Prvi poštar in minister – partnerja v poslih slamnatega podjetja

Kako sta generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot in nekdanji minister za pravosodje Marjan Dikaučič pred leti skupne posle skušala skriti za mariborskim brezdomcem in državljanko Ukrajine?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 1. 7. 2022, 05:55


Jurij Šorli, Tomaž Kokot
V manj kot letu dni je družinsko podjetje, ki ga je vodil aktualni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot (na fotografiji) nakazalo 116.000 evrov podjetju v lasti brezdomca iz Maribora.
Mediaspeed

Ko je Marjan Dikaučič kot širši javnosti neznani stečajni upravitelj lani postal minister za pravosodje, nikoli ni govoril o svojem preteklem delu. Četudi se je njegovo ime pojavljalo v povezavi s kriminalističnimi preiskavami in slamnatimi podjetji, je sam vedno zanikal, da bi sodeloval v kakršnih koli spornih poslih. Tako nikoli ni bilo jasno, kako je Dikaučič sploh prišel v politiko in kdo ga je vanjo pripeljal. Do zdaj. 

Čeprav je bil Dikaučič za ministra imenovan v kvoti stranke Konkretno, ki jo vodi Zdravko Počivalšek, njegove povezave segajo v trdo jedro SDS. Danes namreč razkrivamo, da je bil že pred leti vpleten v posle s Tomažem Kokotom, nekdanjim kandidatom SDS za župana Poljčan, ki je bil v času tretje vlade Janeza Janše kljub pomanjkanju vodstvenih izkušenj imenovan za generalnega direktorja Pošte Slovenije.

Iz dokumentov, ki smo jih zbrali in analizirali, je razvidno, da so za temi posli ostale neporavnane davčne obveznosti do države. Morda sta jih zato Kokot in Dikaučič na različne načine očitno skušala prikriti - tudi s pomočjo brezdomca iz Maribora in državljanke Ukrajine. Še pomembneje: v posle je bila vpletena tudi družba Flawlesscode, ki je v lasti članov družine Kokot. Lani jo je po zelo visoki ceni skoraj kupil državni Telekom Slovenije, ki ga vodi Cvetko Sršen, še en član SDS. 

Nakazila so se začela takoj zatem, ko je Marjan Dikaučič podjetje prepustil mariborskemu brezdomcu in državljanki Ukrajine.
Nakazila so se začela takoj zatem, ko je Marjan Dikaučič podjetje prepustil mariborskemu brezdomcu in državljanki Ukrajine.
Bobo
 Preberite še:

Padel največji okostnjak iz omare ministra Dikaučiča

Podjetje za prenakazovanje denarja v tujino

V jedru poslov, ki jih razkrivamo danes, je podjetje Street Cargo Logistic (SCL). Dikaučič ga je vodil od leta 2012 naprej, a podjetje vrsto let ni poslovalo. To se je spremenilo spomladi 2017, ko se je Dikaučič odločil, da bo podjetje "oživel". Odprlo je bančni račun in pridobilo številko za DDV. Iz tega izhaja, da je Dikaučič očitno pričakoval posle in denarne prilive. 

Lastnik podjetja SCL ima stalno bivališče na naslovu Centra za socialno delo Maribor, kar pomeni, da gre za brezdomca.
Lastnik podjetja SCL ima stalno bivališče na naslovu Centra za socialno delo Maribor, kar pomeni, da gre za brezdomca.
Google

A sledil je nov manever. Že nekaj tednov pozneje, julija 2017, je lastnik podjetja SCL postal brezdomec iz Maribora. Nato se je Dikaučič umaknil kot direktor. Nasledila ga je državljanka Ukrajine iz mesta Mariupol, ki so ga ruske sile po dolgotrajnem obleganju zasedle letos spomladi. Takoj zatem, avgusta 2017, je na bančni račun podjetja SCL začel pritekati denar. V slabem letu dni je prejelo 116.000 evrov. Nakazalo jih je podjetje Flawlesscode, ki ga je takrat kot izvršni direktor vodil Tomaž Kokot. To je bil tudi edini vir denarja za podjetje, ki ga je Dikaučič prepustil brezdomcu in državljanki Ukrajine. 

Ta denar ni bil dolgo na računu podjetja SCL. Takoj ga je namreč prenakazalo na račune več tujih družb, ki se ukvarjajo s prodajo kmetijske mehanizacije, tehničnih proizvodov, elektronskih naprav in masažnih stolov, lizingom vozil in trgovanjem s kripto valutami. Kmalu je podjetju SCL denarja zmanjkalo. Po letu dni od odprtja računa se je znašlo v finančnih težavah, kmalu zatem pa je prenehalo poslovati. Na zahtevo finančne uprave (Furs) je končalo v stečaju, saj ima več kot 30.000 evrov davčnega dolga.

Marjan Dikaučič je julija lani, le tri tedne po prisegi v državnem zboru, na upravno enoto v Šentjurju pri Celju prijavil začetek gradnje na zemljišču v naselju Proseniško, ki ga je leta 2017 kupil s svojo partnerico.
Marjan Dikaučič je julija lani, le tri tedne po prisegi v državnem zboru, na upravno enoto v Šentjurju pri Celju prijavil začetek gradnje na zemljišču v naselju Proseniško, ki ga je leta 2017 kupil s svojo partnerico.
Necenzurirano.si

Toda Dikaučič nekaj časa ni želel občini plačati komunalnega prispevka, s katerim bi poravnal del stroškov gradnje in koriščenja vodovoda, kanalizacija in ceste.
Toda Dikaučič nekaj časa ni želel občini plačati komunalnega prispevka, s katerim bi poravnal del stroškov gradnje in koriščenja vodovoda, kanalizacija in ceste.
necenzurirano.si

Preberite še:
Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal komunalnega prispevka

Stečajni upravitelj ni našel dokumentov

Je Dikaučič "oživel" podjetje in se iz njega uradno umaknil le zato, da bi to prenakazovalo denar, ki je prihajal iz Kokotovega podjetja? Če gre verjeti Dikaučiču, sam ni vedel, kdo je direktor podjetja. "Ko podjetje nekaj let ne posluje, to razne družbe spremljajo. Mesečno dobivaš v nabiralnik ponudbe, če bi tako podjetje odprodal. In potem se je družbenik to odločil odprodati, kot pravite, pač neki osebi. Ni mi poznano, komu," je junija lani ob predstavitvi v državnem zboru poslancem pojasnjeval Dikaučič. 

Namena teh nakazil ni ugotovil niti stečajni upravitelj SCL Matjaž Janša. V izrednem poročilu je zapisal, da je podjetje poslovalo kot "preusmerjevalec denarnih sredstev" iz slovenskega podjetja v tuje družbe. Toda poslov podjetja ne namerava izpodbijati, prav tako ne vlagati odškodninskih tožb, saj zatrjuje, da nima nobene računovodske in poslovne dokumentacije. Matjaž Janša je sicer dolgoletni član vodstvenih struktur SDS, iz katere prihaja tudi Kokot. Bil je njen predstavnik v nadzornih svetih več pomembnih državnih podjetij.

Z vprašanji o nakazilih smo se včeraj obrnili tudi na podjetje Flawlesscode. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Komunalni prispevek je poravnal šele konec lanskega leta, tik pred interpelacijo svojega dela.
Komunalni prispevek je poravnal šele konec lanskega leta, tik pred interpelacijo svojega dela.
necenzurirano.si

Razkrivanje teh poslov je za javnost pomembno zaradi preglednosti delovanja nosilcev javnih funkcij:

- Dikaučič je bil prvi minister za pravosodje, ki se je znašel v kazenskem postopku zaradi kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so nam pojasnili, da je v teku sodna preiskava, med katero je sodišče že izvedlo predlagane dokaze.

- takoj po prisegi v državnem zboru je Dikaučič na zemljišču, ki ga je kupil brez hipotekarnega posojila, začel graditi luksuzno hišo. Zanjo bo po ocenah poznavalcev plačal najmanj pol milijona evrov. Fotografije novogradnje v občini Šentjur pri Celju objavljamo danes. 

Tomaž Kokot in Marjan Dikaučič se sicer poznata še iz študentskih let. Dikaučič je tako nekaj časa uradno prebival v hiši, ki je v lasti Kokotovega očeta. Skupaj sta sedela tudi v svetu doma za starejše v Poljčanah. Vodil ga je Kokot, ki se je leta 2018 neuspešno skušal zavihteti na položaj direktorja – tudi z Dikaučičevo pomočjo. Po nekaterih informacijah naj bi se Dikaučič in Kokot v zadnjih letih skupaj udeleževala tudi dražb nepremičnin v stečajnih, izvršilnih in drugih postopkih.

Preberite še:
Partnerica novega ministra do službe v državnem podjetju

Od zaposlitve partnerice do državnih subvencij

Ta vez se je v zadnjih letih še okrepila. Takoj po tem, ko je Kokot prevzel vodenje nadzornega sveta Pošte Slovenije, so v tej državni družbi začeli postopek za zaposlitev Andreje Lipnik, partnerice Marjana Dikaučiča, ki je bila pred tem strokovna sodelavka na okrožnem sodišču v Celju. Kmalu zatem, ko je Kokot že postal generalni direktor, je napredovala na položaj direktorice korporativne integritete. Zadolžena je bila torej za poslovanje družbe v skladu z dobrimi poslovnimi običaji in etičnimi načeli.

Življenjska sopotnica nekdanjega pravosodnega ministra je dobila službo na državni Pošti Slovenije, ki jo vodi njun dober prijatelj.
Življenjska sopotnica nekdanjega pravosodnega ministra je dobila službo na državni Pošti Slovenije, ki jo vodi njun dober prijatelj.
Primož Lavre

Dikaučič je vodenje ministrstva prevzel po odstopu Lilijane Kozlovič. Za to se je odločila, ker je vlada več mesecev blokirala imenovanje dveh specializiranih tožilcev, motečih za Janšo in SDS. Novi minister s tem ni imel težav. Lani jeseni je s sklepom zavrgel prijavi obeh tožilcev na ponovljeni razpis. Ko sta bila naposled imenovana, je na hitro vložil predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi vladi najpozneje v treh mesecih omogočil njun odpoklic. 

Pod prejšnjo oblastjo je Kokot veljal za osebo z velikim vplivom in neposrednim dostopom do predsednika vlade. O tem priča dejstvo, da je imel ključno vlogo pri njegovem imenovanju za generalnega direktorja Pošte Slovenije Franci Matoz, Janšev odvetnik. Podjetje Flawlesscode je lani skorajda pristalo v lasti državnega Telekoma Slovenije. V času prejšnje vlade pa je za projekte, ki jih izvaja s partnerji, dobilo za več kot 330.000 evrov subvencij Počivalškovega ministrstva za gospodarstvo, Slovenskega podjetniškega sklada in javne agencije Spirit.

Preberite še:
Menjava nadzornikov Pošte: kmalu razrešitev direktorja Kokota?