Skrivnost odstopa bivšega menedžerja leta: kaj je odkril nemški lastnik?

Kaj se skriva v ozadju nedavnega odstopa Boštjana Gorjupa, enega najbolj znanih slovenskih menedžerjev, s položaja direktorja BSH Hišnih aparatov? Katere podatke, obremenjujoče za Gorjupa, je pridobil nemški lastnik enega največjih slovenskih izvoznikov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 5. 4. 2024, 05:55


BSH-nazarje
BSH Mediapool

Sredi marca je v domači poslovni javnosti odjeknila novica o odstopu Boštjana Gorjupa, dolgoletnega direktorja podjetja BSH Hišni aparati Nazarje, ki ima 2.000 zaposlenih, močno pa so ga prizadele lanske poplave. Zakaj je odšel Gorjup, sicer nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), uradno ni bilo mogoče izvedeti. Iz podjetja so sporočili le, da je odstopil iz osebnih razlogov, Gorjup pa svojega odhoda ni želel komentirati.

Toda za njegovim odhodom se očitno skriva drugačna zgodba. Po naših informacijah so namreč v matični skupini BSH Hausgeräte, ki ima sedež v Münchnu, v mesecih pred Gorjupovim odstopom pridobili več podatkov o njegovih domnevnih lastniških in poslovnih povezavah z enim od večjih dobaviteljev podjetja BSH Hišni aparati. Ti naj bi bili zanj precej obremenjujoči, zato so se z Gorjupom na hitro razšli.

"BSH ima na globalni ravni razvit sistem upravljanja s skladnostjo poslovanja, ki zagotavlja, da se pri vseh poslovnih dejavnostih spoštuje pravila poslovanja. Prosimo za razumevanje, da drugih podrobnosti ne moremo razkriti," so nam iz BSH odgovorili na vprašanje, ali so se res odločili pregledati posamezne posle med podjetjem iz Nazarij in nekaterimi njegovimi dobavitelji. Pri tem so poudarili, da je Gorjup odstopil na lastno željo. Dodali so, da "mu želijo vse dobro v njegovi osebni in poklicni prihodnosti".

Katere posle je torej pod drobnogled vzel lastnik enega največjih slovenskih izvoznikov?

"Moj odstop je bil osebne narave," je včeraj ponovno poudaril nekdanji direktor BSH Hišnih aparatov Boštjan Gorjup. Pri tem je zatrdil, da "ni povezan" s podjetjem Perun Holding, ki ima v lasti enega večjih dobaviteljev BSH. Podatke o tem naj bi tik pred Gorjupovim odstopom pridobili v krovni skupini BSH.
"Moj odstop je bil osebne narave," je včeraj ponovno poudaril nekdanji direktor BSH Hišnih aparatov Boštjan Gorjup. Pri tem je zatrdil, da "ni povezan" s podjetjem Perun Holding, ki ima v lasti enega večjih dobaviteljev BSH. Podatke o tem naj bi tik pred Gorjupovim odstopom pridobili v krovni skupini BSH.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Odstopil direktor enega največjih slovenskih podjetij

Najprej dobi posel z BSH, takoj zatem še novega lastnika

Kot smo izvedeli, je pozornost Nemcev pritegnilo podjetje Turnaplast iz Laškega, ki proizvaja izdelke visoke kakovosti iz plastičnih mas. Gre za enega večjih dobaviteljev BSH Hišnih aparatov. To dokazuje podatek, da so v Turnaplastu izpad prihodkov zaradi poplav, ki so za nekaj mesecev zaustavile proizvodnjo v BSH, ocenili na dva milijona evrov. Od države so zato prejeli 200 tisoč evrov predplačila škode.

Po naših informacijah so Nemci pridobili podatke, ki kažejo, da je dejanski lastnik tega podjetja že vrsto let Gorjup.

Podjetje Turnaplast je konec leta 2015 nastalo na pogorišču propadle družbe AHA Secaplast, ki je bila del AHA Skupine v lasti odvetnice Mojce Lukančič. V začetku leta 2016 so v Turnaplastu zaposlili nekdanje delavce družbe AHA Secaplast. Nato so iz njenega stečaja odkupili še nepremičnine in opremo. Že decembra 2016 je Turnaplast s pridobitvijo projekta orodij za nov kavni aparat postal pomemben partner podjetja BSH Hišni aparati, ki ga je takrat že vodil Gorjup.

Na spletni strani podjetja Turnaplast pridobitev posla z BSH konec leta 2016 označujejo kot "pomembni mejnik"
Na spletni strani podjetja Turnaplast pridobitev posla z BSH konec leta 2016 označujejo kot "pomembni mejnik"
Turnaplast

Poslovanje podjetja Turnaplast

Podjetje Turnaplast je kmalu po ustanovitvi postalo eden večjih dobaviteljev BSH, ki ga je vodil Boštjan Gorjup.
Podjetje Turnaplast je kmalu po ustanovitvi postalo eden večjih dobaviteljev BSH, ki ga je vodil Boštjan Gorjup.
Ebonitete.si

Toda še isti mesec kot posel z BSH je Turnaplast dobil tudi novega večinskega lastnika. To je postalo podjetje Perun Holding, ki je bilo ustanovljeno le nekaj mesecev pred tem. Njegov edini lastnik je Vojko Kotnik iz Slovenj Gradca, sicer nekdanji lastnik manjše lokalne televizije, ki se po dostopnih podatkih v poslovni karieri nikoli pred tem ni ukvarjal z industrijsko dejavnostjo. V isti občini ima stalno prebivališče tudi Gorjup. Podjetje z osem tisoč evri osnovnega kapitala ima sedež v Kotnikovem stanovanju v Mariboru.

Gorjup: S tem podjetjem nisem povezan

Po javno dostopnih podatkih je bil delež v Turnaplastu takrat edina naložba Perun Holdinga. Tudi zato je mogoče domnevati, da je bil holding ustanovljen zgolj za nakup Turnaplasta. Ali se torej Gorjup, prejemnik stanovske nagrade za menedžerja leta 2018, skriva za enim od večjih dobaviteljev podjetja, ki ga je vrsto let vodil?

"S podjetjem nisem povezan," nam je v SMS sporočilu včeraj napisal Gorjup. Kotnik pa nam je v kratkem telefonskem pogovoru zanikal, da je Gorjup tihi lastnik Perun Holdinga. Nato je od nas zahteval pisna vprašanja, na katera odgovora nismo dobili. Zanimalo nas je, ali in kako je Perun Holding povezan z Gorjupom, v kakšnem odnosu je sam z Gorjupom in ali podjetja v lasti Perun Holdinga poslovno sodelujejo s BSH.

Prejšnji lastnik podjetja Turnaplast je bila družba Turna.
Prejšnji lastnik podjetja Turnaplast je bila družba Turna.
Ebonitete.si

Gorjupovo podjetje je postavilo sončno elektrarno na strehi nekdanjih prostorov družbe Turna, nekdanje lastnice Turnaplasta.
Gorjupovo podjetje je postavilo sončno elektrarno na strehi nekdanjih prostorov družbe Turna, nekdanje lastnice Turnaplasta.
necenzurirano.si

Toda indicev o teh povezavah je več. Kot že omenjeno, je podjetje Turnaplast večji projekt pri BSH pridobilo v mesecu, ko je vanj lastniško vstopil Perun Holding. V poznejših letih je podjetje postalo eden od pomembnejših dobaviteljev BSH, ki ga je vodil Gorjup. Naprej: nekdanja solastnica Turnaplasta je šoštanjska družba Turna, ki proizvaja komponente za industrijo bele tehnike. Na strehi objekta, kjer je imela sedež, je sončna elektrarna, ki jo je postavilo podjetje Kamasol. Njegov polovični lastnik je Gorjup.

Kdo je bil neznani financer nakupa?

V vsakem primeru je jasno, da je imel Perun Holding ob ustanovitvi pomoč vlagatelja, ki ga nikoli ni javno razkril. Iz bilanc je namreč razvidno, da je nakup Turnaplasta financiral s pomočjo neznane fizične osebe. Ta je v Perun Holding od leta 2016 v obliki posojil skupaj vložila pol milijona evrov.

Toda neznana fizična oseba se je vračilu denarja očitno odpovedala, saj je večina dolga že leta 2020 izginila iz bilanc Perun Holdinga. Hkrati se je za zelo podoben znesek povečal kapital Perun Holdinga. Dve leti pozneje, leta 2022, je Perun Holding našel novega financerja. 270 tisoč evrov mu je posodil Turnaplast, je razvidno iz javno objavljenih poročil.

/
/
necenzurirano.si

Četudi je podjetje BSH Hišni aparati v zasebni lasti, je razkritje ozadja odhoda Boštjana Gorjupa v javnem interesu. Enemu od največjih domačih izvoznikov je namreč v zadnjih letih precej pomagala tudi država. Septembra 2021 je ministrstvo za gospodarstvo, ki ga je takrat vodil Zdravko Počivalšek, z BSH podpisalo 7,7 milijona evrov vredno pogodbo za investicijo v opremo in razvoj nove generacije gospodinjskih aparatov. Deset let pred tem je isto ministrstvo, le da pod vodstvom Darje Radić, BSH namenilo skoraj osem milijonov evrov finančne spodbude za razširitev proizvodnje.

Gorjup že vrsto velja za enega bolj uglednih domačih menedžerjev. Med letoma 2017 in 2021 je imel kot predsednik GZS dostop do ključnih ljudi Cerarjeve, Šarčeve in Janševe vlade, s tem pa tudi do snovalcev gospodarskih in davčnih politik. Gorjup je sicer včeraj vnovič poudaril, da "je bil odstop, kot je bilo povedano, osebne narave".