Tomažu Lovšetu zasegli vilo na Floridi #dokumenti #foto

Nekoč eden od najbogatejših Slovencev je v zadnjih letih očitno zašel v finančne težave. Razkrivamo, kako je skušal rešiti lastništvo luksuzne vile v ZDA.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 4. 1. 2021, 05:55


tomaž lovše,
Ko se je finančno zlomil Agrokor, ki mu je pomagal pri naskoku na Mercator, je Tomaž Lovše nove poslovne priložnosti skušal najti pri potencialnih kupcih slovenskih državnih podjetij. A od poslov ni bilo nič.
Mediaspeed

Znani poslovnež Tomaž Lovše je pred leti veljal za enega od najbogatejših Slovencev. Njegovo ime se je povezovalo s prestižem in glamurjem. Kot lastnik družbe Diners Club Slovenija, kartičnega plačilnega posrednika, je v Slovenijo pripeljal nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, manekenko Naomi Campbell, igralca Bena Afflecka in druge hollywoodske zvezdnike.

A ti časi so že zdavnaj minili. V zadnjem času je imel Lovše v ZDA največ opravka z upniki. Ti so mu lani zasegli luksuzno vilo na zahodni obali Floride, ki jo je kupil pred desetletjem.

/
/
Bill Earls Realtor

Dokumenti, ki jih objavljamo, razkrivajo, da je Lovšetu v začetku lanskega leta v plačilo zapadlo za štirinajst milijonov dolarjev hipotek, najetih za nakup štirinadstropne vile s tisoč kvadratnimi metri bivalne površine. Ker dolgov ni poravnal, je sodišče na Floridi ugotovilo, da je Lovše v bankrotu. Vilo so mu zasegli. Njen novi lastnik vile je postal Lovšetov zadnji upnik, ameriški poslovnež Randall Bellestri, ki je pred leti obogatel s prodajo dveh podjetij britanskemu letalskemu koncernu Hampson Industries.

Vzponi in padci Tomaža Lovšeta

Leta 2009 je bil Lovše na vrhuncu uspeha in slave. Revija Manager ga je uvrstila na šesto mesto najbogatejših Slovencev. Bil je lastnik in direktor Diners Club Slovenija, predsedoval ameriški trgovinski zbornici in uspešno kandidiral za prvega moža smučarske zveze. Uradno prebivališče je imel v Monaku, kjer je imel zasidrano 34 metrov dolgo jahto tipa leopard. "S poslovnim uspehi sem si kupil svobodo," je septembra 2009 razlagal v intervjuju za Reporter. 

/
/
Bill Earls Realtor

/
/
Bill Earls Realtor

/
/
Bill Earls Realtor

Zbirko fotografij vile si oglejte v galeriji na koncu članka

Le dva meseca prej si je Lovše na Floridi kupil še obnovljeno vilo s štirimi spalnicami, devetimi kopalnicami, dnevno sobo v dveh nadstropjih, bazenom, domačim kinom za petnajst ljudi in sobo za fitnes. Njegovo ameriško podjetje SEE Capital je zanjo plačalo štirinajst milijonov dolarjev. 

Toda poslovna pot Tomaža Lovšeta, nekdanjega sanatorja Peka in enega od svetovalcev bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča, se je kmalu obrnila v drugo smer. Leta 2013 je Diners Club Slovenija zašel v težave. Podjetje je prevzela skupina Erste Bank, Lovše pa se je moral umakniti kot lastnik in direktor. Tri leta pozneje je Lovše s specializiranim državnim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde za zlorabo položaja v sostorilstvu pri vodenju Dinersa, po katerem je bil pogojno obsojen na 18 mesecev zapora in plačilo 250.000 evrov.

Preberite še:
Tomaž Lovše ima na Floridi devet milijonov težav

Plačevati bi moral 2.666 dolarjev obresti na dan

Jahto je Lovše do takrat že prodal, a sledili so novi neuspehi. Leta 2017 sta se finančno zlomila Agrokor in njegov dotedanji lastnik Ivica Todorić, osebni prijatelj Tomaža Lovšeta, ki je Hrvatom pomagal pri naskoku na Mercator. Nove poslovne priložnosti je Lovše skušal najti pri potencialnih kupcih slovenskih državnih podjetij. Kot posrednika se ga je omenjalo pri nakupih Perutnine Ptuj in Intereurope. Leta 2017 je pomagal snovati prevzem Cinkarne Celje. Po njegovem načrtu bi jo kupilo posebno podjetje iz davčne oaze, ki bi po prevzemu v tajkunski maniri nanjo prevalilo dolg. Od 150 milijonov evrov vrednega posla, od katerega si je Lovše verjetno obetal zajetno provizijo, ni bilo nič.

Sodišče na Floridu je že februarja lani ugotovilo, da je "Lovše po sporazumu o poravnavi v bankrotu", saj novemu upniku ni poplačal dolgov.
Sodišče na Floridu je že februarja lani ugotovilo, da je "Lovše po sporazumu o poravnavi v bankrotu", saj novemu upniku ni poplačal dolgov.
necenzurirano.si

V tem času je tudi vila na Floridi zanj očitno postala preveliko finančno breme. Lovše jo je zastavil za posojila, najeta pri lokalnih bankah, ki jih ni bil sposoben odplačevati. Dokumenti razkrivajo:

-        da si je leta 2016 pri First American Bank izposodil devet milijonov dolarjev po obrestni meri 4,38 odstotka. S tem denarjem je poplačal posojilo, ki je zapadlo pred tem. 

-        da je Lovše kmalu po propadu načrtov s Cinkarno Celje je prenehal odplačevati tudi obveznosti iz novega posojila. Ker do spomladi 2018 ni poravnal treh obrokov in nepremičninskega davka, je banka sodišču sprožila postopek zaplembe, ki mu je Lovše ugovarjal. 

Na luksuzni vili sta bili vpisani dve hipoteki. Lovše se je v sporazumu o poravnavi z novim upnikom dogovoril o poplačilu s popustom. Poravnati bi moral "le" 12,8 milijona dolarjev glavnice, na katero bi moral dnevno plačevati 2.666 dolarjev obresti.
Na luksuzni vili sta bili vpisani dve hipoteki. Lovše se je v sporazumu o poravnavi z novim upnikom dogovoril o poplačilu s popustom. Poravnati bi moral "le" 12,8 milijona dolarjev glavnice, na katero bi moral dnevno plačevati 2.666 dolarjev obresti.
necenzurirano.si

Za vilo se je Lovše na sodišču boril dve leti. Banka je dolgove slovenskega poslovneža že leta 2018 prodala Randalu Bellestriju, sicer Lovšetovemu sosedu na Floridi. Septembra 2019 se je z Lovšetom dogovoril o poravnavi. To je že februarja lani za necenzurirano.si potrdil tudi Lovše, a podrobnosti takrat ni razkrival. "Ko se bo poravnava realizirala, bomo o tem obvestili sodišče," nam je dejal. Le nekaj dni pozneje se je rok za poplačilo iztekel, denarja pa Bellestri ni dobil. 

Dokumenti: Lovše je odšel s stotimi dolarji

Iz dokumentov je razvidno, da bi moral Lovše do februarja 2020 poplačati za 12,8 milijona dolarjev posojil in obresti v višini 2.666 dolarjev na dan. Sodišče je zato ugotovilo, da je Lovše v bankrotu. Ker je sporazum o poravnavi prenehal veljati, je skupni Lovšetov dolg narasel na 14,3 milijona dolarjev. Vilo je nato na sodni dražbi kupil Bellestri. Po tem, ko je od tržne vrednosti vile odštel dolgove, je Lovšetu plačal - sto dolarjev. Za primerjavo: še pred leti je Lovše vilo skušal prodati za najmanj 19 milijonov dolarjev. 

Po tem, ko je novi lastnik od vrednosti vile odštel dolgove, je Lovšetu ostalo še sto dolarjev. To je razvidno iz potrdila o o prodaji, ki ga je novi lastnik vile predložil sodišču.
Po tem, ko je novi lastnik od vrednosti vile odštel dolgove, je Lovšetu ostalo še sto dolarjev. To je razvidno iz potrdila o o prodaji, ki ga je novi lastnik vile predložil sodišču.
necenzurirano.si

Kot razkrivajo dokumenti, je Lovše sprva na sodišču skušal blokirati prodajo dolgov novemu upniku. Banki in Bellestriju je očital, da imata "nečiste roke". Na zaslišanja je vabil več bančnih uslužbencev in drugih prič. Takoj po izteku roka za plačilo se je odločil še za zamenjavo odvetnikov. Le dan pozneje je namreč Lovšetova odvetniška družba sodišče obvestila, da ga ne zastopa več zaradi "nepremostljivih razlik".

O Lovšetovih poslovnih aktivnostih v ZDA sicer ni javno znanega veliko. Po nekaterih informacijah se je tam v času epidemije ukvarjal s prodajo zaščitne opreme. Precej več je bilo napisanega o sprejemih in zabavah, ki sta jih zakonca Lovše še med sodnim bojem z upniki prirejala v vili na Floridi. Anita Lovše, soproga Tomaža Lovšeta tako še vedno predseduje eni od dobrodelnih organizacij v mestu Naples. Konec leta 2018 pa se je zaradi 31 tisoč evrov dolga znašla na seznamu davčnih dolžnikov na Hrvaškem.