Počivalškov obračun z anti-Janša krilom SMC

Bo delu Stranke modernega centra (SMC) danes uspelo z zahtevo za volilni kongres, na katerem bi odločali o zamenjavi predsednika Zdravka Počivalška?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 11. 3. 2021, 13:55


zdravko počivalšek, janja sluga
/
STA

Na današnji seji sveta SMC, prvi v osmih mesecih, bodo člani razpravljali o sklicu volilnega kongresa, na katerem bi odločali o zamenjavi Zdravka Počivalška. Vse več pomembnih članov in lokalnih odborov je namreč prepričanih, da SMC dejansko vodi Janez Janša. Krepijo se očitki, da stranko upravlja ozek krog ljudi, ki želi neovirani dostop do dobrih 400.000 evrov na njenem bančnem računu, da je stranka v Janševi koaliciji v izrazito podrejenem položaju in v njej ne uresničuje temeljnih programskih ciljev. Raste spoznanje, da SMC s Počivalškom nima prihodnosti. 

Svet stranke je organ, ki ga po naših informacijah obvladuje Počivalšek, zato je pričakovati, da bo prvi mož SMC sejo izkoristil za protiudar na njegove kritike in dokončni obračun z levo-sredinskim delom stranke. Že v kratkem naj bi tako Počivalšek vnovič zahteval razrešitev vodje ­­poslanske skupine Janje Sluga, ki se je zaradi dela v državnem zboru znašla v Janševi nemilosti. Njeno zamenjavo naj bi obljubil tudi ob zadnjem obisku odborov na Obali. Kot smo neuradno izvedeli, v koaliciji posamezna gradiva, ki so namenjena usklajevanju med partnerji, že preusmerjajo na Gregorja Periča. Gre za poslanca desno-sredinske struje v SMC in velikega zagovornika obstoja stranke v vladi.  

Janja Sluga
Janja Sluga
STA

Po zamenjavi na vrhu poslanske skupine bi nato sledila zamenjava predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in ministrice za pravosodje Liljane Kozlovič, ki bi morala po dogovoru Janša-Počivalšek oditi v okviru rekonstrukcije vlade. O tej se Počivalšek očitno že dogovarja, svojim članom pa predstavlja, da Janša nanj pritiska in da se on temu upira. Položaj bi morala zapustiti tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki bi jo nasledil sedanji državni sekretar Mitja Slavinec.

Preberite še:
To so ugotovitve o Počivalšku, zaradi katerih SDS ruši Vesela

Počivalšek se želi rešiti levo-liberalnega krila

V tem trenutku ni jasno, kako se bo razpletlo dogajanje. Precej gotovo je le, da za zdaj levosredinskemu delu SMC kaže slabše pri zahtevi za sklic volilnega kongresa. Toda težko bo izpeljal tudi zamenjavo Sluge. Po naših informacijah temu nasprotuje vsaj polovica poslancev SMC. Vse več nezadovoljstva prihaja tudi s terena. Po naših informacijah so svoj glas že dvignili lokalni odbori iz Hrastnika, Trbovelj, Škofljice, Litije, Koroške in še nekateri drugi. 

Po statutu SMC lahko volilni kongres zahteva tudi tretjina članstva. Več odborov po Sloveniji je v tem času že ali razpadlo ali prenehalo z delom. Počivalšek bi se tako najlaže ubranil in ob tem ustregel Janši, če bi nezadovoljne člane prisilil, da sami zapustijo stranko, o dogajanju v kateri ne morejo dobiti nobenih informacij. SMC tako v tem trenutku nima izvoljenega ne podpredsednika ne članov nadzornega odbora. Svet stranke trenutno vodi njegov podpredsednik Andrej Valentinčič. Počivalšek SMC vodi od septembra 2019, ko je bil izvoljen na tretjem kongresu.

Gregor Perič
Gregor Perič
STA

Medtem ko skuša Počivalšek v javnosti zbujati vtis žrtve, že pripravlja teren za končni obračun s kritiki v stranki. Včeraj je tako v javnost poslal odprto pismo, v katerem je Počivalšek pod pretvezo "nujnosti razprave o širši prihodnosti Slovenije" kritiziral tudi "sopotnike" v stranki. Nanj se je takoj javno odzval Zorčič. Poudaril je, da se bodo morali "s 'sopotniki' najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanju zakona, ki ga je glede financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) nedavno sprejel državni zbor in se ga še vedno ignorira". Da so odnosi s Počivalškom in Zorčičem ohlajeni že več mesecev, ni skrivnost. Toda po prepričanju več naših sogovornikov je edini, ki še lahko vsaj poizkuša rešiti stranko.

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom

SMC z denarjem in poslanci k Pivčevi 

V ozadju Počivalškovih manevrov so po naših informacijah nove ideje o prihodnosti stranke. Ključni Počivalškov politični svetovalec Sebastijan Jeretič danes velja za prvega stratega SMC. Uradno ga plačuje ministrstvo za gospodarstvo. Ali in koliko Jeretiča posebej plačuje še SMC, ni mogoče izvedeti, saj v stranki o tem ne dajejo pojasnil. Velja tudi za snovalca načrta o vstopanju SMC v nove povezave na desni sredini. 

sebastijan jeretič
sebastijan jeretič
necenzurirano

SMC bi se tako pridružila strankam, vključenim v gibanje Povežimo Slovenijo, v katerem naj bi imela glavno besedo Počivalšek in nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Oba povezuje isti svetovalec, torej Jeretič, in oba sta osumljena v preiskavah, ki jih vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU): Počivalšek zaradi državnih poslov z ventilatorji, Pivčeva pa zaradi honorarja, ki ga je še kot državna sekretarka prejela pri projektu Strateško razvojno investicijsko partnerstvo Turizem (SRIPT). 

Tudi vsebina Počivalškovega pisma je neverjetno podobna sporočilom, ki jih v zadnjih tednih v javnost pošilja Pivčeva. "Dovolj je sovraštva, čas je za povezano in konstruktivno politiko, usmerjeno v ljudi in državo. Izzivov, ki so tukaj in pred nami, pa več kot dovolj," je recimo zapisala na dan razprave o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi v državnem zboru. Počivalšek pa je zapisal, da moramo "uničevalne prakse nadomestiti s takšnimi, ki bodo delovale povezovalno. S takšnimi, ki ne bodo gradile na razlikah, ampak iskale tisto, kar nam je skupno. S takšnimi, ki se ne bodo ukvarjale s preteklostjo, ampak reševale probleme sedanjosti in gradile prihodnost". Pri tem je Počivalšek tesen politični zaveznik predsednika vlade, ki se pomemben del časa ukvarja prav s preteklostjo in Slovenijo vrača 30 ali celo do 80 let nazaj.

V novi povezavi na desni sredini je SMC močno zaželena zaradi dveh razlogov. Prvič, ker bo do prihodnjih volitev ostala parlamentarna stranka, kar bi Pivčevi ali komu drugemu omogočalo nastope na predvolilnih soočenjih. In drugič, zaradi daleč najboljšega finančnega položaja stranke (po SDS), ki je še vedno posledica prepričljive zmage na državnozborskih volitvah pod vodstvom Mira Cerarja leta 2014. Še konec leta 2019 je imela SMC približno 450.000 evrov na računu in nobenih najetih posojil.