Janševi hitijo z izbiro direktorice, ki je odobrila teste z rajskih otokov

Vlada Janeza Janše manj kot mesec dni pred tem, ko naj bi po napovedih prišlo do oblikovanja nove vlade, hiti s kadrovanjem svojih ljudi na pomembne funkcije v državi.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 5. 5. 2022, 14:00


Tjaša Žohar Čretnik
Tjaša Žohar Čretnik si še pred zamenjavo vlade obeta nov mandat na čelu NLZOH.
STA

Tako naj bi Tjaša Žohar Čretnik že danes dobila nov štiriletni mandat direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). O tem naj bi na popoldanski seji odločal svet zavoda, ki mu predseduje Matjaž Trontelj, vidni član stranke NSi. Seja naj ne bi potekala v Mariboru, kjer je sedež NLZOH, ampak v Ljubljani, saj naj bi le tako zagotovili ustrezno število prisotnih članov in s tem sklepčnost sveta. Žohar-Čretnikova naj bi jim kot edina kandidatka predstavila svoj program, zatem pa bi odločali o njenem imenovanju. 

Vse to potrjuje naše informacije, da na NLZOH ničesar ne želijo prepuščati naključju in da novega mandata Žohar-Čretnikove, ki se začne šele konec julija letos, ne bo potrjevala vlada najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, ampak odhajajoča Janševa vlada. 

Kot smo poročali, si je namreč Žohar-Čretnikova vnaprej zagotovila podporo pri vladnih predstavnikih v svetu NZLOH. Tudi zato, ker je postala ena ključnih oseb, ki so dajali Janševi vladi strokovno pokritje za sprejemanje ukrepov v boju proti epidemiji covid-19. Pomagala ji je reševati tudi zagato z neuporabnimi hitrimi testi, ki jih je državi dobavilo podjetje Majbert Pharm v lasti Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla, in posledično postala ena od osumljenih v kriminalistični preiskavi.

Preberite še:
Vlada rešuje direktorico, ki je odobrila teste z rajskih otokov

Koga ima odhajajoča vlada v svetu zavoda

Po informacijah virov znotraj NLZOH je Žohar-Čretnikova v zadnjem času pri vodstvenih zaposlenih lobirala za podporo pri ponovni kandidaturi. To nam je sicer direktorica NLZOH zanikala. Do sprememb je prišlo tudi v svetu NLZOH. Vlada je zamenjala štiri od sedmih članov, v svet pa imenovala predstavnike koalicijskih strank. To so:

- Matjaž Trontelj (NSi), izvršni direktor Vzajemne, ki že vodi svet UKC Ljubljana,

Špela Jovanovič-Gaberšek (Konkretno), vodja kabineta pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča,

Mira Kos Skubic z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je bila imenovana v kvoti SDS,

- inženir radiologije Omar Hanuna (SDS), ki vodi območni odbor stranke v Kostanjevici na Krki.

Matjaž Trontelj iz NSi je predsednik sveta zavoda, ki bo odločal o novi (stari) direktorici.
Matjaž Trontelj iz NSi je predsednik sveta zavoda, ki bo odločal o novi (stari) direktorici.
STA

Že pred tem naj bi si Tjaša Žohar Čretnik zagotovila podporo še dveh članic sveta: Mojce Fašmon Durjava in Brede Kutin. Da so vsi napori vodstva NLZOH usmerjeni v iskanje podpore za nov mandat, priča tudi kadrovanje na zavodu. V zadnjem času so tako našli zaposlitev nekateri vidni strankarski kadri in tudi osebe, ki so bile domnevno vpletene v hude nepravilnosti.

Z začetkom aprila letos je vodenje pravno kadrovske službe na NLZOH prevzel Sebastjan Strmšek, dosedanji tajnik Ekonomsko poslovne fakultete v Mariboru. Leta 2006, v času prve Janševe vlade, je postal član Sveta za radiodifuzijo. Šlo naj bi za dobrega znanca nekdaj vidnega člana stranke SDS Gregorja Jeze, ki je tesno povezan z Rokom Snežičem, prijateljem in svetovalcem Janeza Janše. Proti Strmšku na celjskem sodišču poteka sojenje zaradi goljufije in domnevnega oškodovanja Zavarovalnice Maribor v vrednosti 370.000 evrov.

Že pred tem je na NLZOH prišlo več kadrov največje vladne stranke. Med njimi je mikrobiolog Andrej Steyer, župan občine Apače iz vrst SDS. Zaposlili naj bi tudi njegovo soprogo Adelo Fratnik Steyer, dolgoletno uslužbenko Zavoda za transfuzijsko medicino. 

Na NLZOH so nam sicer zagotovili, da kot delodajalec pri zaposlovanju ne smejo preverjati politične opredelitve kandidata, ker bi s tem kršili določbo 6. člena Zakona o delovnih razmerjih o prepovedi diskriminacije.

Preberite še:
"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" #intervju