Dopusti ministra Podgorška: kdo je njegova povezava do kripto milijonarja?

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo preverjala, zakaj je minister Jože Podgoršek računa za hotel v Bohinju plačal šele, ko smo ga o tem začeli spraševati. Kje vse so luknje v njegovih pojasnilih?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 4. 2022, 05:55


bohinj 1
Damian Merlak (desno), lastnik hotela Bohinj, in Jure Repanšek (levo), direktor podjetja Alpinia, ki upravlja z njim.
Žiga Intihar

Brezplačno dopustovanje Jožeta Podgorška, ministra za kmetijstvo in kandidata Nove Slovenije (NSi) za poslanca na prihajajočih volitvah, v bohinjskem hotelu kriptomilijonarja Damiana Merlaka bo pod drobnogled vzela komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Kot so nam v petek pojasnili na komisiji, so prejeli prijavo sumov nepravilnosti, ki se nanaša na Podgorška. Preverjali bodo, ali Podgoršek konec januarja res ni plačal sobe v hotelu, ker se je tako dogovoril z Merlakom, v zameno pa mu je pomagal pri reševanju njegovega, že več kot dve leti trajajočega sodnega spora z ministrstvom za kmetijstvo. Komisija bo zato ugotavljala, ali je Podgoršek pri tem prekoračil svoje pristojnosti. Po predhodnem preizkusu se bo odločila, ali bo v zadevi uvedla preiskavo. 

Toda danes razkrivamo, da januarsko dopustovanje v Bohinju ni edino, ki Podgorška povezuje z Merlakom. Konec decembra je namreč Podgoršek z družino obiskal Finsko, 5.000 evrov visok račun pa plačal v gotovini. Več virov nas je opozorilo, da naj bi novoletni dopust Podgoršku pomagal urejati njegov dober znanec David Poštrak, ki velja za tesnega Merlakovega sodelavca. 

Jože Podgoršek je konec januarja letos s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer 800 evrov visokega računa ob odhodu ni poravnal.
Jože Podgoršek je konec januarja letos s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer 800 evrov visokega računa ob odhodu ni poravnal.
STA

To bi lahko dokazovalo, da je povezava med Podgorškom in Merlakom precej bolj tesna, kot jo skuša prikazati minister. Novo senco dvoma pa meče tudi na Podgorškove trditve, da je račun za hotel v Bohinj pozabil plačati po pomoti.

Preberite še:
Minister NSi v hotelu kriptomilijonarja. Kdo vse mu plačuje račune?

Vezni člen med Podgorškom in Merlakom 

V petek smo razkrili, da minister Podgoršek ni poravnal 800 evrov visokega računa za dopust, ki ga je v Bohinju preživel soprogo. Lastnik hotela, v katerem sta bivala, je Damian Merlak, do nedavnega lastnik kmetijske družbe KŽK, s katero je Podgorškovo ministrstvo v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države. V istem času je Podgoršek osebno posredoval v zadevi in skušal doseči dogovor v Merlakovo korist.

Podgoršek vztraja, da je prišlo do napake, zaradi katere bi mu moral hotel naknadno poslati račun, vendar se to ni zgodilo. Sam zatrjuje, da je v obilici obveznosti na plačilo pozabil in da Merlaka ne pozna. "Nimava nobenih stikov in nikoli nisva bila v kontaktu," je zagotovil minister. Enako trdi Merlak. 

/
/
Booking.com

/
/
Booking.com

/
/
MountVacation

Toda med Podgorškom in Merlakom obstaja vezni člen. To je David Poštrak iz Slovenskih goric, ki je od jeseni 2015 kot podaljšana roka Merlaka nadzoroval kmetijsko družbo KŽK. Tja ga je pripeljal Merlak, ki je junija istega leta prevzel to družbo in takoj zatem postal njen direktor.

"Jože Podgoršek je moj znanec," nam je potrdil Poštrak, več pa o njunem odnosu ni želel povedati. Precej bolj zgovoren je bil o težavah, ki jih ima družba KŽK z državo, in Podgorškovem obisku hotela Bohinj. "V sporu okrog KŽK je prišlo do napake, vendar ne na naši strani. Zato se ne rabimo iti nobenih igric," je pojasnil. Potrdil je, da se je Podgoršek vključil v reševanje problema, toda v zameno ni dobil nič. "Če bi kdo imel takšno idejo, bi jo Merlak zagotovo zatrl v kali," je povedal Poštrak. "Podgoršek si je sam organiziral dopustovanje. Kaj je počel, ko je bil v Bohinju, pa je njegova stvar," je poudaril Poštrak.

Preberite še:
Tajne poti denarja za hišni zavod NSi

Merlakov operativec: Nisem bil s Podgorškom na Finskem

Toda po nekaterih informacijah naj bi imel prav Poštrak pomembno vlogo pri Podgorškovem družinskem potovanju na Finsko med novoletnimi prazniki. V petek smo razkrili, da je 5.000 evrov, kolikor ga je stalo potovanje, poravnal v gotovini. "Nič nenavadnega ni, da imamo toliko gotovine pri hiši. Ne nazadnje imamo kmetijo, prodajamo kmetijske izdelke," je pojasnil minister. 

A ključni vprašanji sta:

- ali in kdo vse je šel zraven na Finsko

- in kdo je potovanje plačal.

Dopustovanje ministra za kmetijstvo in njegovo vmešavanje v sodni spor med družbo KŽK in ministrstvom bo preverila komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Robert Šumi (na fotografiji).
Dopustovanje ministra za kmetijstvo in njegovo vmešavanje v sodni spor med družbo KŽK in ministrstvom bo preverila komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Robert Šumi (na fotografiji).
Primož Lavre

Poštrak zanika trditve naših virov, da bi skupaj s Podgorškom obiskal Finsko. Na vprašanja, ali je ministru oziroma njegovi družini kdajkoli urejal plačilo dopustovanja, zakaj in po čigavem navodilu, pa ni odgovoril. Kot že omenjeno, Podgoršek trdi, da je denar za potovanje zbrala celotna družina - on, soproga in otroci, ki so v predbožičnem času prejeli denarna darila. Iz njegovih bančnih izpiskov je sicer razvidno, da je v decembru na bankomatu dvignil dvakrat po 500 evrov.

Tudi sicer se minister pri pojasnilih, kdo mu plačuje dopuste, vse bolj zapleta. 800 evrov visok račun iz Bohinja je tako plačal šele pred tednom dni - več kot dva meseca po tistem, ko je tam bival. Zagotavlja, da se je zgodila napaka, saj da bi moral račun prejeti naknadno, vendar se to ni zgodilo.

Preberite še:
Tonin izbral prijatelja iz NSi, na koncu moral razveljaviti posel

Luknje v ministrovi zgodbi

Dokumentacija, ki jo je predstavil javnosti, razkriva več lukenj v zgodbi. Tako je imel Podgoršek več priložnosti za plačilo dopustovanja v Bohinju, ki pa jih ni izkoristil. V ponudbi, ki jo je prejel od hotela, je navedeno, da mora biti plačana v treh dneh od pisne potrditve. Tega ni naredil. Podgoršek je pojasnil, da sta s soprogonameravala navsezgodaj oditi iz hotela in sta se zato na recepciji dogovorila, da jima bodo račun poslali po pošti. Toda iz objavljene korespondence s hotelom je razvidno, da sta se ob odhodu oglasila na recepciji, saj sta tam poravnala dodatne stroške, med drugim večerjo. Plačala sta tudi turistično takso, le računa za dopustovanje ne. 

V istem dnevu, ko smo se na ministra obrnili z vprašanji, se je začelo "urejanje" dokumentacije in plačevanje računov za nazaj.
V istem dnevu, ko smo se na ministra obrnili z vprašanji, se je začelo "urejanje" dokumentacije in plačevanje računov za nazaj.
MKGP

Pri pojasnjevanju se zapletajo tudi v hotelu Bohinj. Prejšnji četrtek, dan pred objavo zgodbe o dopustovanju ministra Podgorška, nam je vodja recepcije Elvira Rebolj zagotovila, da gost "plača storitve in turistično takso pri nas ob sami odjavi iz hotela". "Če zahteva račun na podjetje, lahko plača takoj, ali pa zahteva odlog plačila," je dodala.

Že v petek, po objavi zgodbe, pa je Jure Repanšek, generalni direktor podjetja Alpinia, ki ima v lasti hotel Bohinj, zatrjeval, da odlog plačila omogočajo tudi fizičnim osebam. Obenem je zagotovil, da gostom vedno izstavijo račun. V Podgorškovem primeru tega iz neznanega razloga niso naredili. Račun so mu izdali šele 13. aprila, šest dni po tem, ko jim je nakazal 800 evrov. Ali obstaja tudi januarski račun in kdo ga je poravnal, če to ni bil minister, ni mogoče preveriti. Repanšek nam ni želel posredovati točnih podatkov oziroma dokumentacije o tem. "Z veseljem, kot mi zakon dovoljuje, pa jih zaupam pristojnim institucijam," nam je sporočil.