Tomaž Lovše ima na Floridi devet milijonov težav

Zakaj je ameriška banka želela poslovnežu Tomažu Lovšetu zaseči luksuzno vilo na zahodni obali Floride?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 5. 2. 2020, 05:55


tomaž lovše,
Morda je Tomaž Lovše prav zaradi finančnih težav na Floridi svoje storitve ponujal več potencialnim kupcem slovenskih družb.
Mediaspeed

Znani poslovnež Tomaž Lovše se je znašel v finančnih težavah na Floridi.

Na sodišču se namreč že nekaj časa bori proti zasegu tamkajšnje luksuzne vile, ki jo je za štirinajst milijonov ameriških dolarjev kupil leta 2009. V poznejših letih jo je zastavil za več posojil, ki jih ni bil sposoben odplačati. Medtem ko Lovše zatrjuje, da se je že septembra z upniki dogovoril o mediaciji, bo imelo zadnjo besedo sodišče, ki bo o zadevi odločalo aprila.

Čeprav Lovše poudarja, da "ni javna osebnost", gre za enega od najbolj znanih igralcev na domačem poslovnem parketu. V zadnjih letih se ne ukvarja več le s svetovanjem potencialnim kupcem slovenskih podjetij, ampak išče finančne vlagatelje in druge partnerje, s katerimi bi sodeloval v potencialnih prevzemih. To je verjetno povezano tudi z njegovimi finančnimi težavami, zaradi katerih so uspešni posli v Sloveniji zanj življenjskega pomena.

Banki ni plačeval, zato je šla po vilo

Iz podatkov, ki smo jih pridobili in analizirali v uredništvu necenzurirano.si, je razvidno:

-       da sta Lovše in njegovo ameriško podjetje SEE Capital konec leta 2016 pri First American Bank najela devet milijonov ameriških dolarjev posojila z obrestno mero 4,38 odstotka. 

-       da bi ga Lovše moral v 60 mesečnih obrokih odplačati do decembra 2021. 

-       da je posojilo dobil za refinanciranje drugega posojila, za katerega je zastavil razkošno vilo na zahodni obali Floride s tisoč kvadratnih metrov bivalnih površin, ki ima šest kopalnic.

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Toda Lovše je kmalu prenehal odplačevati obveznosti. Ko spomladi 2018 ni poravnal treh obrokov in nepremičninskega davka, je First American Bank ugotovila, da Lovše ni zmožen odplačevati posojila (default v angleščini), zato se je odločila zaseči njegovo vilo. Na sodišču je sprožila postopek zaplembe, ki mu je Lovše ugovarjal. 

To se sicer ni zgodilo prvič. Že leta 2014 je namreč enak postopek proti Lovšetu sprožila First National Bank of the Gulf Coast, toda slovenski poslovnež ga je po naših podatkih uspel poplačati tako, da je najel novo posojilo.

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Tomaž Lovše, vila Florida
Tomaž Lovše, vila Florida
Bill Earls Realtor

Kako se bo Lovše ubranil upnikov?

Lovše nam je včeraj pojasnil, da na Floridi nima nobenega odprtega postopka. "Pri tem, na kar namigujete, je bila septembra sklenjena poravnava," je zatrdil Lovše.

A dokumenti pričajo, da sodni postopek na Floridi še ni končan. Že leta 2018 je tožbo proti Lovšetu od First American Bank prevzel nov upnik – poslovnež Randal Bellestri, sicer Lovšetov sosed na Floridi, ki ima na njegovi vili prav tako vpisano hipoteko.

Bellestri je nekaj časa nadaljeval postopek na sodišču. Lovše je tako moral predložiti tudi seznam prič. Po dobrem letu dni sta se dogovorila o poravnavi. Toda zadnjo besedo o njej bo imelo sodišče, ki bi o tem moralo odločati že januarja. Zdaj je odločitev preložilo na april. Takrat bo od dogovora o poravnavi minilo že sedem mesecev. 

"Ko se bo poravnava realizirala, bomo o tem pisno obvestili sodišče," je dejal Lovše. Kolikšen znesek bo moral plačati Bellestriju, ni znano. Lovše je sicer že večkrat skušal prodati vilo, a mu to ni uspelo. Lani novembra je pri Novi KBM najel 340.000 evrov posojila, ki ga mora vrniti do leta 2029. 

Od druge Janševe vlade do Ivice Todorića

Lovše je bil vrsto let lastnik in direktor družbe Diners Club Slovenija, kartičnega plačilnega posrednika. V času druge vlade Janeza Janše je bil član strateškega sveta za finančne zadeve pri ministrstvu za finance, ki ga je vodil Janez Šušteršič. Je eden redkih vplivnejših podjetnikov, čigar mnenja na družbenem omrežju twitter občasno deli prvak SDS Janez Janša. 

V tem obdobju je bil ključni slovenski operativec pozneje padlega hrvaškega tajkuna Ivice Todorića pri naskoku njegovega Agrokorja na Mercator, največjega slovenskega trgovca. 

Nato je Diners Club Slovenija zašel v težave, s tem pa tudi Lovše. Poleti 2013 se je znašel v kriminalistični preiskavi zaradi suma zlorabe položaja. Tri leta pozneje je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde. Dobil je pogojno zaporno kazen, plačati pa je moral še 250.000 evrov. 

Bobo

Ko propade posel, preneha odplačevati posojilo

V zadnjih letih je Lovšeta, ki ima stalno prebivališče v Monaku, mogoče opaziti pri prodajah državnih podjetij iz tretje faze privatizacije. Morda je prav zaradi finančnih težav na Floridi svoje storitve ponujal več potencialnim kupcem slovenskih družb.

Leta 2017 se je tako zanimal za odkup tretjinskega deleža Cinkarne Celje, po katerem bi objavil prevzemno ponudbo. V drugi fazi je Lovše želel s partnerji ustanoviti posebno podjetje na Malti, v Luksemburgu ali na Nizozemskem, ki bi se združilo s Cinkarno in nanjo prevalilo dolg. Šlo je za tipični tajkunski model prevzema.

Preberite -> ODHOD UPRAVE IN NOVE PREVZEMNE ŠPEKULACIJE

Od 150 milijonov evrov vrednega posla, od katerega si je Lovše verjetno obetal zajetno provizijo, ni bilo nič. Le nekaj mesecev po propadu načrta za prevzem Cinkarne je Lovše ameriški banki prenehal odplačevati obroke posojila.

Cinkarna, Petrol, Intereuropa ...

Še pred tem se je Lovše omenjal v povezavi s prodajo Intereurope. Vrata do največje domače logistične družbe naj bi pomagal odpirati ciprskemu podjetju CEE Equity Partners, ki je finančni svetovalec enega od kitajskih finančnih skladov. Lovše je takrat zatrdil, da podjetja s Cipra ne pozna. 

V zadnjih letih naj bi Lovše dobre poslovne stike spletel tudi s slovaško-češko finančno skupino J&T, drugo največjo lastnico Petrola, največje domače naftne družbe. J&T ima v Sloveniji še vedno velike načrte. Medtem ko je slovaško-češka skupina po informacijah iz več virov delnice Petrola J&T hranila za madžarski MOL, se je konec lanskega leta ponovno omenjala v prevzemnih špekulacijah okrog Cinkarne. 

Preberite -> KAJ SOVA VE O PETROLU