Kdo je izsilil posel z maskami s podjetjem iz davčne oaze

Razkrivamo, zakaj je Zdravko Počivalšek razrešil direktorja zavoda za blagovne rezerve. Kaj ima z maskami podjetje iz ameriške davčne oaze, ki so ga pred leti preiskovali kriminalisti?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 24. 4. 2020, 05:55


zdravko počivalšek, anton zakrajšek
Med Zdravkom Počivalškom in Antonom Zakrajškom je "počilo" zaradi konkretnega posla.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dva dni po tem, ko je vlada na zahtevo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška razrešila direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, na dan prihajajo nove informacije o dogajanju v državni instituciji, pristojni za kupovanje zaščitne opreme. 

Po naših informacijah je med Počivalškom in Zakrajškom "počilo" zaradi konkretnega posla – pogodbe s podjetjem SLA Marketing iz Destrnika, ki je državi dobavilo dva milijona mask. Čeprav Zakrajšek zatrjuje, da v zadnjih tednih zaradi bolniške odsotnosti ni odločal o ničemer, temu očitno ni bilo tako. Po informacijah naših virov je namreč prav Zakrajšek na veliko pritiskal, naj zavod podpiše pogodbo s podjetjem, ki ima lastnika v ameriški zvezni državi Wyoming. 

Zakrajšek za pojasnila ni dosegljiv. Zadnje dogajanje na zavodu, pristojnem za nabavo zaščitne opreme, pomeni epilog spopada za nadzor nad posli z zaščitno opremo, ki teče že od izbruha epidemije COVID-19. Za zdaj ga je dobil Počivalšek, saj zavod po novem vodi njegov prijatelj Tomi Rumpf. Zaradi številnih očitkov o nepravilnostih pri poslih z opremo ga čaka interpelacija, ki jo je včeraj napovedala Lista Marjana Šarca (LMŠ). 

Zdravku Počivalšku se zaradi zaščitnih mask obeta interpelacija.
Zdravku Počivalšku se zaradi zaščitnih mask obeta interpelacija.
STA

Kaj je vedel in počel Zakrajšek?

V vmesnem času bomo očitno priča javnim obtoževanjem, kdo je oziroma ni bil odgovoren za posamezne posle in kdo je zatajil pri preverjanju opreme. 

V sredo je tako Zakrajšek v javnem odzivu ostro napadel Počivalška. Zanikal je, da bi kadarkoli odločal o izbiri dobavitelja. "Izredno negativno me je presenetila izjava ministra o razlogih za mojo razrešitev. Češ, da naj bi jaz deloval iz ozadja, da bi celo od doma izbiral dobavitelje v času, ko sem doma, v samoizolaciji preboleval Covid – 19," je zapisal Zakrajšek. Poudaril je, da je ponudbe, ki jih je prejel, le prepošiljal v nadaljnjo obravnavo in po potrebi pomagal z nasveti.

Informacije več virov in dokumenti, ki smo jih dobili na vpogled, ga postavljajo na laž. Zakrajšek je namreč uslužbence zavoda in ostale pristojne na vsak način skušal prepričati, naj podpišejo pogodbo s podjetjem SLA Marketing. Razlagal jim je, da gre za podjetje, ki maske dobavlja tudi UKC Ljubljana. Večkrat jih je opozoril, naj odgovorijo na njegovo ponudbo, četudi se od sredine marca zavod ni odzival na številne ponudbe. To smo pred časom razkrili tudi na necenzurirano.si.

Zakrajšek je uslužbence zavoda in ostale pristojne na vsak način skušal prepričati, naj podpišejo pogodbo s podjetjem SLA Marketing.
Zakrajšek je uslužbence zavoda in ostale pristojne na vsak način skušal prepričati, naj podpišejo pogodbo s podjetjem SLA Marketing.
STA

Pomisleki: cena, nedelujoče podjetje ... 

Po naših podatkih je podjetje SLA Marketing ponudbo za dobavo dveh milijonov kirurških mask tipa FFP2 poslalo v začetku aprila. Toda med pristojnimi se je pojavilo več pomislekov. 

Najprej glede cene. Po prvotni ponudbi bi namreč država za posamezno masko plačala več kot evro, kar naj bi bilo po oceni nekaterih preveč. Maske je ponujalo podjetje, ki v zadnjih letih praktično ni poslovalo. Tudi sicer zavod v dneh po 3. aprilu ni več podpisoval pogodb o dobavi večjih količin opreme. Edina izjema je bil Joc Pečečnik. Zavod recimo še vedno ni pristopil k skupnemu javnemu naročilu opreme iz EU. Zakaj ne, na zavodu še preverjamo.

-> (DOSJE) Afera maske

Na koncu je Zakrajšek dosegel svoje. Zavod je 14. aprila podpisal 1,8 milijona evrov vredno pogodbo s podjetjem SLA Marketing. Temu naj bi nasprotoval Mitja Terče, svetovalec direktorja in Počivalškov zaupnik na zavodu, ki je o tem obvestil ministra. Že dan zatem je vodstvo zavoda Terčetu zaradi domnevno slabega odnosa do zaposlenih prepovedalo vstop v prostore. Takoj v začetku naslednjega tedna je sledila Zakrajškova razrešitev. Terče za pojasnila ni dosegljiv.

Poslu naj bi nasprotoval Mitja Terče, Počivalškov zaupnik na zavodu.
Poslu naj bi nasprotoval Mitja Terče, Počivalškov zaupnik na zavodu.
STA

Kdo se je pogovarjal z Zakrajškom

Kdo se je torej sploh dogovarjal o poslu s SLA Marketingom? Po naših informacijah je maske Zakrajšku, sicer članu SDS, v imenu podjetja ponudil Sašo Tavčar. Gre za namestnika direktorja slovaške družbe SM Elcom, ki se ukvarja z izdelovanjem notranjosti ladij in montažno dejavnostjo. Po podatkih spletne strani D&B Hoovers je lani ustvarila okoli 600.000 evrov prihodkov.

Slovaška družba SM Elcom je lastnica podjetja SLA Marketing. Precej težje je ugotoviti, kdo ima v lasti slovaško družbo. Uradno sta njena lastnika dva: Damir Rajkovača s Ptuja, soustanovitelj Inštituta za borilne veščine iz Maribora, in podjetje Marc Consulting LLC iz ameriške zvezne države Wyoming, kjer lastništva ni mogoče preveriti. Tavčar izjav včeraj ni želel dajati.

Tu zgodba dobi zanimivo nadaljevanje. Skrivnostni Slovenci, ki se skrivajo za poštnim nabiralnikom v Wyomingu, so bili namreč pred dobrim desetletjem vpleteni v domnevni davčni vrtiljak, ki so ga preiskovali mariborski kriminalisti.

Pošiljke zaščitne opreme.
Pošiljke zaščitne opreme.
Twitter

Kaj je preverjala Sova

Podjetje Marc Consulting LLC je bilo v ZDA ustanovljeno leta 2012. Pred tem je bilo na istem naslovu registrirano še eno podjetje z istim imenom, ki se je leta 2008 znašlo v domnevnem davčnem vrtiljaku. Razkril ga je stečajni postopek podjetja Euro Marc s Ptuja. Podjetje Marc Consulting LLC je sodelovalo v seriji finančnih transakcij, ki naj bi bile namenjene odbitju davka na dodano vrednost. Odgovorni naj bi s tem podjetje Euro Marc oškodovali za več kot 750.000 evrov, večino denarja pa naj bi v gotovini prejeli nazaj in izvor skušali prikriti z osebnimi posojili. 

Po naših informacijah je podjetje SLA Marketing pred podpisom pogodbe z zavodom prestalo varnostni pregled Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Kaj natančno je obsegalo preverjanje, ni znano. 

A že dejstvo, da je Sova v tem primeru prižgala zeleno luč, pomeni, da je pot do državnih poslov v prihodnje odprta tudi za slovenska podjetja, ki imajo končne lastnike v davčnih oazah. Kdo je torej v resnici prejel denar za dva milijona mask, tako verjetno nikoli ne bomo izvedeli. 

Preberite še:

-> Kriminalisti nad posle z zaščitno opremo

-> Počivalškovi krepko preplačali maske z gumico

-> Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži