Še pred zamenjavo direktorice hitijo porabiti covid-19 dobičke

V instituciji, ki je Janševi vladi pomagala reševati zagato z nezanesljivimi hitrimi testi podjetja Majbert Pharm, želijo na hitro izpeljati več milijonov evrov vreden nepremičninski posel.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 6. 6. 2022, 05:55


Tjaša Žohar Čretnik
Nov mandat direktorice NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je pod velikim vprašajem. Toda še pred tem ji je uspelo dobiti zeleno luč za enega največjih nepremičninskih nakupov v zgodovini tega javnega zavoda.
STA

Takoj po parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo slavilo Gibanje Svoboda, se je v več državnih podjetjih in institucijah začela bitka s časom. Še preden bi nova vlada Roberta Goloba dobro začela z delom, so želeli izpeljati zadnja kadrovanja, projekte in druge posle. Danes razkrivamo, kaj načrtujejo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), eni od ključnih institucij v boju z epidemijo covid-19.

Tam so tik pred nakupom novih poslovnih prostorov v objektu Glazija v središču Celja, v katere bi preselili svojo tamkajšnjo izpostavo. Koliko bodo plačali za prostore, pri NLZOH še preverjamo. Za zdaj je znano le, da jih bo celoten projekt, skupaj z nakupom opreme, stal okoli 4,5 milijona evrov (z DDV). 

Toda iz dokumentacije in informacij, ki smo jo pridobili v uredništvu, je razvidno, da se jim posel zelo mudi dokončati še pred prihodom nove vlade in iztekom mandata dosedanje direktorice Tjaše Žohar Čretnik. Prav tako so imeli na NLZOH za reševanje težav s prostori v Celju na voljo druge, cenejše možnosti. Namesto teh bodo za nakup nepremičnine plačali več milijonov evrov, ki bodo končali v rokah dveh lokalnih vplivnežev: Janeza Škoberneta, nekdanjega lastnika propadlega Cestnega podjetja Maribor (CPM), in Romana Moškotevca, lastnika skupine Ahac, ki ima v lasti tudi podjetje VOC, hišnega gradbinca Mestne občine Celje.

NLZOH kupuje poslovne prostore v objektu Glazija v središču Celja.
NLZOH kupuje poslovne prostore v objektu Glazija v središču Celja.
Glazija.si

Novi prostori NLZOH so od starih oddaljeni le nekaj sto metrov.
Novi prostori NLZOH so od starih oddaljeni le nekaj sto metrov.
NLZOH

Preberite še:
Milijonski dobički veljakov iz Celja na škodo države

Covid-19 do vrha napolnil blagajno NLZOH

NLZOH v Celju deluje na dveh lokacijah: v lastnih prostorih v zgradbi zdravstvenega doma in v sosednji stavbi, ki jih že vrsto let najema od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), uporablja pa jih za mikrobiološke preiskave. Ker se je aprila letos desetletna najemna pogodba iztekala, so jih na NLZOH že lani želeli odkupiti. Toda to ni bilo mogoče, saj je predkupno pravico zanje izkoristil solastnik stavbe, Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Na NLZOH so se zato z ZPIZ dogovorili za enoletno podaljšanje najemnega razmerja, torej do aprila prihodnje leto. 

S tem so dobili čas za iskanje nadomestnih prostorov. Toda na NLZOH so se raje na hitro odločili za rešitev. Od podjetja VOC Ekologija, ki ga obvladujeta Škoberne in Moškotevc, bodo kupili celotno etažo oziroma več kot 1250 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v objektu Glazija, ki jih prodajata za 2500 evrov brez DDV na kvadratni meter. Vanjo bodo preselili še zaposlene iz svojih drugih lokacij v Celju, ki jih bodo prodali. Cena? Po podatkih s konca aprila je znašala 3,8 milijona evrov z DDV. Ali so jo na NLZOH v morebitnih pogajanjih še kaj znižali, ni znano. 

Denar za NLZOH ni problem, saj je med epidemijo covid-19 s testiranjem in drugimi storitvami ustvaril rekordne dobičke. Konec lanskega leta je imela ta institucija kar 20 milijonov evrov denarja pri bankah. 

Toda za odpravo težav s prostorsko stisko so imeli na voljo druge, cenejše možnosti, četudi so imeli zelo specifične zahteve glede lokacije. Vztrajali so pri tem, da morajo biti novi prostori v samem središču Celja. Tako so iskali najmanj 700 kvadratnih metrov velike prostore, ki bi bili primerni za laboratorijsko dejavnost, od dosedanjih prostorov pa bi bili lahko oddaljeni največ en kilometer.

Seznam možnih nepremičnin, ki jih je za NLZOH preveril zunanji partner. Veliko večino so že vnaprej izločili.
Seznam možnih nepremičnin, ki jih je za NLZOH preveril zunanji partner. Veliko večino so že vnaprej izločili.
NLZOH

Preberite še:
Janševi hitijo z izbiro direktorice, ki je odobrila teste z rajskih otokov

Nov odličen posel lokalnih vplivnežev

Četudi so večino možnih lokacij vnaprej izločili, ker bi jih bilo treba celovito prenoviti, so na NLZOH našli rešitev – zgradbo v neposredni soseščini, ki bi jo njen lastnik Peter Merkscha, sicer častni konzul Slovenije v Avstriji, do konca leta obnovil, jo prilagodil potrebam NLZOH in oddal v najem za slabih 14.000 evrov mesečno. S kupnino, ki jo bo NLZOH plačal Škobernetu in Moškotevcu, bi tako lahko po znanih podatkih pokril za skoraj 20 let najemnin. 

Na NLZOH so potrebovali le še soglasja sveta zavoda, ministrstva za zdravje in države, ki so jih hitro tudi dobili. Tako so člani prejšnjega sveta NLZOH, ki jih je vodil Matjaž Trontelj (NSi), na eni svojih zadnjih sej 5. maja, torej že po volitvah, soglašali z nakupom prostorov v Celju. Posel je potrdila tudi Janševa vlada in to v torek, 31. maja, na svoji zadnji dopisni seji. 

To pomeni, da bo Škobernetu in Moškotevcu uspel še en velik nepremičninski posel z državo. Že prejšnji teden smo tako razkrili zgodbo, da bo ministrstvo za pravosodje od podjetja, ki ga obvladujeta Škoberne in Moškotevc, za 3,5 milijona evrov kupilo zgradbo v središču Celja. Z njo bosta na račun države zgolj v dobrem letu ustvarila skoraj dva milijona evrov dobička. Oba sta sicer tesna zaveznika celjskega župana Bojana Šrota, ki je pred volitvami javno podprl vlado Janeza Janše in gibanje Povežimo Slovenijo.

Nekdanji lastnik propadlega gradbinca CPM Janez Škoberne bo državi prodal kar dve poslovni nepremičnini v Celju. Z njima bo ustvaril večmilijonski dobiček.
Nekdanji lastnik propadlega gradbinca CPM Janez Škoberne bo državi prodal kar dve poslovni nepremičnini v Celju. Z njima bo ustvaril večmilijonski dobiček.
STA

Preberite še:
"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" #intervju

Kdo bo novi direktor?

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik se je sicer zadnjih dveh letih zelo zbližala z Janševo vlado. Institucija, ki jo vodi, je tako dala strokovno soglasje za uporabo hitrih testov podjetja Majbert Pharm za množično testiranje prebivalstva, četudi niso izpolnjevali kriterijev zanesljivosti. Zaradi tega so NLZOH decembra obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Dosedanja direktorica je želela še pod prejšnjo oblastjo dobiti nov mandat, a se ji načrt ni izšel. Trenutno je odprt ponovljen razpis za direktorja. 

Medtem je nova vlada v tem času že zamenjala večino članov sveta NLZOH. Na štiri od sedmih mest, ki jih zaseda v tem organu, je imenovala Simono GerenčerSonjo BezjakJaneza Jesenovca in Luko Kajtno, s čimer možnosti Tjaše Žohar Čretnik za nov mandat verjetno niso velike. 

Preberite še:
Nagrada za direktorico, ki je odobrila teste z rajskih otokov