Janševi hitijo z zaposlovanjem obveščevalcev

Koga zaposlujejo na Sovi in kam so šla rekordna sredstva, ki jih je ta dobila iz proračuna?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 11. 5. 2022, 05:55


JANEZ-STUSEK-pl6
Na Sovi, ki jo vodi izbranec SDS Janez Stušek, dodatno zaposlujejo. Toda čudijo izjemno kratki roki za prijavo.
Primož Lavre

Vlada Janeza Janše se bo že čez manj kot mesec dni poslovila in umaknila v opozicijo. Na ministrstvih in vladnih službah zato zdaj pospešeno urejajo službe za zaslužne in lojalne kadre. Val zaposlovanja je zajel tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki jo vodi izbranec SDS Janez Stušek.

V začetku februarja letos, ko so ankete že kazale, da bi lahko Robert Golob in stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) na volitvah porazili Janševo koalicijo, so se na Sovi odločili za objavo javnih natečajev za sedem novih zaposlitev. Iskali so informatike oziroma osebe, ki bodo delovale na področju kibernetske varnosti in naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologij. 

Toda način iskanja novih kadrov za Sovo kaže na to, da so za ta delovna mesta že imeli vnaprej izbrane kandidate. Dodatno potrjuje informacije, ki jih dobivamo že več kot leto dni, da se delovanje te službe podreja političnim interesom največje vladne stranke.

/
/
STA

Preberite še:
Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo plače

Po treh mesecih postopki še niso končani

"Se želite seznaniti z obveščevalnim delom, naprednimi informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in kibernetsko varnostjo? Postanite del ekipe Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, ki na področju IT skrbi za varnost vseh nas," so na Sovi zapisali v oglase, ki so jih 1. februarja objavili na spletnih straneh vlade. 

Iskali so kandidate za naslednja delovna mesta:

- podsekretarja za informacijsko varnost, 

- podsekretarja za razvoj IT-storitev informacijske varnosti in informatike, 

- dva višja svetovalca za telekomunikacije informacijsko varnost in informatiko, 

- višjega svetovalca za elektrotehniko in telekomunikacije, 

- referenta za razvoj IT-storitev in podporo ter 

- svetovalca za kibernetsko varnost.

Razpisi so bili odprti do vključno 9. februarja. Del izbirnega postopka so bili tudi pisno testiranje in razgovori, ki so jih izpeljali nekaj dni zatem. Kljub temu po treh mesecih ti zaposlitveni postopki uradno še niso zaključeni. Na Sovi so pojasnili, da se je na razpise odzvalo več deset kandidatov, nekateri so se prijavili tudi na več delovnih mest hkrati.

/
/
Vlada

Da iščejo takšne kadre, je dal vedeti tudi direktor Sove Stušek. Lani je napovedal, da je eden od njegovih ciljev "agencijo posodobiti na področju informatike". Toda pri aktualnih razpisih, ki so jih objavili pred volitvami, in tistimi pred tem je pomembna razlika. 

Preberite še:
Naključno razkritje, napačna kuverta in amaterski direktor Sove Janez Stušek

Znanje o informatiki zgolj zaželeno

Čeprav iščejo strokovne kadre, ki jim bodo zaupali odgovorne naloge s področja informacijske družbe, znanja s tega področja ni med zahtevanimi pogoji za zasedbo teh delovnih mest. Nasprotno, ta znanja so pri kandidatih zgolj zaželena.

Še več, za oddajo prijave na kateregakoli od sedmih razpisov so dobili kandidati zgolj osem dni časa, torej najmanj, kar je še dovoljeno po zakonu o javnih uslužbencih. Za primerjavo, ko so na Sovi v letu 2020 iskali informatike, so imeli kandidati mesec dni časa za prijavo. V lanskem letu pa so jim dali tri tedne.

Na Sovi, kjer lahko sklepajo zaposlitve brez razpisa ali objave, so nam pojasnili, da je od  marca 2020, ko je prišlo do zamenjave vlade, do konca aprila letos delovno razmerje prekinilo 14 zaposlenih. V tem času so na novo zaposlili 19 ljudi. Po naših podatkih je bilo največ odhodov v letu 2020, največ prihodov pa v lanskem letu. Koga so zaposlili, ne razkrivajo, saj so "identifikacijski podatki zaposlenih v agenciji tajni v skladu s predpisi".

/
/
Vlada

/
/
Vlada

Zaposleni na Sovi so dobili tudi visoke povišice. Kot smo razkrili, jim je Janševa vlada s tajnim sklepom junija lani zvišala plače za okoli 20 odstotkov, kar je pomenilo okoli dva milijona evrov dodatnih stroškov letnih stroškov za agencijo. Še več denarja je šlo za nabavo opreme. Direktor Sove Stušek je v poročilu o aktivnostih Sove v lanskem letu zapisal, da so "posebno pozornost namenili nadgradnji in posodobitvi kapacitet na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij".

Sova, ki se je dolga leta soočala z odhodom kadrov in zmanjševanjem sredstev za svoje delovanje, je imela tako v lanskem letu rekorden proračun. Porabila je več kot 20 milijonov evrov.

Preberite še:
Sova na sledi neonacistom med "rumenimi jopiči"

Vedno, ko je Janša na oblasti, se loti Sove

Že leta 2013, ko je bil drugič na oblasti Janez Janša, so se v javnosti pojavljali očitki, da si je SDS skušala podrediti Sovo. Takrat je v tej instituciji prišlo do vala kadrovskih sprememb. Zamenjanih je bilo 19 vodilnih delavcev, s čimer se je takrat ukvarjala tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb (KNOVS), na novo pa naj bi se zaposlilo okrog 25 ljudi. V Sovi so tedaj poudarjali, da so ti podatki nepreverjeni in netočni, saj se je število zaposlenih v takratnem obdobju zmanjšalo, večina novih zaposlenih pa je bila v agencijo premeščena iz drugih državnih organov. 

/
/
Bobo

Precej večje pretrese je Sova doživljala pod prvo Janševo vlado, kar je precej ohromilo njeno delovanje. Prišlo je tudi do razkritja dveh tajnih lokacij, na katerih je delovala Sova, in oteženega sodelovanja z nemško obveščevalno službo. Zgodba se je ponovila v času aktualne vlade. Janševi so takoj prevzeli ključne represivne institucije v državi, tudi Sovo. Za njenega direktorja so imenovali Stuška, ki sodi v ozek krog zaupnikov predsednika vlade. Janši je kot odvetnik pomagal že v zadevi Patria, javno pa ga je branil pred tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, ki jo je vložilo specializirano državno tožilstvo.