Prebivalci Pobegov ogorčeni: Tik pred božičem so jim pred nos postavili bazno postajo 5G

Tik pred božičnimi prazniki so ob glavni cesti skozi Pobege postavili bazno postajo mobilne telefonije operaterja A1. Krajani Pobegov so ogorčeni, saj jih o načrtovani postavitvi ni nihče niti obvestil, predvsem pa so zaskrbljeni zaradi morebitnih vplivov sevanja na njihovo zdravje. Gradbeno dovoljenje še ni pravnomočno, saj je eden od krajanov s tožbo sprožil upravni spor.

Svet24
Avtor: Svet24 / Petra Vidrih
torek, 23. 1. 2024, 06:11


891093_015-pobegi
Dobrih 30 metrov visoka bazna postaja mobilne telefonije ob cesti tik pred Pobegi ne kazi le podobe kraja, ampak tudi vznemirja prebivalce, saj se bojijo morebitnih negativnih vplivov na zdravje.
Maja Pertič Gombač

»Decembra sem povsem po naključju izvedela, da namerava operater A1 ob Cesti I. Istrske brigade tik pred naseljem Pobegi postaviti bazno postajo za omrežje 5G in da je bila Krajevna skupnost Pobegi - Čežarji s tem seznanjena že v prvi polovici leta 2023. Ne razumem, zakaj vodstvo KS o tem ni obvestilo krajanov,« je ogorčena Danjela Bucaj Paradiž, ki živi kakih 200 metrov stran od nove »pridobitve« v kraju. Tako kot številni njeni sokrajani je zaskrbljena zaradi morebitnih vplivov sevanja na zdravje ljudi.

Zakaj KS ni obvestila krajanov?

»Ker krajevna skupnost ni soglasodajalec v tem postopku, nas investitor A1 Towers z načrtovano gradnjo ni seznanil,« pojasnjuje predsednica KS Pobegi - Čežarji Orjana Ugrin. »S tem, da je koprska upravna enota izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo Komunikacijskega objekta Prade na zasebnem zemljišču, nas je seznanila krajanka, ki je kot stranska udeleženka sodelovala v postopku izdaje gradbenega dovoljenja.«

Na podlagi pridobljene informacije je Ugrinova vzpostavila stik z investitorjem in Mestno občino Koper in se, kot pravi, seznanila, da je predvideni objekt skladen z veljavnim prostorskim aktom. »V postopku izdaje gradbenega dovoljenja je bila izdelana tudi strokovna recenzija glede sevanja, iz katere izhaja, da sevalne obremenitve znašajo le dva odstotka dovoljenih mejnih vrednosti glede na slovensko zakonodajo in zato z vidika sevanja ne morejo biti vprašljive. S temi informacijami sem seznanila tudi svet Krajevne skupnosti Pobegi - Čežarji,« pojasnjuje Ugrinova.

Danjela Bucaj Paradiž se s takšnim odgovorom ne more zadovoljiti. Sploh glede na zavedanje, da ima vsaka raziskava pač svojega naročnika in zato predstavljeni oceni vpliva na okolje ne zaupa kar na slepo. »Če bi krajani prej vedeli za to, da namerava A1 bazno postajo postaviti tako blizu naših hiš, bi morda imeli še možnost kaj doseči, zdaj, ko ta repetitor že stoji, pa se bojim, da smo prepozni,« obžaluje.

Zadevaje na sodišču

A zadeva še ni zaključena, saj je eden od bližnjih sosedov, ki je bil pozvan kot stranka v postopku, na upravnem sodišču v Novi Gorici decembra s tožbo sprožil upravni spor, zaradi česar gradbeno dovoljenje še ni pravnomočno.

»V imenu najbližjih sosedov sem se pritožil že na izdajo gradbenega dovoljenja, ki ga je UE Koper izdala junija lani. Predlagal sem, da bi bazno postajo postavili na drugi konec parcele, dlje od hiš in stran od ceste, a je ministrstvo za naravne vire in prostor pritožbo oktobra zavrnilo. Zato nam ni preostalo drugega, kot da vložimo tožbo na upravno sodišče,« pojasnjuje krajan, ki ne želi biti imenovan. Kot pravi, obžaluje, da svet KS ni obvestil krajanov o načrtovani postavitvi bazne postaje in da se zato ljudje niso prej zganili. A tudi sicer ni preveč optimističen: »Ne verjamem, da bi kdorkoli odločil v prid prebivalcem, ampak ocenjujem, da bo tako kot v večini primerov spet prevladal interes kapitala.«

A1: Sevanje pod mejnimi vrednostmi

V družbi A1 Slovenija zatrjujejo, da je bila – tako kot v postopku določanja lokacij za vse druge bazne postaje – tudi lokacija bazne postaje v Pobegih izbrana na podlagi podrobne ocene njenega vpliva na okolje ter ob upoštevanju vseh zakonov in predpisov, tudi tistih glede oddaljenosti bazne postaje od naseljenega območja.

»V skladu z zakonodajo smo pred pričetkom gradnje pri Inštitutu za neionizirna sevanja naročili strokovno oceno obremenitve okolja, ki je bila izdelana 3. avgusta 2022 in je pokazala, da so sevalne obremenitve na človeku dostopnih mestih tudi ob upoštevanju najbolj neugodnega primera pod dovoljenimi mejnimi vrednostmi,« pravijo v A1.

Dodajajo, da so se prebivalci, ki živijo v naseljih Prade in Pobegi, v zadnjih nekaj letih na njih večkrat obrnili s pozivom, da izboljšajo kakovost mobilnih storitev na tem območju. »Edini način, s katerim smo lahko kakovost storitev izboljšali, je bila postavitev bazne postaje na novi lokaciji, ki je z vidika umestitve tako v naše omrežje kot tudi v okolje na najbolj optimalnem mestu.« Ali je to res, bo treba počakati na odločitev upravnega sodišča.