Dalmacijo zadelo močno neurje

Vremenske razmere na Jadranu so precej pestre zaradi močnega sredozemskega ciklona. Oblačno vreme z občasnimi padavinami, vključno z močnejšimi plohami in grmenjem, prevladuje skoraj povsod.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.Č.
sobota, 2. 3. 2024, 16:31


split
Dalmacija te dni deležna hudih vremenskih razmer.
Profimedia

Na višjih predelih, nad 1500 metri nadmorske višine, se sneg oprijema terena, kar je primerljivo s situacijo na vrhu Dinare, kjer se je temperatura spustila do ničle ob nekaj centimetrih novega snega.

Severno Dalmacijo je sinoči prizadelo močno neurje, še posebej območje Svetega Filipa in Jakova, kjer so se pojavili hudourniki in velika zrna toče, ki so povzročila težave gasilcem in komunalnim službam.

Na Marjanu zabeleženih kar 50 litrov dežja

Na južni obali Šolte so se dopoldne pojavili močni valovi, ki so se sicer zadržali od obale in niso povzročili škode na kopnem. Vendar je sredi dneva neurje zajelo dele Šolte in Čiova, kjer je padlo kar 40 litrov dežja na kvadratni meter.

Po trinajsti uri se je območje Splita znašlo pod grmečimi oblaki, pri čemer je zahodno območje mesta doživelo izjemno močno padavinsko aktivnost. Na meteorološki postaji na Marjanu je zabeleženih kar 50 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine so se nato spremenile v točo, ki je pobelila del mesta.

Velika količina padavin v tako kratkem času je povzročila poplave na nekaterih mestnih ulicah, kar, čeprav neobičajno, ni redkost v takšnih vremenskih razmerah.