Matozovi posli z Madžari tresejo vrh slabe banke

Kaj vse je bilo narobe pri bioplinarniških poslih, ki so vplivnemu odvetniku Franciju Matozu prinesli več milijonov evrov dobička, slabi banki pa visoko izgubo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 29. 10. 2021, 05:55


franci matoz
Medtem ko je Franciju Matozu eno bioplinarno uspelo prodati z milijonskim dobičkom, je DUTB s prodajo druge bioplinarne ustvarila visoko izgubo, razkrivajo dokumenti. Obe je kupila ista madžarska skupina.
Bobo

Po tem, ko smo včeraj razkrili vprašljivo ozadje bioplinarniških poslov Francija Matoza, dolgoletnega odvetnika Janeza Janše in stranke SDS, s katerimi je v le nekaj mesecih ustvaril več milijonov evrov zaslužka, na dan prihajajo nove informacije, obremenilne za Matoza.

Ko so se na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki, letos poleti z madžarsko skupino Pannonia Bio dogovarjali o zadnjih podrobnostih prodaje bioplinarne v Dobrovniku, bi jih moral Matoz kot predsednik upravnega odbora DUTB obvestiti o tem, da je nedolgo pred tem tudi sam z istimi Madžari sklenil velik posel. Z visokim dobičkom jim je prodal največjo slovensko bioplinarno v bližnji Vučji vasi. To pomeni, da bi morale ustrezne službe na DUTB vnovič preveriti vse okoliščine posla. Preveriti bi morale, ali je šlo pri tem za konflikt interesa ali celo sume korupcije. Toda Matoz jih po naših zanesljivih informacijah o tem nikoli ni obvestil.

Kaj je v resnici vedel Matoz

Še več, Madžari so imeli v boju za nakup bioplinarne precejšnjo konkurenco. Zanjo so se namreč zanimali še vsaj trije drugi ponudniki:

1) britanska družba Illyrian Power, ki je do lani upravljala bioplinarno v Ormožu,

2) podjetje SB Marketing in

3) Primož Sekolovnik, podjetnik iz Pomurja.

Kot najboljšega ponudnika so na DUTB na koncu izbrali Madžare, ki so bili za bioplinarno pripravljeni plačati okoli dva milijona evrov. Kakšne so bile konkurenčne ponudbe, ni znano. Soglasje k prodaji pa je 15. junija dal upravno-kreditni odbor DUTB, ki ga je takrat še vodil Franc Dover, sicer član SDS.

Na DUTB so včeraj zagotovili, da se Matoz nikoli ni vpletal v posel in se niti ni mogel. Na dan uradnega odločanja o prodaji bioplinarne, torej 15. junija, namreč (še) ni bil član upravnega odbora, ampak je to postal šele dober mesec dni pozneje, 20. julija. Toda naši viri opozarjajo, da je imel Matoz že pred tem velik vpliv na DUTB. Že aprila je kot odvetnik v več zadevah začel sodelovati z DUTB. Bil je v rednih stikih tako z njenim vodstvom kot pred tem z Madžari. Tudi zato je težko verjeti, da s postopkom prodaje bioplinarne v Dobrovniku ni bil podrobneje seznanjen. 

Pogodbo z Madžari je po soglasju strokovnih služb podpisal začasni glavni izvršni direktor Robert Rožič, ki zapušča DUTB. Po neuradnih informacijah tudi zaradi nesoglasij z Matozom glede nekaterih poslov.
Pogodbo z Madžari je po soglasju strokovnih služb podpisal začasni glavni izvršni direktor Robert Rožič, ki zapušča DUTB. Po neuradnih informacijah tudi zaradi nesoglasij z Matozom glede nekaterih poslov.
google

Toda ključno vprašanje je, kdaj je Matoz kot prvi mož upravnega odbora uradno izvedel za posel. Tega iz pojasnil DUTB ni mogoče razbrati. Pogodba med DUTB in Madžari je bila podpisana šele sredi avgusta, tri tedne po tem, ko je Matoz že prišel v upravni odbor.  V imenu DUTB jo je podpisal njen začasni glavni izvršni direktor Robert Rožič, a šele po tem, ko so zeleno luč prižgale strokovne službe. Rožiča nam včeraj ni uspelo priklicati, po naših informacijah pa v kratkem odhaja z DUTB. Po neuradnih informacijah tudi zaradi nesoglasij z Matozom glede nekaterih poslov. Že pred tem smo iz različnih virov dobivali informacije, da naj bi se Matoz mimo svojih pristojnosti vpletal v konkretne zadeve na DUTB, upravni odbor pa se kot krovni organ družbe od njegovega prihoda sestaja vsak teden in ne več na mesec dni.

Preberite še:
Madžarski posli Janševega odvetnika #dokumenti

Kako je Matoz zaslužil 2,4 milijona evrov

Vse to še krepi sume, da je pri poslih v Pomurju prišlo do oškodovanja državnega premoženja in kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Preiskava celotnega ozadja poslov bi odgovorila tudi na vprašanje, ali je Matoz z vplivom in močjo, ki mu jo omogoča aktualna vlada, zlorabil svojo funkcijo za pridobitev osebne koristi.

Kot smo poročali, je Matozu v začetku letošnjega leta uspel posel življenja. Največjo slovensko bioplinarno v Vučji vasi je septembra lani kupil iz stečaja za 1,85 milijona evrov. Takoj zatem je zanjo že našel kupca. To je madžarska skupina Pannonia Bio, ki je za bioplinarno februarja letos plačala 4,23 milijona evrov, torej še enkrat več. Visok zaslužek mu je morda uspel tudi s pomočjo DUTB.

Kako je Franciju Matozu uspel posel življenja.
Kako je Franciju Matozu uspel posel življenja.
necenzurirano.si

Isti Madžari so namreč v istem času postali lastniki še bioplinarne v Dobrovniku. A na DUTB jim je uspel precej slabši posel kot Matozu. Svojo bioplinarno so namreč prodali le za dva milijona evrov. Za primerjavo: leta 2019 je DUTB za nakup iste bioplinarne iz stečaja prejšnjega lastnika porabila šest milijonov evrov, torej trikrat več kot je zanjo dobila ob prodaji. Leta 2015 je stalni sodni izvedenec in cenilec za gradbeništvo Slavko Bunderla tržno vrednost bioplinarne v Dobrovniku ocenil na dobrih pet milijonov evrov.

Kljub temu na DUTB trdijo, da so z njeno prodajo ustvarili "znaten dobiček". Kako je to mogoče? Takoj po njenem zasegu so naredili novo, interno cenitev in ugotovili, da je ta vredna bistveno manj. Ko so jo prodali Madžarom za dva milijona evrov, so tako na papirju ustvarili dobiček. "Odločitve v zvezi z omenjenim primerom so v skladu z internimi pravili sprejemali kreditni odbori DUTB na vseh ravneh," so pojasnili na DUTB. "Omenjeni posel je preverila tudi služba za skladnost, ki je ugotovila, da je predlog in postopek za prodajo premoženja skladen z vsemi relevantnimi regulativami," so dodali.

Z vprašanji o tem, ali je (ne)posredno vplival na prodajo bioplinarne DUTB in ali je ta kakorkoli povezana s prodajo njegove bioplinarne, smo se včeraj obrnili tudi na Matoza, vendar nanje ni odgovoril.

Preberite še:
Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Matozove posle bo preverila KPK

Obsežna dokumentacija o poslih Matoza in DUTB v Pomurju, ki smo jo objavili že včeraj, pa razkriva številne sume nepravilnosti, konfliktov interesa in oškodovanja DUTB:

1) DUTB je v lasti države in posledično pod vplivom vsakokratne oblasti. Od lanske zamenjave vlade jo vodijo izbranci SDS, ki odločajo o prodaji podjetij, nepremičnin in drugega premoženja v portfelju.

2) Matoz velja za tesnega zaupnika Janeza Janše in eno od najvplivnejših oseb v državnem gospodarstvu.

3) Madžari so za bioplinarno v Vučji vasi odšteli 2,4 milijona evrov več, kot je Matoz zanjo plačal nekaj mesecev pred tem.

Posle bodo pod drobnogled vzeli na KPK, ki jo vodi Robert Šumi.
Posle bodo pod drobnogled vzeli na KPK, ki jo vodi Robert Šumi.
sta

4) Matoz se je o prodaji svoje bioplinarne v Vučji vasi dogovoril po tem, ko je DUTB že začela s prodajo bioplinarne v Dobrovniku.

5) DUTB je svojo bioplinarno prodala Madžarom za tretjino zneska, ki ga je pred tem plačala zanjo. Vmes je naredila interno cenitev in močno znižala njeno ocenjeno vrednost.

Naša razkritja bodo zdaj preverili tudi na specializiranem državnem tožilstvu. "Če bomo zaznali sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bomo pričeli s predkazenskim postopkom," so nam pojasnili danes.

Posle bodo vzeli pod drobnogled tudi na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Robert Šumi. Kot so nam pojasnili, bodo na podlagi prejete dokumentacije o obeh poslih v predhodnem preizkusu preverili, "ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije in na podlagi tega odločili o (ne)uvedbi preiskave".

Na KPK sicer že preverjajo kadrovanje v vrhu DUTB, torej tudi Matozovo imenovanje v upravni odbor. Problematično je tudi to, da je Matoz član nadzornega sveta še dveh drugih pomembnih državnih družb, Luke Koper in Slovenskih železnic, kar po mnenju stroke prinaša korupcijska tveganja.

Preberite še:
Menjave v Luki Koper, Madžari spet pred vrati

Če ne bo prepričal Vizjaka, bo izgubil milijon evrov

Če Franci Matoz ne bo uspel prepričati ministra za okolje Andreja Vizjaka, da bioplinarni izda vodno dovoljenje, bo izgubil milijon evrov.
Če Franci Matoz ne bo uspel prepričati ministra za okolje Andreja Vizjaka, da bioplinarni izda vodno dovoljenje, bo izgubil milijon evrov.
STA

Ob tem je potrebno opozoriti, da posel za Matoza še ni povsem zaključen. V času, ko je DUTB prodala bioplinarno Madžarom, je imel tudi sam do njih še odprte obveznosti. V pogodbi o prodaji svoje bioplinarne Madžarom se je namreč zavezal, da bo na svoje stroške pri ministrstvu za okolje in prostor priskrbel dovoljenje za posebno rabo vode, ki ga bioplinarna v Vučji vasi trenutno nima. Ministrstvo, ki ga bo zaprosil za dovoljenje, sicer vodi Andrej Vizjak (SDS). Če Matozu ne bo uspelo, bo moral Madžarom plačati milijon evrov.