Prikaz nasprotnih dejstev: Zaradi zaščitne opreme sta se udarila Počivalšek in Tonin

Od v.d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomija Rumpfa smo v zvezi s prispevkom "Zaradi zaščitne opreme sta se udarila Počivalšek in Tonin" prejeli zahtevo za objavo prikaza nasprotnih dejstev. Objavljamo ga v celoti, kot smo ga prejeli.

Avtor: Uredništvo
petek, 23. 10. 2020, 15:50


Tomi Rumpf
Tomi Rumpf, v.d. direktorja zavoda za blagovne rezerve
STA

Navedba v članku:

Medtem ko je vlada Janeza Janše v nedeljo zvečer ponovno razglasila epidemijo, se spet zatika z dobavo zaščitne opreme. Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, namreč še vedno ni nabavil strateških zalog. A to še zdaleč ni edina težava, ki jo imajo z zaščitno opremo v zadnjih tednih v vladi.

Dokumenti, ki smo jih pridobili na necenzurirano.si, razkrivajo, da se je zaradi mask, rokavic in druge opreme že v začetku septembra vnel spor med ministrstvoma, ki ju vodita Zdravko Počivalšek (gospodarstvo) in Matej Tonin (obramba). Počivalškovo ministrstvo je obtoževalo Toninovo ministrstvo, da je po preklicu prve epidemije novega koronavirusa konec maja nezakonito razdeljevalo zaščitno opremo iz skladišč uprave za zaščito in reševanje. Na zavodu za blagovne rezerve, ki je kupoval to opremo, tako dolgo časa niso vedeli, koliko mask in druge opreme je sploh še v skladiščih. Prav tako ne, komu vse jo je uprava za zaščito in reševanje razdelila v zadnjih mesecih, je razvidno iz dokumentov.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Zavodu RS za blagovne rezerve so še po prvem valu ostale določene količine varovalno zaščitne opreme in Zavod trenutno izvaja razpis z željo po dopolnitvi že obstoječih zalog. Navedba: "Na zavodu za blagovne rezerve, ki je kupoval to opremo, tako dolgo časa niso vedeli, koliko mask in druge opreme je sploh še v skladiščih" je neresnična, saj je Zavod imel jasne popise iz 1.6.2020 in je natančno vedel koliko opreme je ostalo v skladišču v Rojah in prav tako je natančno vedel koliko je opreme v Zalogu.

Navedba v članku:

Začetek spora sega v poletje. Takrat so se na zavodu za blagovne rezerve odločili opraviti inventuro opreme, ki je formalno njihova last. A tega jim, kot razkrivajo dokumenti, v upravi za zaščito in reševanje, ki spada pod ministrstvo za obrambo, niso dovolili. O tem je zavod takoj obvestil Počivalška, ki je o tem poročal vladi.

"Uprava za zaščito in reševanje je vso zaščitno opremo, ki jo je razdeljevala po 1. juniju, razdeljevala brez vednosti zavoda. Celo več, uprava ni dovolila, da bi zavod preostalo zaščitno opremo odpeljal v lastno skladišče in izvajal inventure," je ministrstvo za gospodarstvo zapisalo v pripombah na gradivo, s katerim je vlada urejala pravni status že nabavljene zaščitne opreme. Na zavodu so namreč želeli uveljavljati odbitek za plačilo davka na dodano vrednost (DDV). To bi lahko storili le, če bi opremo razdelili brezplačno. Za to zavod ni imel dokazov, saj po podatkih iz dokumentov ni vedel, kako in komu se ta oprema deli.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Zavod RS za blagovne rezerve je želel opraviti inventuro in se je z Upravo za zaščito in reševanje tudi dogovoril za termin.
Uprava RS za zaščito in reševanje je lastnik zaščitne opreme, ki je bila dobavljena in predana v Državni logistični center Roje s strani Zavoda RS za blagovne rezerve v obdobju od 14.3.2020 do 1.6.2020 in je bila namenjena brezplačnemu razdeljevanju osebam, ki jih je prizadel izbruh virusa SARS-CoV-2(COVID-19), ki so temu izbruhu izpostavljene ali se z njim spopadajo. Z navedeno zaščitno opremo, Uprava RS za zaščito in reševanje upravlja samostojno.

Navedba v članku:

A prava težava, precej večja od spora med dvema resorjema, je drugje. V tem času so namreč brez opreme - očitno tudi na račun vojske - ostale zdravstvene ustanove. Zanje bi jo moral priskrbeti zavod, a pri tem ni bil uspešen. Medtem ko je uprava za zaščito reševanje delila opremo v lasti zavoda, sta temu propadla kar dva razpisa za obnovo zaščitne opreme za bolnišnice, zdravstvene domove in domove za starejše občane. Tretji, največji razpis se je iztekel v petek.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Zavod ne izvaja razpisov za obnovo zaščitne opreme v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše občane. Razpisi katerih postopke vodi zavod so namenjeni zgolj vzpostavitvi definiranih trimesečnih zalog zaščitne opreme in medicinske opreme. Zavod RS za blagovne rezerve je s 1. junijem 2020 prenehal s centralnim nabavljanjem zaščitne opreme, kar pomeni, da od tega datuma naprej vsak organ oziroma zdravstvena ustanova samostojno kupuje zaščitno opremo.