Od kod milijoni za medije SDS?

Mediji blizu stranki SDS so v zadnjih dveh letih prejeli 1,5 milijona evrov od podjetij iz najožjega kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, poroča spletni portal Necenzurirano.si.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
ponedeljek, 10. 2. 2020, 09:11


Necenzurirano prenos
Madžarski podjetniki, ki vlagajo v slovenske medije, prihajajo iz kroga stranke Fidesz Viktorja Orbana.
STA
Dokumente, podatke in informacije o teh poslih hranijo na uredništvu spletnega portala Necenzurirano.si.

Tri podjetja, ki so povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo nakazala najmanj štiri milijone evrov. 1,5 milijona evrov je ostalo v Sloveniji, 2,5 milijona je romalo v Severno Makedonijo.

Kdo je prejel denar v Sloveniji? Po pisanju spletnega portala Necenzurirano.si je denar končal na računih medijskih podjetjih NovaTV24.si, ki je lastnica televizijske postaje Nova24TV, in na računu podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV.

Zanimivo je, da madžarska finančna podpora predstavlja največji vir prihodkov v tem obdobju. Prihodki družbe NovaTV24 so namreč v letu 2018 znašali 1,54 milijona evrov, kar je le 300.000 evrov več od vsote madžarskih nakazil.

Že prej, do junija 2018, so različni madžarski podjetniki v medije blizu SDS vložili okrog 2,4 milijona evrov. Skupaj so tako rejeli že več kot 3,5 milijona evrov madžarskega denarja.

V upravnem odboru NovaTV24 sedijo nekateri člani stranke SDS.

Slovenska zakonodaja strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. S tem preprečuje zlorabo medijev za politično oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande. Denar iz tujine pa za državo pomeni tudi varnostno tveganje. Plačniki iz tujine bi lahko od politikov v zameno zahtevali delovanje v nasprotju z interesi Slovenije. Prav zaradi tega je parlament leta 2018 ustanovil komisijo, ki preiskuje sumljive finančne injekcije podjetjem, povezanim s SDS.

Financiranje določenih medijev v Sloveniji pa ni edini cilj Madžarov. Dokumenti razkrivajo več. Preberite na Necenzurirano.si.