Kitajska ostro na veto ZDA: To je kot »zelena luč za nadaljevanje pokola«

ZDA so z vetom v Varnostnem svetu Združenih narodov še enkrat več onemogočile sprejetje resolucije, ki bi lahko prinesla premirje v Gazi.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
sreda, 21. 2. 2024, 10:02


zhang jun, kitajski veleposlanik pri zn
Kitajski veleposlanik Zhang Jun ni skoparil s kritiko na račun ZDA.
Profimedia

Alžirski predlog resolucije je zahteval takojšnje premirje, izpustitev vseh talcev in zaščito civilistov, obsodil je vsa teroristična dejanja in se izrekel proti prisilni selitvi Palestincev iz Gaze. Veleposlanica ZDA pri Združenih narodoh Linda Thomas Greenfield je zavrnitev argumentirala z besedami, da bi takšna resulucija negativno vplivala na pogajanja o izpustitvi talcev. Dodala je, da ZDA pripravljajo alternativno resolucijo, s katero bi ustvarili pritisk na Hamas.

Rusija je seveda ostro obsodila izmikanje ZDA in pomanjkanje s strani Varnostnega sveta označil za sramotno. Ruski veleposlanik v Združenih narodih Vasilij Nebenzija je spomnil, da so ZDA vložile že četrti veto na predlog resolucije za konec spopadov v Gazi.

Bolj zanimiv in pomemben je odziv Kitajske. Peking je glede kriznih žarišč kot sta Ukrajina in Bližnji vzhod pogosto previdno diplomatski, tokrat pa so se izbrali močne besede. Sporočili so, da gre pri vetu za »napačno sporočilo« in praktično za »zeleno luč za nadaljevanje pokola«. Kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Zhang Jun je dejal, da krepitev konflikta povzroča destabilizacijske učinke na Bližnjem vzhodu in povečuje možnost za širitev vojne. »Le gašenje požara v Gazi lahko prepreči, da se ne bi ognjeni zublji razširili po celotni regiji,« se je metaforično izrazil Jun.

Linda Thomas-Greenfield je v imenu ZDA glasovala proti resoluciji.
Linda Thomas-Greenfield je v imenu ZDA glasovala proti resoluciji.
Profimedia

Kakšno je bilo slovensko stališče do alžirskega predloga? Podobno 13 članicam, ki so ga podprle, le ZDA so bile proti, Velika Britanija pa se je vzdržala. Slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Samuel Žbogar je po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal, da bil predlog resolucije uravnotežen, Slovenija pa verjame, da lahko hkrati potekajo različna prizadevanja za mir. Poudaril je, da bi moral Varnostni svet ZN spoštovati voljo mednarodne skupnosti, ki se je izrazila v veliki podpori resoluciji Generalne skupščine ZN o Gazi, ter glasne in jasne pozive ljudi po vsem svetu h koncu vojne.

»Pobijanje Palestincev se mora ustaviti. Morebitna ofenziva na Rafo bi imela hude humanitarne posledice in bi nas potisnila na pot brez povratka. Moramo ukrepati, preden se zbudimo v nočni mori,« je Žbogar dejal po glasovanju in ponovil, da Slovenija obsoja tako napad Hamasa na Izrael 7. oktobra kot napade, ki se nadaljujejo, poziva k takojšnji izpustitvi vseh talcev ter se zahvaljuje Egiptu, Katarju in ZDA za pogajanja za njihovo izpustitev. »Varnostni svet ZN je odgovoren za mednarodni mir in varnost. Verjamemo v komplementarnost bilateralnih in regionalnih prizadevanj ter prizadevanj Varnostnega sveta, ki ima nepogrešljivo vlogo pri zaustavitvi sovražnosti, vrnitvi talcev, hitri dostavi humanitarne pomoči in kažipotu za čas po koncu spopadov,« je še dejal Žbogar in poudaril, da je bilo besedilo predloga resolucije uravnoteženo.