ostal do aprila 2020, direktorsko mesto je ponovno prevzel 1. januarja letos. Namesto njega je veterinarsko postajo dve različno dolgi obdobji vodil Božidar Sok, od decembra 2021 do decembra lani je bil direktor Ivan Amon.

Rumpf je bil v času, ko ni vodil šmarskih veterinarjev, med drugim direktor republiškega zavoda za blagovne rezerve, eno leto, do novembra lani, je bil na čelu Farm Ihan, poleti leta 2021 se je prijavil na razpis za mesto glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank, vendar ni bil izbran. Od oktobra 2021 do oktobra 2022 je bil tudi član nadzornega sveta v šentjurski Meji. Mimogrede, za Rumpfom je vodenje Farm Ihan prevzel Šentjurčan Bojan Bevc, ki je pred več kot petnajstimi leti kot predsednik uprave pred propadom reševal Steklarno Rogaška, kot krizni menedžer je pred nekaj leti sodeloval tudi pri sanaciji štorskih Valjev. Pred približno desetletjem je bil Bevc na Hrvaškem obsojen na pet let zapora zaradi zlorabe položaja v podjetju Pik Vrbovec. Po treh letih je izpolnil pogoje za pogojni izpust, nato je bil leta 2015 še v Sloveniji obsojen na pogojno kazen zaradi zlorabe položaja zaradi spornih svetovalnih pogodb za steklarno z enim od ameriških podjetij.

Še vedno lastnik petine podjetja

Zakaj se je ponovno vrnil na direktorsko mesto v šmarsko veterinarsko postajo, naj bi Tomi Rumf pojasnil prihodnji teden. Te dni je namreč na dopustu. V zadnjih nekaj letih se je število lastnikov Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah zmanjšalo. Po javno dostopnih podatkih je trenutno lastnikov le še pet. Deleže tistih, ki so se umaknili iz lastništva, je večinoma odkupil Rumpf in jih nato prodal skladu Alfi PE. Sam je obdržal približno 20-odstotni delež. Poleg Rumpfa so lastniki še vedno tudi trije zaposleni v postaji, njihov delež znaša od malo več kot tri odstotke do malo več kot deset odstotkov. Približno 30 odstotkov kapitala je v lasti veterinarske postaje, lastnik največjega, malo več kot 36-odstotnega deleža je sklad Alfi PE, ki ima v podjetju 51 odstotkov glasovalnih pravic. Kljub večinskemu lastništvu naložbeni sklad Alfi PE v šmarski veterini nima upravljavskih pravic. »Krivec« je agencija za varstvo konkurence, ki leto po priglasitvi še vedno ni odločila, ali je prevzem Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah, ki ga je napovedal sklad, skladen s pravili konkurence.

Radi bi nadaljevali povezovanje

Lastniki veterine Šmarje pri Jelšah
Poleg Rumpfa (ki ima približno 20-odstotni delež) so lastniki Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah še trije zaposleni v postaji, njihov delež znaša od malo več kot tri odstotke do malo več kot deset odstotkov. Približno 30 odstotkov kapitala je v lasti veterinarske postaje, lastnik največjega, malo več kot 36-odstotnega deleža je sklad Alfi PE, ki ima v podjetju 51 odstotkov glasovalnih pravic.

Kot je znano, so v skladu Alfi PE, ki sodi pod okrilje družbe KF Finance, jeseni 2021 napovedali, da nameravajo ustanoviti večjo veterinarsko skupino, ki bo v tej dejavnosti vodilna na območju celotne Slovenije. Sklad je že prevzel večinsko lastništvo in upravljavsko vlogo v Veterinarski bolnici Slovenska Bistrica in Veterinarski bolnici Lenart. Direktor sklada Tone Pekolj ne ve, zakaj agencija za varstvo konkurence še vedno ni sprejela odločitve o prevzemu šmarske veterinarske postaje. »Agencija običajno takšne postopke konča prej. Ne vem, kaj je razlog, da odločanje o primeru Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah še vedno ni končano, saj smo agenciji poslali vsa dodatna pojasnila in podatke, ki jih je zahtevala,« pravi Pekolj.

V skladu seveda želijo, da bi odločbo agencije dobili čim prej in nadaljevali povezovanje veterinarske dejavnosti. »Trg ponudnikov veterinarskih storitev v Sloveniji je zelo razdrobljen in ga želimo povezati. Naš cilj je oblikovanje sodobne veterinarske skupine, ki bo pokrivala celotno Slovenijo,« poudarja Tone Pekolj in dodaja, da je zaradi sedanje razdrobljenosti nakup sodobne opreme za preglede in zdravljenje za večino veterinarjev zelo velik strošek, po drugi strani so te naprave slabo izkoriščene. Z združitvijo se bosta izboljšala kakovost opreme in veterinarskih storitev ter tudi dostop do dežurstev, je prepričan. Sodobna in velika skupina bo zanimiv delodajalec in bo pritegnila mlajše veterinarje, saj jim bo lahko ponudila bistveno več znanja, možnosti dodatnih izobraževanj in napredovanja, še pravi Pekolj. Z Veterinarsko postajo Šmarje pri Jelšah bo sklad Alfi PE pridobil veterinarsko podjetje v Sloveniji z največ koncesijskimi enotami. Šmarski veterinarji imajo namreč koncesije za območje Obsotelja, Kozjanskega, Šentjurja in Celja.