Sova Janševim ministrom: Uničite telefone zaradi "nacionalnih interesov"

Kako je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) takoj po volitvah skušala preprečiti, da bi morali odhajajoči ministri in drugi funkcionarji vrniti službene telefone in računalnike?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 9. 6. 2022, 05:55


koper
Po sestopu Janševe vlade z oblasti so bili mobilni telefoni ministrov "strokovno uničeni", ali pa so jih ti odnesli s seboj, ne da bi jim bilo potrebno zanje kaj plačati.
Vlada RS

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je dan po parlamentarnih volitvah očitno ocenila, da lahko bodoča vlada Roberta Goloba pomeni grožnjo državi. 

25. aprila, takoj po volilni zmagi Gibanja Svoboda, je namreč tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem mu je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom "strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika" vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu. Pri tem se je Sova sklicevala na "zaščito nacionalnih interesov". "Nikakor pa naj se tovrstna oprema ne dodeli naslednjemu nosilcu javne funkcije," piše v dopisu.

Za obvestilo Sove smo izvedeli po tem, ko smo preverjali informacije, da sta z računalnikov generalnega sekretariata vlade izginila najmanj dva strežnika, zdaj že nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa naj bi po prenehanju funkcije s seboj odnesel dva telefona večje vrednosti. Na ministrstvu, ki ga po novem vodi Matjaž Han, smo zato naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je, pod kakšnimi pogoji imajo zaposleni možnost odkupa službenega mobilnega telefona, ali so se pravilniki na tem področju v zadnjem obdobju spreminjali, ali je Počivalšek izkoristil možnost odkupa mobilnega telefona in če, koliko jih je odkupil. 

Minister Boštjan Koritnik je na ministrstva posredoval dopis, v njem pa se je skliceval na Sovo.
Minister Boštjan Koritnik je na ministrstva posredoval dopis, v njem pa se je skliceval na Sovo.
STA

"Pravilnik, ki ureja vodenje osnovnih sredstev, ne predvideva odkupa mobilnih telefonov, zato ga tudi nikomur nismo omogočali. Prav tako nismo spreminjali omenjenega pravilnika. Držali smo se navodil, ki smo jih prejeli s strani ministrstva za javno upravo," so nam odgovorili z ministrstva za gospodarstvo. Ob tem so nam poslali dopis nekdanjega ministra Koritnika, v katerem ta omenja obvestilo Sove. 

Preberite še:
Janševi hitijo z zaposlovanjem obveščevalcev

Je Sova prekoračila pooblastila?

Priporočilo Sove, naj ministri s seboj odnesejo ali uničijo telefone in prenosne računalnike, da ti ne bi prišli v roke njihovim naslednikom, pomeni velik odmik od dosedanje prakse. Do zdaj je namreč veljalo, da so morali predsedniki vlad, ministri in drugi javni funkcionarji ob sestopu s funkcije vrniti kriptirane in druge telefone. V takšnem primeru so jih pristojne službe izročile njihovim naslednikom, pred tem pa so na napravah ponovno aktivirale tovarniške nastavitve, ne da bi kakorkoli ogrožali nacionalne interese države, kot zdaj trdi Sova.

Dopis, ki so ga dan po volitvah prejeli vsi generalni sekretarji na ministrstvih.
Dopis, ki so ga dan po volitvah prejeli vsi generalni sekretarji na ministrstvih.
MGRT

S tem obvestilom je Sova zelo verjetno prekoračila svoja pooblastila. S sklicevanjem na "zaščito nacionalnih interesov" je namreč posegla na področje notranjepolitičnega boja. Po zakonodaji je Sova pristojna le za pridobivanje podatkov iz tujine o osebah, ki bi lahko s svojo dejavnostjo iz drugih držav ogrožale nacionalno varnost Slovenije.

Zakaj bi vračanje službenih telefonov in računalnikov kakorkoli ogrozilo zaščito nacionalnih interesov, kot trdijo na Sovi, za zdaj ni jasno. Na pojasnila Sove še čakamo. To institucijo je v času Janševe vlade vodil Janez Stušek. Po zamenjavi oblasti pa je nova vlada za vršilca dolžnosti direktorja imenovala njegovega namestnika Joška Kadivnika.

Preberite še:
Naključno razkritje, napačna kuverta in amaterski direktor Sove Janez Stušek

Politiki v tujini morajo hraniti SMS sporočila

Tudi sicer je za nacionalno varnost verjetno precej večje tveganje, če bi do podatkov s telefonov dosedanjih ministrov na kakršen koli način prišle tuje obveščevalne službe. V odhajajoči vladi sta bila najmanj dva, ki zaradi zasebnih razlogov pogosto prečkata mejo. Ob Počivalšku, ki je po lastnih besedah "razpet med Slovenijo in Hrvaško", še nekdanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, ki je pred prihodom v vlado živel na Poljskem.

Zgodilo se je nekaj, kar se ne bi smelo. Sova, ki je po zakonodaji pristojna le za pridobivanje podatkov iz tujine o osebah, ki bi lahko ogrožale nacionalno varnost Slovenije, je posegla na področje notranjepolitičnega boja.
Zgodilo se je nekaj, kar se ne bi smelo. Sova, ki je po zakonodaji pristojna le za pridobivanje podatkov iz tujine o osebah, ki bi lahko ogrožale nacionalno varnost Slovenije, je posegla na področje notranjepolitičnega boja.
STA

Z uničenjem telefonov ne bi izginila le zasebna, ampak tudi vsa službena komunikacija javnih funkcionarjev iz časa njihovega delovanja v vladi. V tujini za te namene veljajo strogi protokoli. 

Na Nizozemskem morajo tako vodilni politiki po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja hraniti sporočila SMS na službenih telefonih, saj želijo na ta način poskrbeti za sledljivost njihovih odločitev. Ko se je izkazalo, da se aktualni predsednik vlade Mark Rutte tega ne drži, saj dnevno briše svoja sporočila, je izbruhnila afera. Enako se je zgodilo novembra lani na Danskem, ker je predsednica vlade Mette Frederiksen izbrisala vsa sporočila iz obdobja, ko se je vlada med epidemijo odločila za množične poboje živali na farmah krzna. 

Preberite še:
Skrivnostna soba T za obračun z opozicijo in novinarji

Kaj so ministrstva storila s telefoni in računalniki

Prav Počivalšek se je zaradi vsebine komunikacije na telefonu v času Janševe vlade že znašel v težavah. Tako mu je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru preiskave spornih poslov z zaščitno opremo in ventilatorjev, kjer je Počivalšek glavni osumljenec, med hišnimi preiskavami zasegel prejšnji mobilni telefon. Kriminaliste naj bi zanimala komunikacija prek kriptiranih aplikacij, ki uporabnikom omogočajo večjo zasebnost. Toda pri odpiranju mobilnega telefona so naleteli na oviro, saj jim Počivalšek ni želel razkriti gesla. Zato so ga morali poslati na odklepanje v Nemčijo in za to storitev plačati več kot dva tisoč evrov.

Kriminalisti NPU so Zdravku Počivalšku v okviru preiskave poslov z zaščitno opremo zasegli prejšnji mobilni telefon, a jim ni hotel razkriti gesla.
Kriminalisti NPU so Zdravku Počivalšku v okviru preiskave poslov z zaščitno opremo zasegli prejšnji mobilni telefon, a jim ni hotel razkriti gesla.
Primož Lavre

Kakšna navodila je torej ministrstvom izdal Koritnik, ko je prejel obvestilo Sove? Kot je zapisal v dopisu, ki ga je poslal ministrstvom, "se lahko premično premoženje po metodi neposredne pogodbe brezplačno odsvoji v last druge pravne ali fizične osebe". Pod pogojem, da "je predmet prenosa posebna tehnična oprema, ki se prenaša v last njenega imetnika, za katerega ima posebno subjektivno vrednost in ni več primerna za opravljanje nalog upravljavca". "Izpolnjevanje navedenih kriterijev za brezplačno odsvojitev, predvsem z vidika primernosti premičnine za opravljanje nalog upravljavca in v skladu z načelom gospodarnosti, sodi v presojo upravljavca," je navedel Koritnik. 

O tem, ali in pod kakšnimi pogoji lahko nekdanji ministri obdržijo telefone ali računalnike, torej v skladu s Koritnikovim navodilom odloča vsako ministrstvo posebej. Pri tem mu ni treba objaviti namere o sklenitvi neposredne pogodbe in opraviti pogajanj.