Počivalšek članom SMC lagal o dogovorih o povezovanju

Premiki v domači politiki. Od danes ima Janševa koalicija le še 38 poslancev. Medtem politična stranka, ki bi jo Zdravko Počivalšek povezal s SMC, javno zanika pogovore z njim.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 26. 3. 2021, 16:00


20210326-01053895
Janja Sluga, Igor Zorčič
STA

Stranka modernega centra (SMC) je od danes najmanjša vladna stranka. Po odhodu Janje Sluga, Igorja Zorčiča in Branislava Rajića, ki bodo skupaj z dosedanjim poslancem DeSUS Jurijem Lepom oblikovali skupino nepovezanih poslancev, ima namreč le še pet poslancev v državnem zboru, torej kar je dva manj od Nove Slovenije (NSi). Koalicija Janeza Janše ima tako uradno le še 38 poslancev. Podpirajo jo še trije poslanci Slovenske nacionalne stranke (SNS), ki je podpisala poseben sporazum o sodelovanju, in štirje poslanci Demokratične stranke upokojencev (DeSUS). Skupaj z njimi ima torej 45 glasov, zato večino v državnem zboru nima brez podpore vsaj enega od poslancev manjšin.

Prva preizkušnja za koalicijo bo glasovanje o novem predsedniku državnega zbora. Pričakovati je, da bodo stranke koalicije v kratkem vložile predlog za Zorčičevo razrešitev s tega položaja, ki se lahko izkaže za tveganega. Četudi bi koaliciji uspelo zbrati 46 glasov za Zorčičevo zamenjavo, bo težja naloga zbrati enako število glasov za imenovanje njegovega naslednika. 

Preberite še:
Poslanska skupina SMC pred razpadom #video

Koalicija odvisna od glasov manjšin

Prvi in za zdaj edini kandidat za ta položaj je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Če ga na tajnem glasovanju ne bo podprl nihče iz opozicijskih vrst, je lahko izvoljen le z glasom enega od poslancev manjšin. S poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom je bil sicer Jožef Horvat že v tem mandatu v konfliktu. Leta 2019 je namreč ostro protestiral proti Horvatovemu pozivu otrokom madžarske narodnosti, naj ne sodelujejo na proslavah ob stoti obletnici združitve Prekmurja z matično domovino.

Janez Janša, Zdravko Počivalšek
Janez Janša, Zdravko Počivalšek
STA

Prihajamo torej v položaj, ko bosta poslanca manjšin ključen jeziček na tehtnici obstoja aktualne koalicije. Janša ju bo potreboval ob potrjevanju novih ministrov, če se bo res odločil za rekonstrukcijo vlade. Še močneje bi položaj koalicije otežil še kakšen morebitni nov prebeg iz vrst SMC. Medtem njen prvak Zdravko Počivalšek snuje načrte za oživitev stranke, ki je pri dnu javnomnenjskih anket. Enega od njih je včeraj zvečer predstavil tudi na svetu SMC. Po informacijah iz več virov je skupaj z dvema poslancema, Moniko Gregorčič in novim vodjem poslanske skupine Gregorjem Peričem, napovedal povezovanje SMC z dvema strankama: Zelenimi Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš, novi državni sekretar na Počivalškovem ministrstvu za gospodarstvo, in Dobro državo, ki jo vodi Bojan Dobovšek. To stranko si želijo v SMC pripojiti.

Toda vsaj v delu, ko je govora o Dobri državi, je šlo za zavajanja. Pogovorov med SMC in to stranko namreč ni in jih očitno tudi ne bo. V Dobri državi so nam potrdili, da so prav včeraj sprejeli sklep, da se bodo na volitve odpravili samostojno. "Vrednote SMC niso skladne z vrednotami Dobre Države," so nam na vprašanje o morebitnem povezovanju med strankama odgovorili iz Dobovškove stranke, ki je te informacije že pred tem večkrat zanikala. 

Preberite še:
Počivalškov obračun z anti-Janša krilom SMC

Dobra država o Počivalškovih načrtih ne ve nič

"Pobuda je bila stranki Dobra država predstavljena neformalno v prejšnjih tednih. Brez sodelujočih, programa in ciljev. V stranki Dobra država podpiramo vse pobude, ki razbijajo trenutno levo-desno polarizacijo, ne podpiramo pa ljudi, struktur, ki so vpletene v koruptivna dejanja, predvsem pa ne podpiramo pobud, ki nimajo programa, ključnih točk morebitnega sodelovanja," so iz stranke sporočili že februarja, ko so zavrnili povabilo v desnosredinsko koalicijo Povežimo Slovenijo.

Bojan Dobovšek
Bojan Dobovšek
STA

Kot je včeraj dejal Zorčič, je bil izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Med drugim je opozoril, da se stranke ne vodi na sedežu, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Pri tem je imel zelo verjetno v mislih Sebastjana Jeretiča, ključnega Počivalškovega političnega svetovalca, ki ga od novembra lani plačuje ministrstvo. Kot je dejal Zorčič, so ostali člani odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno Čuševo imenovanje za državnega sekretarja.