Počivalškovi zahtevajo glavo direktorja, Cigler Kralj je ne da

Poslanka SMC Mojca Žnidarič je branila Zdravka Počivalška, ko je razlagal, da je v prleškem gostišču pil le vodo. Zdaj ga sili v politično trgovino z državno institucijo, ki zaposluje 1.000 ljudi.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 6. 4. 2021, 05:55


20190326-00924586
Javno branjenje Počivalška v aferi, ki je sprožila val ogorčenja med gostinci, želi poslanka SMC Mojca Žnidarič očitno unovčiti v politični trgovini.
STA

V vladajoči koaliciji, ki v državnem zboru po neuspeli razrešitvi njegovega predsednika Igorja Zorčiča nima več večine, se je začel spopad za obvladovanje nekaterih najpomembnejših državnih institucij. Prvi je očitno na vrsti zavod za zaposlovanje, v katerem dela 1.000 ljudi, njegov letni proračun pa znaša približno 644 milijonov evrov. 

Po naših informacijah si vrh Stranke modernega centra (SMC), ki jo vodi Zdravko Počivalšek, na vsak način želi zamenjave generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje Mitje Bobnarja. Tej ni naklonjen minister za delo Janez Cigler Kralj iz vrst Nove Slovenije (NSi), ki je pristojen za imenovanje prvega moža zavoda. Bobnar je bil na ta položaj imenovan januarja lani, v zadnjih tednih vlade Marjana Šarca. Takrat je veljal za izbiro SMC, saj je ministrstvo za delo vodila Ksenija Klampfer, zdaj že nekdanja članica stranke. 

Kljub zamenjavi oblasti je Bobnar ostal na položaju, saj na ministrstvu za delo do zdaj nikoli niso zahtevali njegove zamenjave. Po naših informacijah njegovo delo ocenjujejo kot korektno. Prav tako si med epidemijo ne želijo dodatnih pretresov na zavodu, na katerega je v zadnjem letu dni padel pomemben del bremena ukrepov za reševanje korona krize. Toda zdaj je Bobnar padel v nemilost ljudi iz najožjega Počivalškovega kroga.

Preberite še:
Počivalšek zamolčal, s kom vse je bil v prleškem gostišču

Počivalšek na mizo dobil račun za "prleški sendvič"

Za njegovo razrešitev si namreč najbolj prizadevata generalni sekretar SMC Miha Rebolj in poslanka SMC iz Ormoža Mojca Žnidarič, ena od petih, ki so Počivalšku še ostali v državnem zboru. Najbolj znana je iz afere "Prleški sendvič". Skupaj s Počivalškom se je v začetku februarja udeležila sestanka v takrat uradno zaprtem gostišču Taverna pri Ormožu. Ko je novica o sestanku prišla v javnost, je Žnidaričeva branila Počivalška, ko je zatrjeval, da so pili le radensko in vodo. Pri tem je skušala prikriti, da je bil v istem času v gostišču tudi Miha Rebolj. Toda na laž jo je postavila fotografija njegovega avtomobila, parkiranega pred gostiščem, ki smo jo takrat dobili na vpogled v uredništvu. 

V začetku februarja so posebej za ministra Zdravka Počivalška in goste odprli gostilno v Prlekiji.
V začetku februarja so posebej za ministra Zdravka Počivalška in goste odprli gostilno v Prlekiji.
STA/Vino Kupljen

Po nedavnem razkolu v poslanski skupini SMC, ki so jo prejšnji mesec zapustili Janja SlugaIgor Zorčič in Branislav Rajić, je Mojca Žnidarič ostala v Počivalškovem taboru. Prejšnji mesec je postala namestnica vodje poslanske skupine SMC.

Toda javno branjenje Počivalška v aferi, ki je sprožila val ogorčenja med gostinci, želi Žnidaričeva očitno dodatno unovčiti v politični trgovini. Skupaj z Reboljem pritiska na Počivalška, naj v koaliciji izsili zamenjavo na vrhu zavoda za zaposlovanje, kjer je sama delala pred prihodom v politiko. Vrsto let je bila svetovalka za zaposlovanje, nekaj časa pa je vodila tudi urad za delo v Ormožu. Na zavodu ji do konca poslanskega mandata miruje zaposlitev. Se bo po državnozborskih volitvah, ki bodo najpozneje prihodnje leto, vrnila na zavod pod direktorjem, ki ga bo pomagala nastaviti sama? Žnidaričeva se včeraj na naše zaprosilo za pojasnila ni odzvala.

Preberite še:
Počivalšek članom SMC lagal o dogovorih o povezovanju 

Bo Cigler Kralj popustil Počivalškovim? 

Po naših informacijah iz SMC ponujajo več imen, ki bi po njihovem lahko prevzeli vodenje zavoda. Žnidaričeva naj bi si na tem položaju želela videti nekdanjo članico ožjega vodstva zavoda Metko Barbo Škerbinc. Gre za soprogo brigadirja Mihe Škerbinca, ki je bil takoj po lanski zamenjavi oblasti imenovan na čelo poveljstva sil Slovenske vojske. Trenutno je zaposlena v pravni službi zavoda. Eden od njenih sodelavcev je tudi Dejan Bračko, vodja lokalnega odbora SMC na Ptuju, ki si po naših informacijah prav tako prizadeva za Bobnarjevo zamenjavo. 

Pred tem je Metka Barbo Škerbinc dlje časa zasedala vodilne položaje na zavodu. V času prve Janševe vlade je bila pomočnica začasne generalne direktorice zavoda Anke Rode. Leta 2010, ko je vlado vodil Borut Pahor, je bila del ožje ekipe tedanje generalne direktorice Lučke Žižek. Ko je druga Janševa vlada Žižkovo zamenjala zaradi nepravilnosti, ki jih je ugotovil izredni nadzor ministrstva za delo, je Barbo-Škerbinčeva postala pomočnica nove generalne direktorice Zlatke Srdoč Majer. Tudi slednja na položaju ni dočakala konca mandata, saj jo je razrešila vlada Alenke Bratušek. Do Bobnarjevega imenovanja je zavod štiri leta vodila Mavricija Batič.

Minister za delo Janez Cigler Kralj ni naklonjen zamenjavi na čelu zavoda za zaposlovanje.
Minister za delo Janez Cigler Kralj ni naklonjen zamenjavi na čelu zavoda za zaposlovanje.
STA

Bobnar za pojasnila ni bil dosegljiv. Ali bo moral oditi, ker si to želijo v SMC, na ministrstvu za delo uradno ni mogoče izvedeti. Po naših informacijah na udaru SMC ni le Bobnar, ampak tudi njegov namestnik Marko Bošnjak, sicer nekdanji viceguverner Banke Slovenije. Bobnar ga je na ta položaj imenoval julija lani.

Preberite še:
Počivalškov obračun z anti-Janša krilom SMC

Zakaj je zavod za zaposlovanje tarča apetitov

Položaj generalnega direktorja zavoda je v teh časih mamljiv zaradi vsaj dveh razlogov. Prvič, v razvejanem sistemu te institucije prinaša številna kadrovska imenovanja. Vsak novi generalni direktor zavoda za zaposlovanje ima namreč pravico, da v letu dni po imenovanju brez utemeljitve razreši katerega koli od 12 direktorjev območnih služb. Bobnar je lani imenoval štiri, večina pa je takrat na zavod prišla s politično podporo. Vodenje območne službe v Trbovljah je tako prevzela Vilma Strniša, ki je na lokalnih volitvah kandidirala na listi SDS. V Mariboru je na enak položaj prišel Bernard Memon, predsednik mestnega odbora NSi, v Novi Gorici pa Tanja Cink, nekdanja poslanka SMC v času, ko jo je še vodil Miro Cerar

In drugič, zavod za zaposlovanje bo v prihodnjih mesecih, ko Janševa vlada ne bo več sprejemala novih proti koronskih paketov, še bolj pridobival na pomembnosti. Postal bo ključno orodje, prek katerega bo država blažila posledice korona krize na trgu dela. Samo letos bo zavod temu namenil 340 milijonov evrov. Še dobrih 80 milijonov evrov bo zavod prek različnih razpisov podjetjem in delojemalcem razdelil za ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Ob izvajanju interventnih ukrepov ga v prihodnjih mesecih čaka tudi nadaljnja digitalizacija in avtomatizacija postopkov.