Zakaj Celjske mesnine v hrvaške roke? Ker je direktorju propadel tajkunski prevzem.

Razkrivamo ozadja prodaje Celjskih mesnin: zakaj je podjetju zmanjkalo denarja za odplačevanje menedžerskega prevzema? In kako so novi lastniki s Hrvaške povezani s tamkajšnjo vladajočo stranko HDZ?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 24. 5. 2024, 05:55


1673451137-s2f18055-22-1673451096934
Izidor Krivec (na fotografiji), direktor in dosedanji večinski lastnik Celjskih mesnin, je v zadnjih letih veljal za enega bolj vplivnih domačih gospodarstvenikov. Tudi zato, ker je dober prijatelj Zdravka Počivalška, nekdanjega dolgoletnega ministra za gospodarstvo.
Marko Vavpotič

Celjske mesnine, eno največjih domačih živilsko predelovalnih podjetij, ki zaposluje 320 ljudi, so pred dnevi dobile novega lastnika. To je postala hrvaška družba Mesna industrija Braća Pivac. Toda podrobnosti tega posla še vedno ostajajo skrivnost: od kupnine do velikosti lastniškega deleža, ki je pristal v rokah Hrvatov. Dosedanji večinski lastnik Celjskih mesnin Izidor Krivec, ki ostaja na položaju direktorja podjetja, namreč javnih izjav o tem ne daje.

Toda v uredništvu necenzurirano.si smo v zadnjih dneh uspeli pridobiti več dokumentov in informacij, ki razkrivajo nekatera ozadja tega posla. Ugotovili smo:

- da sta se Krivec in drugi solastnik Danilo Dujović za prodajo Celjskih mesnin odločila, ker se je to podjetje znašlo v težavah. Posledično jima je je zmanjkalo tudi denarja za poplačevanje njunih posojil.

- da imajo trenutno Hrvati v lasti le 40 odstotkov Celjskih mesnin, ki jih lastniško obvladujejo prek podjetja v Avstriji. Kdaj in na kakšen način bodo postali uradni lastniki večinskega deleža, kot so iz Mesne industrije Braća Pivac napovedali v izjavi za javnost, ni znano.

- da ima družba Mesna industrija Braća Pivac odlične zveze v vrhu hrvaške vlade. Že več let je med največjimi prejemniki denarja za kmetijstvo in razvoj podeželja, lani pa se je zaradi tega znašla v odmevni aferi.

Kaj vse se je torej dogajalo pred prodajo Celjskih mesnin?

Mesna industrija Braća Pivac po poročanju več hrvaških medijev financira delovanje stranke HDZ. Hkrati je ena največjih prejemnic sredstev za kmetijstvo na Hrvaškem.
Mesna industrija Braća Pivac po poročanju več hrvaških medijev financira delovanje stranke HDZ. Hkrati je ena največjih prejemnic sredstev za kmetijstvo na Hrvaškem.
Bobo/PIXSELL

Preberite še:
3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

Tajkunski prevzem, ki so ga plačevale Celjske mesnine

Za razumevanje zgodbe se velja vrniti skoraj 20 let nazaj. Od leta 2007 ima večino lastniških vajeti v Celjskih mesninah v rokah njihov direktor Izidor Krivec. Delnice je kupoval od zadrug in drugih lastnikov. Sprva se je skrival za podjetjem Amur Inženiring, ki je bilo uradno v rokah ljudi iz Velike Britanije, nato se je razkril kot dejanski lastnik. Za delnice Celjskih mesnin je plačal več kot devet milijonov evrov, prevzem pa je financiral kranjski poslovnež Danilo Dujović.

Način, kako sta Krivec in Dujović prišla do Celjskih mesnin, bi zlahka označili za tajkunski prevzem. V njem so pomembno vlogo odigrala podjetja iz davčnih oaz. Večina denarja za prevzem je prišla iz Celjskih mesnin.

Te so leta 2011 in 2012 od Dujovićevih podjetij, tudi s Cipra, odkupile družbo Radgonske gorice. Že pred tem si je Dujovićeva družba MIF Invest pri Celjskih mesninah že pred tem izposodila skoraj tri milijone evrov. Skupno so Celjske mesnine Dujovićevim podjetjem nakazale skoraj devet milijonov evrov, torej približno toliko, kot so za svoje delnice dobile zadruge.

Celjske mesnine se spopadajo z likvidnostnimi težavami, zaradi česar račune plačujejo z zamudo.
Celjske mesnine se spopadajo z likvidnostnimi težavami, zaradi česar račune plačujejo z zamudo.
Ebonitete.si

Sledilo je premetavanje posojil in lastništva iz Slovenije na Ciper in na koncu v Avstrijo. Leta 2015 so Celjske mesnine pristale v rokah celovškega podjetja CM Invest, ki je bilo v rokah Krivca (60 odstotkov) in Dujovića (40 odstotkov).

Preberite še:
Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

Krivec še vedno dolguje milijone Dujoviću

Nato se je začela naslednja faza prevzema - črpanje denarja. Celjske mesnine so namreč leta 2016 prvič izplačala dividende, nekaj več kot 1,4 milijona evrov bruto. V poznejših treh letih pa sta Krivec in Dujović na avstrijsko podjetje CM Invest skupaj prejela več kot osem milijonov evrov.

Kam naprej je šel ta denar, ni znano. Zagotovo pa ni končal na računu Krivčevega podjetja Amur Inženiring, saj ima to že od leta 2017 za več kot štiri milijone evrov dolgov - vsaj del teh do Dujovića.

/
/
Ebonitete.si

Leta 2020 se je zaustavilo. Od takrat Celjske mesnine večino denarnih sredstev, ki jih ustvarijo pri poslovanju, namenijo za investicije in odplačevanje finančnih obveznosti. V zadnjih dveh letih pa je družba zašla v težave. Energetska kriza je krepko povečala stroške. Prizadele so jo tudi višje cene osnovnih surovin, ki jih je lahko samo delno prevalila na kupce z dvigom prodajnih cen.

Lani so Celjske mesnine prvič v zgodovini poslovale z izgubo, razkrivajo podatki iz letnih bilanc. Znašala je okoli 1,7 milijona evrov. V rdečih številkah sta bili tudi družbi Radgonske gorice in Pršutarna S' Krasa. Zmanjšalo se je število zaposlenih v skupini, poslabšala se je likvidnost in podaljšali so se plačilni roki. Dolg do dobaviteljev se je v letu dni zvišal s slabih 15 na več kot 18 milijonov evrov. Tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil rekordno nizek, v Celjskih mesninah so ga ustvarili le še nekaj več kot pol milijona evrov.

Preberite še:
Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Dokumenti: Dujovića ni več v Celjskih mesninah

Bistvo: Celjskim mesninam je začelo zmanjkovati denarja. Tako za financiranje tekočega poslovanja kot za oba lastnika, ki morata odplačati svoje finančne obveznosti iz obdobja prevzema, že dlje časa pa naj bi bila resneje sprta.

Izpisek iz avstrijskega registra dokazuje, da je Dujović svoj delež v avstrijskem podjetju CM Invest, ki obvladuje Celjskem mesnine, prodal že pred tednom dni.
Izpisek iz avstrijskega registra dokazuje, da je Dujović svoj delež v avstrijskem podjetju CM Invest, ki obvladuje Celjskem mesnine, prodal že pred tednom dni.
necenzurirano.si

Trenutno imajo Hrvati v lasti 40 odstotkov podjetja CM Invest, ki lastniško obvladuje Celjske mesnine.
Trenutno imajo Hrvati v lasti 40 odstotkov podjetja CM Invest, ki lastniško obvladuje Celjske mesnine.
necenzurirano.si

Kot razkrivajo dokumenti iz Avstrije, Dujovića ni več v lastništvu Celjskih mesnin. Svoj 40-odstotni delež celovškega podjetja CM Invest, ki je še vedno edini uradni lastnik Celjskih mesnin, je namreč že prejšnji teden prodal. Kot novi lastnik se je vpisala Mesna industrija Braća Pivac. Za zdaj 60-odstotni lastnik CM Investa, s tem pa tudi Celjskih mesnin, ostaja Krivec.

Ali to pomeni, da bodo Hrvati do večinskega deleža Celjskih mesnin prišli z vplačilom dodatnega kapitala, ali pa bodo Krivca iz lastništva vsaj deloma izplačali po zeleni luči Agencije za varstvo konkurence (AVK), za zdaj ni znano.

Toda jasno je eno: v Celjske mesnine prihaja lastnik, ki ima odlične zveze v vrhu hrvaške države. Natančneje, z ministrico iz vrst HDZ Marijo Vučković, ki je pet let vodila resor za kmetijstvo, v novi vladi Andreja Plenkovića pa bo vodila ministrstvo za zaščito okolja in zeleni prehod. Vučković je ena od peščice ministrov, ki so preživeli vse menjave v Plenkovićevih vladah.

Hrvaški mediji: Braća Pivac med financerji HDZ

Tako Vučković kot družina Pivac prihajata z juga Hrvaške: prva iz pristanišča Ploče, druga pa iz pol ure oddaljenega kraja Vrgorac v Dalmatinski Zagori. Tednik Nacional je lani razkril, da se je s prihodom Vučković na kmetijsko ministrstvo za nekajkrat povečal znesek subvencij, ki jih je prejemala skupina družine Pivac. Primer: ko je hrvaška vlada leta 2021 razdelila za 34 milijonov evrov evropskega denarja iz sklada za razvoj kmetijstva, so zgolj tri podjetja v lasti družine Pivac skupaj dobila kar 4,4 milijona evrov.

To je sprožilo veliko nezadovoljstvo v hrvaškem kmetijstvu. Pozneje je pristojna agencija, ki je pregledovala porabo denarja, ugotovila, da so družbe v lasti družine Pivac dobivale milijone evrov tudi za ukrepe za dvig standardov za vzrejo goveda, medtem ko svojim kooperantom, ki so dejansko skrbeli za živali, niso plačale niti centa. Kot je razkril portal Telegram.hr, so te družbe v nekaterih primerih denar dobile tudi za lokacije, na katerih živali sploh ni bilo.

Toda ministrica Vučković naj bi te in druge obremenjujoče ugotovitve prezrla. To pa so hrvaški mediji povezovali z dejstvom, da so družbe v lasti Braće Pivac med rednimi financerji volilnih kampanj vladajoče HDZ. V vrstah novega solastnika Celjskih mesnin so takrat poudarjali, da v njihovem ravnanju ni bilo ničesar spornega.