Odstopil direktor enega največjih slovenskih podjetij

Boštjan Gorjup, dolgoletni direktor podjetja BSH Hišni aparati Nazarje, je odstopil s položaja.

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 18. 3. 2024, 17:00


Boštjan Gorjup
Boštjan Gorjup je odstopil s položaja direktorja BSH Hišni aparati
Sašo Švigelj

To informacijo je za necenzurirano.si danes potrdil eden od direktorjev BSH Matija Petrin. Kot je pojasnil, Gorjup odhaja iz osebnih razlogov. Drugih komentarjev ni želel dati. Tako ni uradno znano, ali je Gorjup odšel zaradi morebitnih nesoglasij z lastniki glede prihodnjih strateških usmeritev tovarne iz Nazarij. Gorjupa, sicer tudi nekdanjega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki ga je stanovsko združenje leta 2018 imenovalo za menedžerja leta, nam ni uspelo priklicati.

Vodenje podjetja ostaja v rokah dvočlanskega poslovodstva, v kateri je ob Petrinu še Wolfram Walter Pabst von Ohain. O tem pa naj bi že obvestil ključne sodelavce.

Ogromna škoda zaradi poplav, zelo verjetna selitev tovarne

Podjetje BSH Hišni aparati, ki je tudi med največjimi proizvajalci malih gospodinjskih aparatov v Evropi, je bilo sicer eno najbolj prizadetih v avgustovskih poplavah. Škoda je ocenjena na več kot 100 milijonov evrov. Šele po mesecu dni so vzpostavili del proizvodnje.

Že nekaj časa je v načrtu tudi selitev podjetja na novo lokacijo, ki jo je predlagala tudi občina Nazarje. Ker je podjetje BSH na ogroženem območju, si je Gorjup želel, da bodo primerna zemljišča zagotovljena tudi v občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za obnovo. Konec januarja je bil Gorjup tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor, kjer so mu pojasnili, da je takšen načrt možen, če izpolnjuje zakonske zahteve.

"Ministrstvo je pojasnilo, da se na območju, ki se bo na podlagi stroke opredelilo kot ogroženo in se zato iz njega umika, določi izvedbena regulacija prostora, ki je sprejemljiva glede na ogroženost," so nam vsebino tega sestanka pred časom pojasnili na ministrstvu, ki ga vodi Jože Novak.

/
/
BSH Hišni aparati

V BSH pričakujejo, da bi občina Nazarje postopke, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja, izpeljala v pol leta. Tako bi bila nova tovarna zgrajena že v letu 2025, celotno 80 milijonov evrov vredno naložbo pa naj bi dokončali leta 2027.

Letos upad prodaje

BSH, ki je del globalnega koncerna BSH Home Appliances, je v minulem letu ustvaril dobrih 501 milijon evrov prihodkov. To je okrog pet odstotkov več kot leto prej. Ali je zaradi poplav posloval z izgubo, še ni znano. Letos pa predvideva padec prodaje. Ustvaril naj bi 465 milijonov evrov prihodkov od prodaje in devet milijonov evrov čistega dobička.

Podjetje zaposluje okoli 1.600 ljudi, v Sloveniji ima tudi močno dobaviteljsko verigo, saj zanj dela okoli sto slovenskih podjetij. Nanj naj bi bilo vezanih kar 3.000 dodatnih zaposlenih.