Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

Zakaj sta dva tuja državljana, obdolžena vohunjenja za Rusijo, za svoj operativni štab izbrala poslovno stavbo na Parmovi ulici v Ljubljani?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 31. 1. 2023, 05:55


sova, rusija, vohunjenje
V tej poslovni stavbi na Parmovi ulici v Ljubljani, v kateri je bil štab domnevnih ruskih vohunov, je samo v zadnjih tednih našlo dom šest podjetij z ruskimi lastniki.
necenzurirano.si

Zakonski par, obdolžen vohunjenja za Rusijo, ki ga je v odmevni akciji odkrila in prijela Slovenska obveščevalna-varnostna agencija (Sova), je imel svoj operativni štab v poslovni zgradbi, kjer deluje več deset podjetij v lasti ruskih državljanov. 

Kot smo že poročali, sta osebi, ki sta se uradno predstavljali kot 38-letna državljana Argentine in naj bi bila dejansko sodelavca Zunanje obveščevalne službe Ruske federacije (SVR), takoj po prihodu v Slovenijo pred šestimi leti ustanovila dve podjetji za trgovino s starinami in informacijske rešitve. Obe naj bi uporabljala kot krinko za obveščevalne dejavnosti. Za nakup pisarne sta se odločila premišljeno – v poslovnem objektu v Parmovi ulici v Ljubljani, kjer je registrirano več sto podjetij. Med njimi so številni "nabiralniki" v lasti tujih državljanov iz nekdanje Sovjetske zveze, bivše Jugoslavije in Bližnjega vzhoda, ki so bili ustanovljeni za kupovanje nepremičnin, pridobivanje dovoljenj za delo in slamnate posle.  

Toda v zadnjih letih je ista zgradba postala uradni naslov številnih podjetij, ki so jih v Sloveniji ustanavljali Rusi. Registrirana so za različne dejavnosti: od računalniškega programiranja do oglaševalskih storitev, gostinstva in potovalnih agencij. Več teh "nabiralnikov" upravlja isti računovodski servis, ki uporablja spletno stran z lažnimi identitetami domnevnih zaposlenih. 

Nekatera so tudi v lasti ruskih državljanov, ki so se v zadnjih mesecih zelo verjetno priselili iz Rusije zaradi strahu pred vpoklicem v vojsko.

Podjetje Art Gallery 5'14 se je ukvarjalo s trgovanjem z umetniškimi deli.
Podjetje Art Gallery 5'14 se je ukvarjalo s trgovanjem z umetniškimi deli.
Wayback Machine

Bančni račun podjetja Art Gallery 5'14 je bil zaprt prejšnji teden, skoraj dva meseca po tem, ko so priprli njeno lastnico.
Bančni račun podjetja Art Gallery 5'14 je bil zaprt prejšnji teden, skoraj dva meseca po tem, ko so priprli njeno lastnico.
ebonitete.si

"Ruski servis" z lažnimi fotografijami

"Nič ne smem govoriti. Imam prepoved sodišča," nam je včeraj ob vhodu v zgradbo na Parmovi 53 dejal upravnik zgradbe. Podjetji Art Gallery 5'14 in DSM IT, ki sta ju ustanovila prijeta zakonca, sta delovali v petem nadstropju. Le dve nadstropji nižje ima sedež množica podjetji z lastniki iz Rusije. Tam domuje tudi računovodsko podjetje Avizo, ki naj bi ustanovilo več teh podjetij. Da jih še vedno upravlja, nam je včeraj zatrdilo več zaposlenih v stavbi, ki so govorili o "ruskem servisu".

Lastnik podjetja Avizo in dveh poslovnih prostorov v zgradbi je Vadim Klimen, ki včeraj ni bil na voljo za podrobnejša pojasnila. "Pokličite naslednji teden. Smo v Indiji," nam je v kratkem razgovoru dejala oseba z močnim ruskim naglasom. 

Podjetje Avizo je leta 2021 po podatkih ebonitete.si ustvarilo le dobrih 6.000 evrov prihodkov. A njegova spletna stran je namenjena zbujanju vtisa, da gre za ugledno računovodsko podjetje s strokovnjaki iz Slovenije. "Tanja Vidmar" je na primer "strokovnjakinja za davke", "Irena Bogataj" je "vodja računovodskega oddelka", "Domen Karbonič" pa eden od "računovodij". Toda že malo bolj natančno preverjanje vsebine hitro razkrije, da gre za fasado. Fotografije celotne "ekipe" so ukradene s svetovnega spleta. Skupinska fotografija je recimo enaka kot na spletni strani ene od avstralskih družb, ki se ukvarja s finančnimi storitvami. Tudi telefonska številka osebe, ki je na strani navedena kot direktor, ne obstaja več. 

Računovodski servis Avizo skuša ustvariti videz, da gre za izkušeno ekipo strokovnjakov, a gre le za fasado.
Računovodski servis Avizo skuša ustvariti videz, da gre za izkušeno ekipo strokovnjakov, a gre le za fasado.
necenzurirano.si

Prihajajo z zlatimi palicami 

Podjetje Avizo je očitno povezano z društvom RUSLO, mednarodnim klubom slovanskih rojakov, ki so ga leta 2004 v Sloveniji ustanovili priseljenci iz nekdanje Sovjetske zveze. To organizira kulturne in druge dogodke. Njegovi predstavniki so pred uvedbo sankcij proti Rusiji nastopali tudi na seminarjig o poslovanju s to državo, ki jih je organizirala javna agencija za spodbujanje podjetništva (Spirit). Vadim Klimen ima pomembno vlogo v društvu, ki ga vrsto let vodi Evgenij Meleščenko, znani violinist, ki v Sloveniji živi že tri desetletja. Skupaj s Klimenom ima v lasti podjetja Dialog, ki je registrirano za komunikacijsko dejavnost. 

V zadnjem času se ruska "kolonija" na Parmovi 53 še krepi. Od lanskega februarja, ko se je začela ruska agresija na Ukrajino, je bilo tam ustanovljenih več kot deset podjetij z lastniki iz Rusije, samo v zadnjih dveh mesecih kar šest. Lastniki prihajajo iz Sankt Peterburga in drugih večjih mest. Med njimi je veliko informatikov. 

Pregled dokumentacije, ki so jo podpisali ob ustanovitvi podjetij, pokaže, da večina ruskih državljanov ni imela potrebnih 7.500 evrov denarnih sredstev za ustanovitev podjetja. Zaradi evropskih sankcij si namreč denarja na bančnih računih v Rusiji niso mogli prenakazati v Slovenijo. Namesto tega so v kapital podjetij vlagali osnovna sredstva. Med drugim so bili to osebni avtomobili, v več primerih pa zlate palice v omenjeni vrednosti. Tudi zato je mogoče domnevati, da so med njimi prebežniki iz Rusije, ki so se ob razglasitvi delne mobilizacije želeli izogniti napotitvi na ukrajinsko fronto. Po naših podatkih je eden od teh tudi nekdanji častnik v ruski vojski. 

Več ruskih državljanov, ki so v Sloveniji ustanovili podjetje, je v njihov kapital namesto denarja vložilo zlate palice.
Več ruskih državljanov, ki so v Sloveniji ustanovili podjetje, je v njihov kapital namesto denarja vložilo zlate palice.
necenzurirano.si

Ruski program za nameščanje vohunov

Je torej mogoče, da so ljudje, ki bežijo pred režimom Vladimirja Putina, svoja podjetja registrirali le dve nadstropje pod pisarno, v kateri naj bi več let nemoteno delovali "speči celici" ruskih obveščevalnih služb? Gre za naključje? Ali pa sta bila argentinska državljana operativno zadolžena tudi za nadzor teh ljudi?

Kot že omenjeno, podrobnejših informacij o njunem operativnem delovanju v Sloveniji ni mogoče dobiti. Toda naši sogovorniki iz varnostnih in obveščevalnih krogov so včeraj poudarjali, da je bil opis njunih delovnih nalog precej širši. Z nadzorom nad aktivnostmi posameznih ruskih državljanov v Sloveniji naj bi se tako ukvarjali uslužbenci na veleposlaništvu in drugi "registrirani" vohuni. Oba "Argentinca" pa naj bi bila produkta ruskega programa za nameščanje ilegalnih vohunov v drugih državah, kjer procesa urjenja in vzpostavitve lažne identitete trajata več let. 

Glavna naloga teh ljudi je pridobivanje virov in stikov v posamezni državi za operacije, povezane z vplivanjem na javno mnenje. Pri teh lahko novačijo mnenjske voditelje, zaznavajo točke, kjer je mogoča destabilizacija posamezne države, in uporabljajo druge metode dela. Za to imajo na razpolago finančne vire, ki se morajo v državo steči z legalnimi posli. Znano je sicer, da je trgovanje z umetniškimi deli tudi priročen način za legaliziranje večjih količin denarja.