Slovaško pretresel napad na premierja Roberta Fica

V kraju Handlova na Slovaškem so v sredo po seji slovaške vlade odjeknili streli. Ustreljen je bil slovaški premier Robert Fico, ki je v kritičnem stanju pristal v bolnišnici.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 15. 5. 2024, 15:22


robert-fico, bolnišnica
Okrepljena varnost pred bolnišnico, v kateri zdravijo Roberta Fica.
Profimedia

Da je bil premier Robert Fico ustreljen in ranjen, je po poročanju slovaške tiskovne agencije TASR potrdil podpredsednik slovaškega parlamenta Luboš Blaha. Fico je bil ustreljen, ko je pozdravil množico pred tamkajšnjim kulturnim domom. Kot je za tiskovno agencijo Reuters potrdila priča, je bilo slišati več strelov, pozneje je policija na kraju aretirala eno osebo. Očividec je dejal še, da je bilo po strelih videti, kako so varnostniki Fica porinili v avtomobil, ki je nato odpeljal. Pozneje je Fica v bolnišnico odpeljal helikopter. Utrpel naj bi tri strelne rane, in sicer v predel trebuha in roke.

Iz slovaške vlade so pozneje sporočili, da je življenje Fica ogroženo in da bodo zanj ključne naslednje ure. »Na vladnem srečanju v Handlovi je bil danes izveden atentat na premierja Roberta Fica,« so še potrdili v izjavi za javnost ter dodali, da so premierja s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v bližnji Banski Bistrici, saj bi pot v Bratislavo trajala predolgo. 

V večernih urah je pred bolnišnico izjavo za javnost podal slovaški obrambni minister Robert Kalinak, ki je dejal, da Fica še vedno operirajo in da je njegovo zdravstveno stanje »zelo resno.« Dodal je, da se zdravniki »borijo za življenje« Fica, ki je po več strelih utrpel »hude poškodbe več organov.« Operacija poteka že tri ure in pol, več informacij pa bo na voljo pozneje, je še pojasnil Kalinak. Notranji minister Matuš Šutaj Eštok je nato dejal, da je strelec proti Ficu izstrelil pet strelov, premier pa da je »v kritičnem stanju.« Izpostavil je še, da prve ugotovitve »jasno kažejo na političen motiv.« Novinarje in politike je pozval, naj prenehajo s »širjenjem sovraštva« na družabnih omrežjih.

Po poročanju več slovaških medijev je streljal 71-letni moški, ki so ga varnostniki na kraju obvladali in odpeljali. Slovaška televizija Markiza denimo poroča, da gre za 71-letnega pisatelja Juraja C. iz kraja Levice.

Slovaška vlada se je v kraju Handlova, ki je od Bratislave oddaljen približno 180 kilometrov, sestala v okviru turneje po slovaških regijah. Ficova populistična vlada je na oblast prišla na lanskoletnih parlamentarnih volitvah, prvo leto njene vladavine pa mineva v znamenju več kontroverznih potez, zaradi katerih so strasti v državi vse bolj razvnete. Glavna opozicijska stranka je zaradi načrtovanega zakona, s katerim je predvidena razpustitev oziroma preoblikovanje slovaške javne radiotelevizije, za danes zvečer napovedala množičen protest. Tega so po incidentu že odpovedali. Vlada je predlog zakona že sprejela, danes pa ga je obravnaval tudi slovaški parlament. Ficova vlada je obenem januarja ustavila vojaško pomoč Ukrajini.

Robert Fico se je na vrh slovaške vlade vrnil septembra lani. Slovaški premier je bil že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018.
Robert Fico se je na vrh slovaške vlade vrnil septembra lani. Slovaški premier je bil že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018.
Prof

Na dogajanje se je že odzvalo več evropskih voditeljev. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napad ostro obsodila. »Takšno nasilje nima mesta v naši družbi in spodkopava demokracijo, našo najbolj dragoceno skupno dobro. V mislih sem s premierjem Ficom in njegovo družino.« Šok nad dogodkom je izrazil tudi slovenski premier Robert Golob, ki je napad na slovaškega kolega ostro obsodil. Da ga je vest o dogodku »šokirala,« je dejal češki premier Petr Fiala, ki je Ficu zaželel hitro okrevanje. »Ne smemo tolerirati nasilja, ne sme imeti mesta v naši družbi,« je poudaril Fiala. Odzvala se je tudi slovaška predsednica v odhajanju Zuzana Caputova, ki je prav tako »šokirana« nad »brutalnim« in »brezobzirnim« napadom na premierja, ki mu želi »moči, da bi okreval.« Odzvali so se tudi drugi, vključno z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Necenzurirano prenos
Fica so prepeljali v bolnišnico v bližnji Banski Bistrici.
Profimedia