Obsojeni direktor si je na črno zgradil plažo na Hrvaškem #foto

Razkrivamo, kdo je "slovenski črnograditelj, ki je uničil rajski zaliv na Hrvaškem". Še pred letom dni se je na sodišču predstavljal kot socialni primer.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 16. 6. 2023, 05:55


plaza-zatoglav-rogoznica-033
Ko se je Matjaž Zadravec na sodišču predstavljal kot socialni primer, je bila njegova soproga že lastnica dveh obmorskih vil na Hrvaškem. Pod njimi so si na črno zgradili še zasebno plažo.
Diamondvillasresort.com

Matjaž Zadravec, nekdanji direktor Tuš Holdinga, je bil februarja lani zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja obsojen na osem mesecev zaporne kazni. Po dogovoru s tožilstvom, s katerim je priznal krivdo, jo je moral odslužiti z delom v splošno korist. Ob tem je Zadravec od sodišča želel, naj ga oprosti plačila sodnih stroškov. Poudarjal je, da je brez službe, živi pa od prihrankov in pomoči družine.

Toda danes je jasno, da je Zadravec sodišče skušal preslepiti. V istem času, ko se je predstavljal kot socialni primer, je bila namreč njegova soproga že lastnica dveh obmorskih vil na Hrvaškem. Zdaj si je omislila še na črno zgrajeno zasebno plažo, ki razburja domačine.

Največji hrvaški mediji so tako v zadnjih dneh poročali o "uničenem rajskem zalivu sredi Dalmacije". Na območju obalnega pasu v naselju Zatoglav pri Rogoznici, ki po hrvaški zakonodaji velja za javno dobro, je namreč zrasla zasebna betonska plaža z več nadstreški. Po pisanju časnika Jutarnji list gre za zemljišče v lasti "slovenske družine". Iz dokumentov je razvidno, da je njegova lastnica soproga Matjaža Zadravca, natančneje njeno zagrebško podjetje Diamond Properties.

Na zasebni plaži so uredili potke, kamnite zidove in lesene nadstreške. Za to po poročanju hrvaških medijev niso imeli dovoljenja.
Na zasebni plaži so uredili potke, kamnite zidove in lesene nadstreške. Za to po poročanju hrvaških medijev niso imeli dovoljenja.
Diamondvillasresort.com

S tem ko so do morja postavili kamniti zid, so ostalim kopalcem onemogočili dostop do obale, kar je v nasprotju s hrvaško zakonodajo.
S tem ko so do morja postavili kamniti zid, so ostalim kopalcem onemogočili dostop do obale, kar je v nasprotju s hrvaško zakonodajo.
Diamondvillasresort.com

To je nad obalo zgradilo še dve luksuzni vili, ki ju oddaja v najem za 2.300 evrov na noč. Diamond Villa Resort, kot sta ga poimenovala Zadravec in soproga, na spletni strani ponuja "vašo diamantno izkušnjo" s turkiznim obzorjem, kristalno čistim morjem in veličastnim panoramskim razgledom. Kako je torej mogoče, da je soproga uradno bankrotiranega direktorja, obsojenega na družbeno koristno delo zaradi kaznivega dejanja s področja gospodarskega kriminala, hkrati še uradna lastnica luksuznega turističnega kompleksa?

Preberite še:
Odpisali so mu milijonski dolg, zdaj gradi vilo v Portorožu

Finančni direktor leta, za katerim so izginile vse sledi

Matjaž Zadravec je vodenje Tuš Holdinga, ključnega podjetja v nekdanji skupini Mirka Tuša, prevzel leta 2010. Dve leti pozneje je položaj na Tuševo zahtevo čez nočzapustil. Po neuradnih informacijah naj bi ga odnesel 100.000 evrov vreden posel z revizijsko-svetovalno hišo PWC, kjer je takrat deloval znani mednarodni svetovalec Andrej Vizjak, tedaj dober Zadravčev prijatelj. Del denarja, ki ga je Tuš Holding plačal za svetovanje, naj bi namreč končal na računih dveh podjetij na Hrvaškem in v davčni oazi Belize.

Matjaž Zadravec je v Dubaju ustanovil investicijski sklad Royal Vision Group, za katerim so pred nekaj leti izginile vse sledi.
Matjaž Zadravec je v Dubaju ustanovil investicijski sklad Royal Vision Group, za katerim so pred nekaj leti izginile vse sledi.
Twitter

Takoj zatem se je Zadravec s soprogo preselil v Dubaj. Tam je leta 2015 ustanovil naložbeni sklad Royal Vision Capital. Njegov partner v projektu je bil Stefan Friess, borzni posrednik iz Nemčije. Čeprav je sklad deloval v Združenih arabskih emiratih, je Zadravec denar zanj iskal pri številnih slovenskih vlagateljih. Ti so vanj vplačevali visoke vsote, saj jih je Zadravec očitno prepričal z revolucionarno "dvomožgansko sistemsko kvantitativno strategijo" vlaganja, ki naj bi prinašala visoke donose.

Ena od tujih revij je takrat Zadravca celo razglasila za finančnega direktorja leta v Emiratih. A od obljub ni ostalo veliko. Zadravčev sklad od leta 2020 ne deluje več, v zadnjih letih pa bil predmet številnih izvršilnih postopkov pred sodišči v Dubaju.Po naših zanesljivih informacijah več vlagateljev iz Slovenije nikoli ni prišlo do svojega denarja. O tem, kam vse je sklad vlagal, ni mogoče najti nobenih podatkov.

Preberite še:
Skriti zaklad graditelja Stožic na Hrvaškem

Oddajajo vile za 2300 evrov na noč

Toda že v času, ko je Royal Vision Capital "ugašal", je Zadravec snoval turistični projekt na Hrvaškem. Prek družbe Adriatic Diamond Holding, ustanovljene v Dubaju, sta s soprogo vstopila v lastništvo zagrebškega podjetja Diamond Properties. To je po dostopnih informacijah lani začelo tržiti prvo od luksuznih vil v Zatoglavu, druga pa naj bi odprla vrata v letošnjem letu.

/
/
Diamondvillasresort.com

/
/
Diamondvillasresort.com

Vilo s tremi spalnicami, v kateri lahko dopustuje osem oseb, je mogoče za teden dni najeti za 15.772 evrov. Bodoče goste želijo prepričati tudi z "ekskluzivno zasebno plažo", ki je "hedonistično opremljena za uživanje v soncu v popolni zasebnosti". Podjetje Diamond Properties je sicer imelo lani nekaj manj kot 40.000 evrov prihodkov. Družina Zadravec ima na Hrvaškem še podjetje Diamond Resort, ki je lani ustvarilo 74.000 evrov prihodkov. Premoženje obeh podjetij je danes vredno več kot dva milijona evrov.

Za gradnjo in opremljanje dveh vil in zasebne plaže je družina Zadravec najela več kot 1,6 milijona evrov posojil, ki so jih v začetku letošnjega leta refinancirali pri eni od bank. 200.000 evrov denarja je svojemu podjetju kot fizična oseba posodila tudi Zadravčeva soproga. V času, ko je Zadravec sodišče prepričeval, da nima denarja, je bila prijavljena v stanovanju v najbolj znanem dubajskem nebotičniku Burj Khalifa, ki velja za najvišjo stavbo na svetu. Tam najem 50 kvadratnih metrov velikega studia stane več kot 2000 evrov na mesec.

Matjaž Zadravec včeraj ni bil dosegljiv za komentar.

Preberite še:
Hrvaško posestvo Zidarjevega bankirja

Priznal krivdo, a tarnal nad življenjskimi stroški

Na zatožni klopi v Sloveniji se je Zadravec znašel zaradi zaradi neodplačnega prenosa blagovnih znamk skupine Tuš na Mirka in Tanjo Tuš. Tožilstvo je Zadravcu očitalo, da je zakoncema Tuš pomagal pridobiti več deset milijonov evrov premoženjske koristi. Zadravec je ves čas zatrjeval, da sam od posla ni imel nobene koristi. Naposled je krivdo za zlorabo položaja priznal.

/
/
Diamondvillasresort.com

/
/
Diamondvillasresort.com

Kmalu zatem sta enako naredila tudi zakonca Tuš. Oba sta se dogovorila za pogojno kazen, Mirko Tuš za dve leti s preizkusno dobro treh let, njegova žena pa za kazen leta dni s preizkusno dobo dveh let. Oba morata ob tem plačati še stransko denarno kazen: Mirko Tuš 450.00 evrov, Tanja Tuš pa 90.000 evrov.

Sodišče sicer Zadravca ni oprostilo plačila sodnih stroškov, ker je temu nasprotovalo tožilstvo z argumentom, da je imel v Združenih arabskih emiratih visoko plačo. Zadravec je sodišču priznal, da je v Dubaju dobro zaslužil, "a da so bili tudi stroški tako visoki, da je imel na računu pozitivno ničlo". Tudi on je bil stalno prijavljen v stanovanju v nebotičniku Burj Khalifa.