Nova oddaja Studia NC: evropske volitve, Palestina, manipulacije z anketami ...

Gosta nove oddaje Studia necenzurirano sta Andraž Zorko, partner v agenciji Valicon, in Aljoša Bagola, kreativni direktor in eden najbolje prodajanih knjižnih avtorjev pri nas. Glejte nas v ponedeljek, ob 20h, na Aktual TV, in v torek zjutraj na necenzurirano.si.

Avtor: Uredništvo
nedelja, 2. 6. 2024, 18:10


Zorko-Bagola
Kakšen je utrip v tednu pred evropskimi volitvami? Jih ljudje v Sloveniji dojemajo kot usodne? Kdo s svojimi temami brca v temo in kdo bi se moral naučiti voziti traktor?
necenzurirano.si

"Zaradi višje udeležbe, ki se obeta, bodo stranke, kot je SDS, delala na tem, da bo udeležba čim nižja. Retorika, ki jo spremljamo zadnje dni, je točno to – strategija odvračanja volivcev, ki želi pri njih zbujati občutek, da je vse (politika, op. a.) grozna, zato se z njo ne želim ukvarjati in naj se kar sami zmenijo med seboj," javne nastope SDS, ki trenutno vodi v anketah javnega mnenja, ocenjuje Andraž Zorko, partner v agenciji Valicon.

Pri tem gre stranki, ki jo vodi Janez Janša, po njegovi oceni na roko tudi kriminalistična preiskava poslov med Telekomom Slovenije in Nova24TV, saj poudarja njeno politično motiviranost. "Prej bi rekel nasprotno. Če te preiskave ne bi bilo, ker so volitve, bi bilo to politično motivirano," meni Zorko.

Aljoša Bagola pa je ocenil, da je EU v zadnjih letih dobila tisto, česar dolgo časa ni imela – prepoznavni obraz. "Tu Ursula von der Leyen mogoče izstopa kot nekdo, ki jo ljudje po Evropi poznajo. Je oseba, ki se dovolj pojavlja, da EU ne izpade kot nek birokratski ustroj, kjer si evropski poslanci zagotovijo dobre plače in odlične pokojnine," je poudaril.

So Slovenci dojeli, da gre za prelomne volitve in se jih bodo udeležili? Zakaj je bila kampanja do zdaj relativno mirna, celo dolgočasna? Kako stranke nagovarjajo volivce? Je SDS uspelo za glavno temo vsiliti migrante? Bo desnica prišla do petih mandatov? Zakaj je Palestina postala ena najpomembnejših političnih tem? Ali agencije v Sloveniji merijo ali ustvarjajo javno mnenje? In do kakšnih primerov manipulacij prihaja pri razlagi njihovih rezultatov?

Vse to boste izvedeli v novi oddaji Studia necenzurirano. Gledamo se v ponedeljek, ob 20h, na Aktual TV in od torka zjutraj na necenzurirano.si.